13 probléma, amit csak a nagyon érzékeny emberek érthetnek

2023. október 09. 07:30 - Life Advisor

rendkivul_erzekeny_ember.pngSokat gondolkodsz, filozofálsz és sokkal intenzívebben érzed a dolgokat, mint mások? Ha igennel válaszoltál, akkor valószínű, hogy az emberek azon kis százalékához tartozol, akik nagyon érzékenyek. Mit jelent ez? nos, nagyon érzékeny személynek lenni azt jelenti, hogy természetednél fogva hajlamos vagy arra, hogy az információkat sokkal mélyebb szinten dolgozd fel és érzékeld, mint a legtöbben. Valószínűleg éleslátó, empatikus, intuitív és öntudatos vagy. Ahogy azonban nyilván tudod, az intenzívebb érzéseknek és feldolgozásuknak van néhány hátránya. Tehát minden további nélkül itt van 13 probléma, amelyhez valószínűleg csak a nagyon érzékeny emberek fognak tudni kapcsolódni, olyanok, mint te is.

1. Nem tudsz aludni

Hát nem nagyszerű, ha egy jó éjszakai alvás után felébredsz? És épp az ellenkezője, ha kimaradt a nagyszerű alvás,ugye? Mint sokan közülünk, a nagyon érzékeny emberek sem teljesítenek jól, ha alváshiányosak. Lehet, hogy jobban érzik annak hatásait, hogy nyűgösek, mogorvák stb. Ez azért van, mert tanulmányok kimutatták, hogy az érzékenyebb embereknek több alvásra van szükségük, mint a legtöbb embernek.

2. Nem bírod a hangos zajokat

Szörnyen hangzik számodra a buli gondolata, vagy egy forgalmas bárba elmenni a barátokkal? Ha igen, akkor lehet, hogy érzékenyebb ember vagy. Az érzékenyebb emberek sokkal hamarabb túlterheltnek érzik magukat, ha nagy a tömeg vagy a felfordulás. Az olyan események, mint a koncertek, fesztiválok, nagyszerű és népszerű szórakozási ötletek, de nem az érzékeny embereknek. 

3. Gyakran érzed érzelmileg kimerültnek magad

Mondta neked valaki, hogy értékeli az empátiádat? Vegyes érzéseid vannak ezzel kapcsolatban, mert téged viszont kimerít mindez? A rendkívül érzékeny emberek egyik legfontosabb jellemzője, hogy mélyebben és intenzívebben érzik a dolgokat, mint mások, így mások érzelmeinek gyakori bevonzása, megemésztése, feldolgozása során úgy érezhetik, mintha érzelmi hullámvasúton ülnének.

4. Alaposan megvizsgálod a társadalmi interakciókat

Voltál már olyan helyzetben, amikor a barátaidat lenyűgözte, ahogy egy adott helyzetet láttál és értékeltél? Nos, ez azért van, mert észreveszel olyan dolgokat is, amelyeket mások nem. Nagyon jó vagy a nem verbális jelek észlelésében és egy másik személy hangszínének elemzésében. Sajnos ez azt jelenti, hogy hajlamos vagy túlelemezni a dolgokat, ami oda vezethet, hogy bolhát csinálsz az elefántból.

5. Utálod az erőszakot

Milyen érzés egy erőszakos filmet nézned? Mit szólsz ahhoz, amikor részletesen hallasz egy bűncselekményről? A rendkívül érzékeny emberek nagyon erős zsigeri reakciókat mutatnak az erőszakkal és a kegyetlenséggel szemben, még akkor is, ha mindez csak egy filmben történik. 

6. Nehezen tudsz továbblépni

A 3 hónappal ezelőtti szakításod még mindig úgy fáj, mintha tegnap történt volna? Ne aggódj, minden rendben veled, ez csak a túlérzékenységed miatt alakult így. Az egyik legfájdalmasabb hátránya a túlérzékeny embereknek az, hogy nehezen tudnak elengedni dolgokat. A kapott érzelmi fájdalom, legyen az sértéstől a szakításig, hajalmos veled maradni. A fejedben tudod, hogy nem nagy ügyről van szó, de nem tudsz ellene tenni.

7. Kényelmetlenül érzed magad a változások miatt

Szorongsz, amikor valami újat eszel, vagy kipróbálsz valamit, amit még soha nem csináltál? Olyan sok időt töltesz azzal, hogy megbarátkozz a megszokott rutinoddal, hogy kényelmetlenül érzed magad, ha hirtelen megváltoznak a dolgok? A rendkívül érzékeny emberek számára az új környezetben való navigálás megterhelő lehet. 

8. Nem reagálsz jól a kritikára és a konfliktusokra

A rendkívül érzékeny emberek a legszelídebb és leggyengédebb emberek. Érzelmesek és lágyszívűek, ami azt jelenti, hogy a velük való kapcsolat óvatosabb megközelítést igényel. Ha kritizálod őket, felemeled a hangod és bármilyen módon felháborodsz, az mélyen megbánthatja őket, még akkor is, ha nem ezt akartad.

9. Nyomás alatt nem teljesítesz jól

A határidők és a hasonló időnyomás komoly szorongást okozhat a rendkívül érzékeny embereknek. Utálják, ha bármivel kapcsolatban rohanniuk, sietniük kell és egyszerre több feladattal kell zsonglőrködniük. Sokkal elégedettebbek, ha időt szánnak a projektjeikre és teljes mértékben összpontosíthatnak arra, amit csinálnak.

10. A határaid könnyen átléphetők

Ha a barátod csalódott benned vagy őszintén segítséget kért, rosszul érzed magad miatta. Van benned együttérzés, nem vagy bunkó. De mennyire érzed rosszul magad? Még mindig képes vagy neme mondani, ha az túl van a határodon, vagy az együttérzés olyan intenzív, hogy felülírja a határaidat? Az érzékeny emberek tudatosabbak, mint a legtöbben, ezért gyorsabban és mélyebben éreznek együttérzést valaki helyzete iránt. Emiatt gyakran végül igent mondanak sok olyan dologra, amit nem akarnak megtenni, csak azért, hogy örömöt szerezzenek a körülöttük lévőknek és ne hagyják cserben őket.

11. Te vagy önmagad legrosszabb kritikusa

Máris egy a hét elején elkövetett hibádra gondolsz? Nem baj, tudod, hogy mindannyian követünk el hibákat. Egy nagyon érzékeny ember nehezen tud megbirkózni a személyes kudarcaival. Minden apró baklövés miatt kárhozatra ítéli magát. Senki sem keményebb vagy igényesebb önmagával szemben, mint egy rendkívül érzékeny ember.

12. Szükséged van egyedüllétre

A rendkívül érzékeny emberek nem lehetnek hosszú ideig más emberek közelében, és néhány nap egyszerűen túl sok számukra, mert olyan mélyen dolgozzák fel a dolgokat. Több időre van szükségük a pihenéshez és a feltöltődéshez az összes mentális és érzelmi energiából, amelyet elköltenek.

13. Gyakran félreértenek

Ha nagyon érzékeny ember vagy, valószínűleg úgy érzed, hogy a körülötted lévők félreértenek. Mivel csak minden ötödik ember rendelkezik ezzel a nagy érzékenységgel, más emberek számára nehéz lehet kapcsolatba lépni veled és megérteni a nézőpontodat. Sokan valószínűleg nem tudják, hogy ez egy tulajdonság, nem pedig egy teljesen önkéntes választás. Az itt felsorolt problémák ellenére rendkívül érzékeny embernek lenni csodálatos emberi tulajdonság. 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása