Mit teszel, ha a szavak nem elegendőek?

2023. augusztus 27. 07:30 - Life Advisor

gyermekhalal.pngNem tudom, mit mondjak vagy tegyek. Talán nincsenek megfelelő szavak egy ilyen helyzetre. Mit mondhatsz valakinek, aki elvesztette a gyermekét? Semmi sem tűnik helyesnek. Semmi sem tűnik elég jónak. Semmi sem tűnik hasznosnak. Az összes szó, ami eszedbe jut, egyszerűen értelmetlen. Nem számít mit csinálsz, a fájdalom megmarad. 

A gyászoló szülők továbbra is gyászolnak. A szívük továbbra is megszakad, jóval azután, hogy el kellett búcsúzniuk. Amit a legjobban akarnak, azt nem lehet megtenni. Ezt senki sem tudja megjavítani számukra. Senki sem változtathatja meg az események menetét és nem állíthatja helyre az életüket.

Mert mindennél jobban szeretnék, hogy a gyermekük itt legyen - de nem ez nem lehet. Azt akarják, hogy a karjukban tarthassák a gyermeküket. De a gyermekük elment, és senki sem érti, miért.

Bárki, aki hallott róla, csak annyit tehet, hogy csodálkozik : miért történt ez?

De még ez is kínzás. 

A csodálkozás nem vezet sehová. Az elme csak körbejár, egyre több szívfájdalmat okozva. Nincs olyan magyarázat, amely elfogadható lenne egy megtört szív számára. Semminek sincs értelme. Minden homályos és nehéz. 

Szóval, mit csinálsz? Mit tehetsz?

Csak legyél ott nekik. 

Gyászolj velük. Légy tanúja a gyászuknak. Hadd beszéljenek az elvesztett gyermekről. Ülj le velük, amíg sírnak. Öleld meg őket. Fogd meg a kezüket. Ajánld fel a segítséged vagy az időd.

Ezt nem tudod megoldani számukra, de ott lehetsz velük. 

A jelenléted önmagában segít abban, hogy egy kicsit kevésbé érezzék magukat üresnek, egy kicsit kevésbé magányosnak. 

A legfontosabb azonban, hogy ne feledkezz meg a gyermekükről. Ez az, amitől ők a legjobban félnek. Nem akarják, hogy drága szerettüket elfelejtsék, mintha soha nem is létezett volna.

Tehát, ha tudsz, beszélj róluk. Tegyél fel nekik kérdéseket. Nézd meg a képeket. Ossz meg egy verset vagy dalt, amellyel találkoztál és amely emlékeztet téged a gyermekükre. Írj valamit a gyermekükről és add át nekik. Ültess egy fát az udvarukba, amely mindig eszébe juttatja szeretett gyermeküket.

Minden lehetséges módon tudasd a gyászoló szülőkkel, hogy nem felejtetted el az az értékes életet, amely túl hamar véget ért és hogy soha nem is fogod.

Akinek a házastársa hal meg, az özvegy. Akinek a szülei, az árva. De akinek a gyermeke.....arra nincsen szó.

Lehet, hogy semmit sem tudsz mondani, hogy megvigasztald őket, de a gyermekük emlékének tisztelet lehet a legnagyobb ajándék, amit adhatsz nekik. 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása