Miért félsz segítséget kérni,ha tudod,hogy szükséged van rá?

2023. szeptember 02. 07:30 - Life Advisor

segitsegkeres_nehez.pngAz élet kaotikus, ilyen egyszerű Nem számít, hogy az év melyik szaka van, mindig történik valami, és biztos, hogy egyes napok és hetek kaotikusabbak, mint mások, de a legtöbben egyetérthetünk abban, hogy akár tudomást veszünk róla, akár nem, valamilyen minőségben káosz következik be. Ez megjelenhet munka, család, barátok vagy társadalmi kötelezettségek formájában vagy valójában nagyrészt saját magunk miatt. Káoszt teremtünk magunknak, túl sok munkát vállalunk, belemegyünk olyan dolgokba, amelyekbe nem kellene vagy túl sokáig halogatunk, mielőtt valóban megcsinálnánk a feladatainkat.

Tegnap elkezdődött az iskola és a legtöbb szülő megkönnyebbülten sóhajtott fel, nem azért, mert nem élvezik a gyermekeikkel együtt töltött időt, de minden bizonnyal prioritási elem, ami bekerült az ütemtervbe, és ennek eredményeként más területek lekerültek a listáról. Ennek eredménye pedig, nem más, mint a káosz.

Ugyanez a tendencia mutatkozik például a fitnesz esetében is sok ember számára, amint valami más elsőbbséget élvez. Elkezdődik egy váltás, az evés és az edzés kevésbé lesz fontos és valójában bármi, ami az önmagunkról való gondoskodással kapcsolatos, az út szélére kerül és minden fejlődés lelassul vagy megfordul. 

Ha megkérdezed ezeket az embereket, hogy szükségük van-e segítségre és támogatásra ahhoz, hogy kezeljék a dolgokat az életükben, beleértve az egészségüket, az a válasz, hogy "nem". Elindulnak és folytatják az életük káoszával való zsonglőrködést, alig maradnak a felszínen és nem igazán haladnak előre azokon a területeken, amelyeket a legjobban értékelnek.

Az egyik fő oka annak, hogy az emberek nem tudnak segítséget kérni, közvetlenül kapcsolódik a büszkeséghez, vagy akár a bizalomhoz, hogy így fogalmazzak. Nem mintha úgy éreznék, hogy a környezetükben élő emberek megbízhatatlanok, de gyorsan elutasítják a segítség kérés lehetőségét, mivel sokan úgy érzik, hogy elég okosak, motiváltak és kompetensek ahhoz, hogy bármilyen kihívással saját maguk megküzdjenek. A probléma ezzel azonban az, hogy ha ezt több területtel is így csináljuk, egyszer, egy bizonyos ponton meg fogunk fulladni vagy legalábbis nem az elvárt eredményeket fogjuk látni. 

Ezt személyes tapasztalatból tudom, mint coach, de olyan emberként is, aki zsonglőrködik a munka, a család és a társadalmi kötelezettségek között. Ugyanebből az okból kifolyólag tudom, hogy milyen fontos, hogy valaki segítsen és támogasson minket a saját egyéni utunkon, függetlenül attól, hogy milyen helyzetben vagyunk, vagy milyen célokat követünk és nem számít a saját kompetenciaszintünk. 

Tényleg jobban járunk, ha megpróbálunk MINDENT egyedül csinálni, vagy vannak olyan területek az életünkben, ahol segítségre van szükségünk? 

Olyan helyzetek vesznek körül minket az életünkben, amikor igenis szükségünk van segítségre. Az évek során több száz emberrel voltam kapcsolatban és mindannyian átéltek olyan megpróbáltatásokat, amelyek nem voltak egyszerűek, mégis a legtöbben nem kértek vagy nem fogadták el a segítséget, amikor lehetőségük volt rá.

Ismerősen hangzik? Te is hasonló helyzetben vagy?

Mi történik, ha egy hozzád közel álló személy segítséget kér tőled? Milyen gyakran segítesz, ahelyett, hogy nemet mondanál? Sok ügyfelem osztja meg, hogy nehezen mondanak nemet másoknak, de sokkal nehezebben kérnek segítséget.

Miért állsz ellen ennyire a támogatásnak? Büszkeség, bizalom vagy esetleg úgy érzed, hogy ez a gyengeség jele, vagy, hogy esetleg át kell adnod némi irányítást az életedből?

  • Mit veszíthetsz, ha segítséget kérsz?
  • Kitől kérsz segítséget, ha szükséged van rá?

Segítséget kérni az egyik legnehezebb döntés, különösen akkor, ha bizonyos normák vannak a feladatban és a feladat körül, amelyhez segítséget kérsz, de ezért is nyíltan meghatározod és kommunikálod ezeket a normákat. Ezzel leszűkíted a kört arra, hogy ki lehet a legmegfelelőbb választás számodra. Anélkül, hogy ezt megtennéd, azt kockáztatod, hogy a szokásosnál alacsonyabb eredményt nyújtsd. Voltak olyan ügyfeleim, akik azt mondták, hogy több, mint 2 évbe telt, mire készen álltak arra, hogy segítséget kérjenek, ugyanakkor csalódottak voltak, hogy mindezt nem tették meg sokkal korábban.

A segítségkérésnek nem kell mindenre kiterjedő eseménynek lennie, és különböző mértékű segítséget is igénybe vehetsz a tanácsadástól, a coachingon át, az egyszerű beszélgetésig egy bizalmasoddal. Bármilyen irányba is indulsz el, az eredmény az, hogy az életed jobb és pozitívabb irányba indul el a segítségnek köszönhetően. 

  • Miben van szükséged segítségre?
  • Készen állsz elfogadni a segítséget?
  • Mit tehetsz most, hogy megkapd azt a segítséget, amire szükséged van?

Ne félj segítséget kérni! Igen, légy okos, légy óvatos, de légy bátor, nem fogod megbánni.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása