10 módszer, hogy csökkentsd a munkahelyi stresszt

2018. december 23. 07:30 - Life Advisor

gabriel-matula-300398-unsplash.jpgA munkavállalók több, mint 60% ismerte el, hogy hetente átlagosan 3 napon is stresszesnek élik meg a munkanapjaikat. Mi okozza a munkahelyi stresszt? A felmérések szerint a legtöbben azt említették, hogy a munkahelyük miatt nem tudnak kellő időt tölteni a szeretteikkel, mások a túlórára panaszkodtak és voltak akik pedig azt mondták, hogy azért stresszesek gyakran mert hétvégén is dolgozniuk kell. Hogyan tudjuk csökkenteni a munkahelyi stresszet? Íme 10 olyan módszer, ami neked is segíthet.

1. Hallgass zenét

Amikor a teendők kezdenek felhalmozódni és egyszerre 3 fontos határidő is közeleg, akkor mindig felveszem a fejhallgatómat és elkezdek meghallgatni egy-két számot, közben elkortyolgatok egy kávét vagy teát és messzire elkerülöm a számítógép képernyőjét. Ha ezzel megvagyok, akkor ismét azt érzem, hogy készen állok. 

2. Találd meg a belső Buddhád

Ehhez szerintem a mindfulness remek segítséget nyújthat. Próbáld ki te is. Figyelj magadra és szánj a munkanapodból 10 percet arra, hogy kicsit elcsöndesedsz és közben feltöltöd magad kellő energiával. Ha van lehetőséged, akár délelőtt és délután is megcsinálhatsz egy-egy 10 perces mindfulness gyakorlatot, hiszen így sokkal nyugodtabb és energikusabb leszel.

3. Ebédelj, de ne az asztalodnál

Az ebédet ugyanúgy nem szabad kihagyni, mint a reggelit. A miértekről korábban már itt írtam. Az ebéd ugyanis sokkal többet jelent annál, minthogy továbbra is hektikus hangulatban töltsünk a munkanapot. Éppen ezért szánjunk időt az ebédre és ha lehetőségünk van, akkor mindezt az irodán kívül ejtsük meg. Plusz pozitív hatás lehet, ha összegyűjtjük a jófej kollégáinkat és együtt ebédelünk velük.

4. Húzd meg a határokat

Könnyen előfordulhat, hogy az e-mailjeid állandó nézegetése miatt a teljes napod felborul, hiszen újra és újra kizökkentenek téged abból a munkafolyamatból, amibe éppen belekezdtél. Emellett eszedbe ne jusson a saját személyes és már munkaidőn túl lévő idődet az munkahelyi dolgokra elpazarolni. Igenis állítsd fel a határaid - az előző példánál maradva - például arra, hogy az e-mailjeiddel reggel 8 és 9 majd pedig délután 14-15 között foglalkozol. 

5. Találj időt a hobbidra

Bizonyára neked is van olyan dolog az életedben, amivel szívesen foglalkozol, vagy ami picivel jobban érdekel és megmozgatja a fantáziád. Lehet ilyen a főzés, a kézművesség, a sport, a könyvek stb. Ha éppen úgy érzed, hogy a stressz kezd rád telepedni, akkor a legjobb, ha elkezdesz egy kicsit a hobbiddal foglalkozni. Vásárolj online egy új könyvet, nézegess recepteket vagy főzési tippeket az interneten, vagy ha olyan munkaköröd van, ami lehetővé teszi, akkor vegyél ki egy kis szünetet és olvass, játssz valamilyen hangszeren (ha tudsz), süss egy adag finom sütit stb. Ez egyfajta énidőnek is tekinthető, ami szintén fontos, hogy szerepet kapjon az életedben.

6. Sportolj

Ez egy kicsit kapcsolódik az előzőhöz, pláne ha a sportban találtad meg a hobbidat. A sport ugyanis remek módszer a kikapcsolódásra és a testi-lelki egyensúly megteremtésére. Testmozgás közben rengeteg boldogsághormon szabadul fel a testünkben, amely segít ismét pozitívan látni a világot, valamint a stressz levezetésében is hatásos segítséget nyújthat. 

Itt ragadnám meg az alkalmat, hogyha esetleg a te újévi fogadalmadnak is része a rendszeres testmozgás, akkor mindenképpen csatlakozz a Life Advisor - Közösen a siker felé facebook csoportomhoz hiszen készülök egy-két kihívással és mindennapos motivációval, hogy együtt haladjunk a siker felé.

7. Gondolj a pozitív dolgokra

Személy szerint én azt ajánlom, hogyha még nem tetted volna meg, akkor kezdj el hálanaplót vezetni. Ha napközben stresszesnek érzed magad, akkor átolvashatod az eddig leírt dolgokat, amiért hálás lehetsz és akár hozzá is írhatsz újabb dolgokat. Mindez segít téged visszahozni a pozitív dolgok hullámába. 

8. Lélegezz

Egy újabb egyszerű és hatásos módszer, amelyet simán alkalmazhatsz a munkahelyeden. A mély lélegzetvételek lehetővé teszik, hogy belélegezd a békét és a nyugalmat, a kilégzéssel pedig elengedheted a stresszt és a szorongást. A lassú és egyenletes be-ki légzés gyakorlásával a szívverésed lelassul, a szervezeted pedig elkezd küzdeni a stressz és a nehéz időszak ellen. 

9. Menj el szabadságra

A magyar munkavállalók átlagosan 4 szabadnapot hagynak benn az éves szabadságkeretükből. Győződj meg róla időben, hogy minden szabadnapod betervezd és kivedd, hiszen mindez lehetővé teszi, hogy ismét feltöltődj és visszakapd az életed. Amikor pedig szabadságon vagy tényleg légy is szabadságon, pihenj, töltődj és ne foglalkozz a munkával.

10. Szívd fel magad a stresszes helyzetek ellen

Mindez pedig arról szól, hogy hogyan állsz hozzá a stresszes helyzetekhez. Meglehet őket oldani, túl lehet rajtuk lépni, de sajnos bele is lehet halni. Bármelyik is történik, a döntés mindig a te kezedben van. Ahelyett, hogy kiborulnál és az amúgy is kilátástalannak tűnő helyzeted súlyosbítanád, koncentrálj arra és kezdj el azon gondolkozni, hogy mit tudsz tenni annak érdekében,hogy ez a helyzet változzon. Mindez csökkenti a stresszt és a szorongást, hiszen az agyad elkezd dolgozni, gondolkodni és a megoldás felé húzni téged.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

komment
süti beállítások módosítása