Párkapcsolat : miért tűnik jobbnak a korábbi, mint a mostani?

2023. november 02. 07:30 - Life Advisor

korabbi_mostani_kapcsolat.pngHallottál már a "múltbéli szerelmek aktájáról" az emberi elmében? Igen, metaforikusan létezik és folyamatosan befolyásolja érzelmeinket és választásainkat. Mi késztet minket arra, hogy újra és újra elővegyük ezt a mentális archívumot, leporoljuk a régi emlékeket és piedesztálra emeljük a múltbéli kapcsolatainkat? Ez pusztán nosztalgia vagy valami összetettebb dolog? Ismersz valakit, aki esküszik arra az elméletre, hogy a középiskolai kedvese volt az igazi szerelme? Minden randit összehasonlít vele, elfelejtve, hogy az állandó veszekedések miatt szakított az akkori párjával. Aztán ott van az a személy, aki úgy gondolja, hogy az exe volt a szellemesség és a báj megtestesítője. Figyelmen kívül hagyja azt a tényt, hogy az exének a "varázsa" magában foglalta, hogy két egymást követő évben elfelejtette a születésnapját és mégis az ex volt, aki kidobta őt, amikor elfogadott egy vezetői állást egy másik országban. 

Evolúciós magyarázat : túlélési ösztön

Az elképzelés azt sugallja, hogy evolúciós célja van annak a hajlamunknak, hogy inkább a pozitív tapasztalatokra összpontosítunk és emlékezünk rájuk. Ez a mechanizmus arra ösztönöz minket, hogy továbbra is olyan környezeteket vagy kapcsolatokat keressünk, amelyek jót tesznek a túlélésünknek és az utódainknak. Míg túlélési ösztöneink elbagatellizálják a negatív tapasztalatokat, ez gyakran arra késztet minket, hogy még jobb fényben emlékezzünk a múltbéli pozitív eseményekre. Eközben a jelenlegi pozitív tapasztalatok nem tűnnek olyan nagyszerűnek, mert figyelembe vesszük a negatív dolgokat is, amelyek most történnek.

Az emlékek neurokémiája

A dopamin, a szerotonin és az oxitocin úgy működik, mint az agy belső "könyvjelző" rendszere. Amikor örömteli élményben van részed, ezek a vegyi anyagok gondoskodnak arról, hogy emlékezz rá, ezért meg akarod ismételni. Ez az oka annak is, hogy amikor visszatekintesz, az érzelmi csúcsok azok, amelyekre emlékszel, nem pedig a mélypontok.

A szelektív memória jelensége

Az agyunknak van egyfajta belső szerkesztője, amely a pozitív emlékeket hangsúlyozza a negatívakkal szemben. Ezért elfelejthetjük, hogy pontosan miért szakítottunk valakivel, de élénken emlékszünk egy romantikus vacsorára vagy egy szenvedélyes csókra. 

A Hamupipőke-szindróma : média és irreális elvárások

A média szereti a jó szerelmi történeteket, különösen azt, amelyben lehetetlenül tökéletes hős vagy hősnő van. A szerelmi történetek uralják a könyveket, filmeket és tévéműsorokat. Ez a kollektív narratíva kulturális elvárásokat épít fel azzal kapcsolatban, hogy milyen érzésnek kell lennie a szerelemnek, gyakran felerősíti érzelmi emlékeinket és elhiteti velünk, hogy a múltbéli kapcsolatok valahogy "jobbak" voltak.

A közösségi média visszhangkamrája

A közösségi média az élet szerkesztett változatát mutatja be, amelyet a legjobb pillanatok bemutatására válogattak össze. A közösségi média platformokon az emberek gyakran életük és kapcsolataik idealizált verzióit mutatják be. Ha visszatekintünk, ez torz képet kelthet, mivel nyers, szerkesztetlen jelenünket hasonlítjuk össze egy aprólékosan gondozott múlttal. Az ex profilkának megtekintése torz képet hozhat létre, ami azt a hitet keltheti, hogy az élete nélküled idilli, fokozva a vonzerejét.

A kortársak nyomása és a családi elvárások

Néha az a meggyőződés, hogy egy múltbéli kapcsolat jobb volt, külső véleményekből származik. Azok a barátok vagy családtagok, akik kedvelték az exedet, gyakran hangot adhatnak ennek, tudatosan vagy öntudatlanul befolyásolva az észlelésed.

A választás paradoxona

A társkereső alkalmazások és a végtelen választási lehetőségek jelenlegi korában jelenlegi kapcsolatunk és az idealizált múlt összehasonlítása elégedetlenséghez vezethet, táplálva a "jobb" állandó keresésének ciklusát.

Mentális egészségügyi következmények

A múltbéli kapcsolat iránti ragaszkodás káros hatással lehet a mentális egészségedre, ami depresszióhoz és szorongáshoz hasonló tünetekhez vezethet. Az emlékek elfogultságának megértése bizonyos mértékig enyhítheti ezeket a tüneteket.

Gyakorlati lépések a jelenben

Kérdőjelezd meg az emlékeid!

Amikor elkezded idealizálni a múltat, kérdőjelezd meg ezeket a gondolatokat.

Légy tudatos!

Gyakorold az éberséget, hogy értékeld a jelenlegi kapcsolatod felesleges összehasonlítások nélkül.

Kommunikáció

Beszéld meg nyíltan az érzéseid jelenlegi pároddal. 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása