7 tipp, hogy úgy olvasd a testbeszédet, mint egy profi!

2018. május 20. 08:00 - Life Advisor

body-language.jpgA testbeszéd nagyszerű információt szolgáltathat nekünk, ha tudjuk, hogy mit keressünk. És ki ne akarná olvasni az emberek elméjét? A kutatások kimutatták, hogy a kommunikáció csupán 7% alapul ténylegesen a szavakon, 38% a hangsúly a maradék 55% pedig a testbeszédből tevődik össze. Legközelebb, ha éppen egy meetingen ülsz, vagy randin vagy figyeld meg ezt a 7 jelzést.

1. Keresztbe tett karok és lábak, amelyek ellenállnak az ötleteknek.

Ezek olyan fizikai akadályok, amelyekből arra következtethetünk, hogy a másik személy nem nyitott arra, amit mondunk, még akkor sem, ha közben mosolyog és úgy tűnik, hogy kellemes beszélgetést folytattok. Pszichológiailag mindez arra utal, hogy a másik fél mentálisan, érzelmileg és fizikálisan is elzárja magát attól, ami előtte van. Ez nem szándékos, ezért is olyan feltűnő testbeszéd.

2. Valódi mosoly, ami a szemből jön.

Amikor mosolygunk a szánkkal tudunk hazudni, a szemünkkel azonban nem. A valódi mosoly a szem környékén enyhe ráncokat okoz. Így, ha legközelebb tudni szeretnéd, hogy az illető tényleg mosolyog-e ne csak a szájára figyelj, hanem keresd a szeme melletti kis ráncokat. Ha nincs ott, akkor a valódi mosoly valahol máshol bujkál.

3. A testbeszéd másolása jó dolog.

Tapasztaltál már olyat, hogy tegyük fel beszélgettél valakivel és minden egyes alkalommal, amikor keresztbe tetted a kezed, vagy éppen nem tetted keresztbe többé őket, akkor az illető partner ugyanezt csinálta? Ez valójában jó jel. A testbeszédünk ugyanis tükrözi azokat a dolgokat, amelyeket öntudatlanul csinálunk, ha kapcsolatban vagyunk egy másik személlyel. A testbeszéd másolása pedig arra utal, hogy a beszélgetés jól megy és a másik fél is fogékony arra, amit hall. Ez a tudás különösen tárgyalások során jöhet jól, hiszen megtudhatod, hogy a másik személy tényleg komolyan gondolkodik-e az üzletről.

4. A testtartás történetet mesél.

Voltál már olyan helyzetben, amikor egy nagy terembe találkoztál egy emberrel, akiről rögtön tudtad, hogy ő itt a főnök, vezető, szervező stb?  Az egyenes és emelt testtartás egy erőteljes pozíciót sugall, hiszen arra törekszünk, hogy minél jobban kitöltsük a teret. Amikor viszont valaki nem megfelelő testtartással látunk, bizony arra következtethetünk, hogy az illető nem magabiztos, és kevés energiát szán ránk. A jó testtartás fenntartása tehát tiszteletben tartja az elkötelezettségedet, akár vezető légy, akár nem.

5. Szemek, amelyek hazudnak.

A legtöbben talán már hallottátok azt a mondatot, hogy nézz a szemembe amikor velem beszélsz. A szüleink például szintén azért kérték ezt tőlünk, mert egyből megtudták mondani, hogy mikor füllentünk. Van, aki azonban túlzásba esik és szemmel tartja még a szemkontaktust is, ami viszont már kellemetlen. A kutatások szerint átlagosan 7-10 másodpercig tartunk fent szemkontaktust, ha beszélünk valakihez. Ezért, ha legközelebb beszélsz valakivel, aki egyáltalán nem képes a szemedbe nézni vagy folyamatosan lefelé, másfelé nézeget, merüljön fel benned a gyanú, hogy talán hazudik.

6. Felhúzott szemöldök.

Három fő érzelem van, amitől a szemöldökünk megemelkedik: meglepetés, aggodalom és félelem. Próbáld meg felhúzni a szemöldököd, ha nyugodt beszélgetést folytatsz egy barátoddal. Nehéz, ugye? Ha tehát valaki felemeli a szemöldökét és a beszélgetés nem válthat ki meglepetést, aggodalmat vagy félelmet, akkor ott valami más történik éppen.

7. Túlzott bólogatás.

A túlzott bólogatás aggodalmat jelez. Ha valamit mondasz valakinek és túlságosan bólogat, akkor aggódik attól, hogy milyen véleménnyel vagy róla és mennyire vonod kétségbe a képességeit.

A lényeg az, hogyha még nem is tudod a másik ember minden gondolatát olvasni, sokat tanulhatsz a testbeszédéből. Ez különösen akkor igaz, ha a szavak és a testbeszéd nem egyezik.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása