A függőség unalmas

2024. április 23. 07:30 - Life Advisor

unalmas_fuggoseg.pngAz emberek gyakran csodálkoznak, hogy belefáradnak-e valaha is abba, hogy a problémáikról beszélnek. Azon a napon, amikor komolyan veszik a gyógyulást, újra érdekesek lesznek. Amikor a függősség gyötrelmében vannak, mindig tudom, mit fognak mondani, mit fognak tenni és mit gondolnak mindenről. Csak egy dologra koncentrálnak : a magasra jutásra. Na jó, talán három dologra : magasra jutni, magasabbra jutni és felépülni a magasra jutás után. Lehet, hogy négy dolog is van : előállni a magas szint okaival.

Nem azt akarom sugallni, hogy ha aktív, késői stádiumú függőségben vagy, akkor ne figyelj rá, csak azért, hogy ne találjanak unalmasnak. Az unatkozás az én problémám. Van miért aggódnod. A magasra jutás ugyanis teljes munkaidős feladat lehet. De lehet, hogy unatkozol magaddal. Minden nap olyan, mint a másik, amíg valami mást nem csinálsz.

Általában, ha unatkozom, a saját átkozott hibám, hogy nem találok valami érdekeset. Nem unatkoznék, ha akkor készíteném el a bevásárlólistámat, amikor egy aktív, késői stádiumú függőségben szenvedő személy beszélni kezd, vagy ha az ablakom előtt nézem a madarakat. Valami produktívat vagy élvezeteset csinálnék, de a kliens nem erre gondolt, amikor terápiára jött hozzám. Csak annyit tehetek, hogy ülök és hallgatom, ahogy mondja és mondja tovább. Unalmas.

Néha érdekessé tettem a dolgokat azzal, hogy azt mondtam az aktív, késői stádiumú függőségben szenvedő személynek, hogy unalmas, azzal az indokkal, hogy ha engem utat, akkor valószínűleg mindenki mást is. Ez olyasvalami, amiről tudniuk kell. Sajnos ez az információ csak okot ad nekik arra, hogy önsajnálatként használják fel mindezt. 

Nem az aktív, késői stádiumú függők hibája, hogy unalmasak, elvesztették azt, akik ők maguk valójában. Bárki is volt, mielőtt függővé vált, most hiányzik. Nem alkudtak azzal, hogy az addiktiv személyiség helyettesíti őket. Sokan tévednek azzal, hogy mi az addiktiv személyiség. Azt hiszik, hogy ez az a fajta személyiség, amely függővé válik. Úgy gondolják, hogy képesnek kell lenniük megjósolni, hogy ki lesz függővé a személyiségük miatt. Az addiktiv személyiség azonban nem ilyen. Mindenféle ember függővé válik. Az addiktiv személyiség az a személy, akivé az aktív függőség késői szakaszában válasz. Mindezek az emberek, akik korábban annyira különbözőek és érdekesek voltak, ugyanolyanná az egydimenziós személlyé válnak, unalmas emberré, aki teljesen kiszámítható, amikor a függőségük átveszi az irányítást. Amikor abbahagyják, gyakran visszatérhetnek ahhoz a személyhez, aki korábban voltak.

Csak a késői stádiumú függőség unalmas. A korai szakaszban lehet, hogy nem tudja az illető, hogy függő. A hozzád legközelebb állók gyanakodhatnak ugyan, de senki más valószínűleg nem nevez függőnek. Még mindig megvan a személyiséged. Csak a középső szakaszban kezdi átvenni az addiktiv személyiség az irányítást. Akkor annyira zavart vagy, hogy nem lehetsz unalmas. A szeretteid tépik a hajukat, mert már nem ismernek téged, nem bízhatnak benned. Még az alkalmai ismerősök is felismerhetik, hogy nem az a személy vagy, aki korábban voltál. A középső stádiumú függőség az, amikor elkezded elveszíteni a barátaidat, amikor az emberek elkezdenek lemondani rólad. A családod még egy kicsit kitart, remélve, hogy a dagály megfordul. De még ők is elhagyják az éltedet, ha csak azért is, hogy megmentsék magukat. Eleinte érdekel. Amíg túl nem vagy a törődésen, és nem kívánsz nekik jó utat. Egyébként is csak annyit tettek, hogy tönkretették a magasságodat és megkérdőjelezték a kifogásaidat. A munkád általában az utolsó dolog, amit el kell hagynod, mert szükséged van rá a szokásaid finanszírozásához. Határozottan késői stádiumú függőségben vagy, amikor senki sem maradt, kivéve talán egy pártfogó felügyelőt, egy ügyintézőt és egy csomó embert, akikkel együtt vagy. Ekkor veszi át igazán az uralmat az unalom.

Ironikus módon sokan azt mondják, hogy az unalom miatt váltak függővé. Ez azt jelenti, hogy amikor unatkoznak, szorongató gondolatok érik utol őket. Úgy érezték, menekülniük kell. Két dolgot tehetsz, hogy elkerüld a szorongató gondolatokat. Beletörődhetsz vagy elfoglalhatod magad. Ha magasra akarsz jutni, ha kitalálod, hogyan jutsz magasabbra, ha megtalálod az okot mindehhez, akkor az elfoglal. 

Mik azok a szorongató gondolatok, amelyeket megpróbálnak elkerülni?

Általában valamilyen traumához kapcsolódnak. Nem kell, hogy nagy trauma legyen, minden olyan tapasztalat, amely megtanítja nekik, hogy kicsik és tehetetlenek, megteszi. Ez a háborútól kezdve a kipécézésig, a figyelmen kívül hagyásig terjedhet, és minden, ami a kettő között van. Mondj bármit, amit akarsz a traumáról, szőrnyű, de érdekessé teszi az életet. Amikor arra használod a függőséged, hogy elmenekülj a trauma elől, életed legérdekesebb dolgát cseréled le egy kis békére és nyugalomra. Nem hibáztatlak, de ha folytatod, unatkozni fogsz és unalmassá válsz.

Lehet, hogy az kívánod, bárcsak abbahagyhatnád a gyógyszerek használatát. A világ tele van olyan emberekkel, akik abba akarják hagyni az alkohol, a cigi, a drogok, a gyógyszerek használatát. De félnek abbahagyni, mert újra ott lesz az a kicsit és tehetetlen érzés. Az érzés erősebb lehet, mint valaha, mert a függőség folyamata további traumákat generál.

A trauma eredendően érdekes, ugyanakkor szörnyű. Ki képes közülünk elhaladni egy autóroncs mellett anélkül, hogy lelassítana, hogy megnézze? Ez nem olyan egyszerű, mint élvezni az áldozatok szerencsétlenségét az ő kárukon. A legtöbben felismertünk valamit, ami közös bennünk és az autóroncsban lévő emberekben, a kölcsönös sebezhetőségünket. Hajlamosak vagyunk úgy élni a napjainkat, hogy függönyt húzunk a sebezhetőség elé. Nem szeretjük tudni, milyen kicsit és tehetetlenek vagyunk valójában. Még a nem függők is inkább elfoglaltak maradnak. Az autóroncs szétnyitja ezt a függönyt és felfedi az igazságot. Érdekes, mert ezzel az igazsággal élni, ahelyett, hogy elkerülnénk, nos valójában a teljesebb élet felé visz minket. Mindannyian egy szakadék szélén állunk és tudnunk kell, hogyan kell ott mozognunk.

A gyógyulás során az a személy, aki korábban aktív függőségben volt, ismét érdekes lesz. Gyakran érdekesebb, mint az a személy, aki soha nem volt függő. A szakadék szélén jártak, és azért élnek, hogy meséljenek róla. Van mit tanítaniuk mindannyiunknak. Sokan, akik soha nem voltak függők, soha nem kellett szembenézniük sebezhetőségük igazságaival. 

Nem fogok itt ülni és azt mondani, hogy félre kell tenned a függőségeidet és szembe kell nézned a félelmeiddel, de tény, meg kell tenned. Végül nincs más választásod, mint megnézni, mi van a függöny mögött. Lehet, hogy a saját feltételeid szerint szeretnél megbirkózni a sebezhetőségeddel. Olyan életet fogsz élni, amely unalmas magadnak és másoknak, vagy érdekessé teszed a dolgokat? Te döntesz! 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása