Mi az a nárcisztikus sérülés?

2022. augusztus 31. 07:30 - Life Advisor

narcisztikus_serules_jelei.jpgA nárcisztikus sérülés vagy más néven nárcisztikus seb, egy olyan kifejezés, amelyet a pszichológiában használnak annak az érzelmi fájdalomnak a leírására, amelyet a nárcisztikusok éreznek, amikor kritizálják vagy elutasítják őket. A nárcisztikusok rendkívül érzékenyek a kritikára és gyakran nagyon negatívan reagálnak, amikor nárcisztikus sérülést tapasztalnak. Ebben a blogbejegyezésben elmagyarázom, mi a nárcisztikus sérülés, a nárcisztikus sérülés okait is megnézzük példákkal együtt és azt is elárulom, hogyan tudod megvédeni magad a nárcisztikus sérülést szenvedett ember reakcióitól.

Mi az a nárcisztikus sérülés?

Nárcisztikus sérülés minden, ami veszélyezteti a nárcisztikusok tökéletes, különleges és felsőbbrendű képét. Más szóval, minden, ami sérülést okoz az egójukban. 

A nárcisztikus sérülés okai:

Íme a nárcisztikus sérülés néhány oka.

1. Kritika vagy elutasítás

A kritika és az elutasítás a nárcisztikus sérülés két leggyakoribb oka. A nárcisztikusok nagyon érzékenyek a kritikára és gyakran rosszul reagálnak, ha bármilyen rosszallást tapasztalnak. 

Az elutasítás különösen fájdalmas a nárcisztikusok számára, mert megerősíti attól való félelmüket, hogy mások nem szeretik és csodálják őket.

2. Megaláztatás

A nárcisztikus sérelem második oka: a megaláztatás. Mindannyian tudjuk, hogy ez mennyire szórakoztató, nem igaz? Nevetni, gúnyolódni, csipkelődni. A nárcisztikusok egyszerűen imádják ezt, nem? Nos, a valóságban egy megaláztatás komoly csapást jelent az egó számára.

Ettől valaki kicsinek, értéktelennek és láthatatlannak érezheti magát. Amikor valakit megaláznak, az önbecsülése csődbe megy. Egy nárcisztikus személyiségzavarban szenvedő ember számára, akinek az önbecsülése amúgy is törékeny, ez pusztító lehet. Szóval, ha egy nárcisztikus embert bántani akarsz, a megaláztatás a legjobb módszere ennek, de nem biztos, hogy ezekután tükörbe tudsz majd nézni.

3. Figyelmen kívül hagyják

A figyelmen kívül hagyás a nárcisztikus sérülések szintén gyakori oka. A nárcisztikusok figyelmet és csodálatot igényelnek és amikor ezt nem kapják meg, úgy érzik, hogy nem érdekli őket senki, ami bántó lehet számukra.

4. Úgy bánnak vele, mint egy gyerekkel

Ez szintén bántó dolog egy nárcisztikus számára, ha gyerekként kezelik. A nárcisztikusok azt akarják, hogy felnőttként kezeljék őket, mert, ha ez nem így történik, jelentéktelennek és lényegtelennek érzik magukat.

5. Mások irigysége

Egy olyan világban, ahol az emberek folyamatosan versenyeznek a figyelemért és a státuszért, nem csoda, hogy az irigység olyan gyakori érzelem. Ha pedig nárcisztikusokról van szó, bőven van irigység, amit körbe kell járnunk. 

A nárcisztikusokat gyakran irigylik szépségük, vagyonuk, hatalmuk és sikereik miatt. Ők azok az emberek, akikhez mindenki szeretne hasonlítani és ez nagyon frusztráló lehet mások számára, akik úgy érzik, hogy nem tudnak ezzel versenyezni.

Példák nárcisztikus sérülésre

Íme néhány példa:

  • Nem tetszik az új ruhám? Mégis, milyen barát vagy te?
  • Nem hiszem el, hogy téged léptettek elő helyettem. Nyilvánvaló, hogy a főnök nem értékel engem.
  • Hogy mersz ellenkezni velem? Nem tudod, ki vagyok?

Mint látható, nem kell sok ahhoz, hogy nárcisztikus sérülés jöjjön létre. Tehát, ha olyas valakivel van dolgod, aki kissé túl érzékenynek tűnik, légy óvatos, mint mondasz. Soha nem tudhatod, mikor okozhatsz véletlenül súlyos károkat az egójában.

A nárcisztikus sérülés jelei

Ha kapcsolatba lépsz egy nárcisztikussal és észreveszed, hogy az alábbiak szerint cselekszik, akkor valószínű, hogy nárcisztikus sérülést tapasztalsz.

1. Védekezőek és érvelnek

Amikor valaki kritizál vagy elutasít egy nárcisztikust, gyakran védekezni fognak és elkezdenek érvelni. Lehet, hogy kifogásokat fog keresni a viselkedéséért, vagy megpróbálja megtámadni azt a személyt, aki kritizálta őt.

Be akarják ugyanis bizonyítani, hogy nekik van igazuk, a másik pedig téved.

2. Ellenségesek és agresszívak

Az ellenségeskedés és az agresszió a nárcisztikus sérülés két leggyakoribb jele. Amikor egy nárcisztikus sérültnek érzi magát, ellenségessé és agresszívvá válhat a körülötte lévő emberekkel szemben.

Elkezdhetnek kiabálni, átkozódni vagy akár ütlegelni is másokat. Azt akarják, hogy mindenki ugyanolyan nyomorultnak érezze magát, mint ők.

3. Elkeseredettek és visszahúzódóak

A nárcisztikusok elkeseredhetnek és visszahúzódóvá válhatnak, ha nárcisztikus sérülést tapasztalnak. Csendessé és befelé fordulóvá válhatnak, vagy elszigetelhetik magukat másoktól.

Negatív módon is felléphetnek, például önpusztító viselkedéssel.

4. Túlságosan érzelmesek

Amikor egy nárcisztikus személy nárcisztikus sérülést tapasztal, túlságosan érzelmessé válhat. Lehet, hogy sír, sikoltozik, őrjöng. Úgy tűnhet, mintha a szakadék szélén állna.

5. Megszállottan magukra koncentrálnak

A nárcisztikusok gyakran megszállottan önmagukra összpontosítanak, amikor nárcisztikus sérülést tapasztalnak. Lehet, hogy folyamatosan csak magukról beszélnek és nagyon is próbálják elfogadtatni másokkal az saját gondolataikat és érzéseiket. Lehet, hogy önmagukkal szemben is nagyon kritikussá válnak és önbíráskodásba, öngyűlöletbe keverednek. 

Hogyan védheted meg magad a nárcisztikus sérülések reakcióitól?

Van néhány dolog, amit megtehetsz.

1. Ne kritizáld vagy utasítsd el a nárcisztikust

Ha nem akarod megbántani az érzését, akkor próbáld meg nem kritizálni vagy elutasítani a nárcisztikus személyt. Ha valami negatívat kell mondanod, próbálj meg kedves és megértő lenni.

2. Kerüld el a versenyt és a konfrontációt

Ha nem akarod, hogy a nárcisztikus irigykedjen, akkor kerüld el a versenyeket és a konfrontációt. Ez két olyan dolog, ami miatt bizonytalannak és alsóbbrendűnek érzik magukat.

3. Ne hagyd figyelmen kívül őket

Bár csábító lehet figyelmen kívül hagyni a nárcisztikus személy, a legjobb, ha ezt nem csinálod. Figyelmen kívül hagyva őket csak még jobban megsebzed őket. Próbálj meg megértőnek és támogatónak lenni, még akkor is, ha ez nehéz.

Felépülhetnek-e valaha a nárcisztikusok egy nárcisztikus sérülésből?

A nárcisztikusok jól ismertek felfújt egójukról és grandiózus önbecsülésükről. Tehát, mi történik, ha gondosan kidolgozott személyiségüket kiszúrják és nárcisztikus sérülést tapasztalnak? Felépülhetnek valaha?

Sajnos a válasz valószínűleg az, hogy nem. A nárcisztikusok köztudottan a legcsekélyebb kritikával vagy kudarccal sem tudnak megbirkózni. Amikor az egójuk megsérül, gyakran haraggal, agresszióval vagy akár erőszakkal reagálnak. Ahelyett, hogy megpróbálnák helyrehozni a károkat, gyakran egyre inkább magukba fordulnak és elszakadnak az életükben lévő emberektől.

Röviden, a nárcisztikusok nem éppen a rugalmasságukról ismertek. Tehát, ha te kapcsolatba vagy egy nárcisztikus sérülést szenvedett emberrel, jobb, ha felkészülsz egy hosszú, felfelé ívelő csatára. 

Fontos, hogy tisztában legyünk a nárcisztikus sérülés jeleivel és tüneteivel, hogy megvédjük magunkat, azok káros hatásaitól. Ha egy nárcisztikus bántott téged, tudd, hogy nem vagy egyedül és vannak módok a gyógyulásra.

Keress támogatást olyan barátoktól, családtagtól vagy szakembertől, akik segíthetnek eligazodni ezeken a zavaros vizeken. Ne feledd, hogy nem vállalhatod a felelősséget azért, ahogy egy másik ember cselekszik. Méltó vagy a szeretetre és a tiszteletre és megérdemled, hogy boldogságot találj az életedben. 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása