Red flag szavak a kapcsolatban, amelyekre figyelned kell

2023. október 31. 07:30 - Life Advisor

red_flag_szavak_kapcsolatban.png"Nem értem. Miért vagy velem?" - kérdezte Zoli Adritól egy érzelmileg heves vitában, miközben párterápia után kutattak. Zoli azt állítja, hogy korábban többször is járt már terápián, de "nem működött". Azt hiszem, Zoli nem találta meg a megfelelő terapeutát. Vagy a terapeuta többet törődött a saját bevételével, mint azzal, hogy segítsen Zolinak. Vagy Zoli azt akarta, hogy majd a terapeuta elvégez helyette mindent. "Nem érdemellek meg" - mondta Adri minden vita után, amit Zolival folytatott.

A szörnyű red flag szavak 

Nem érdemellek meg. Miért vagy velem?

Ha a párod ezeket a kapcsolat bármely pontján közli veled, figyelned kell. 

Lehetséges, hogy újra kell értékelned a velük való kapcsolatodat. Tényleg szánj időt arra, hogy megkérdezd magadtól, miért vagy vele, ha a párod nem biztos abban, hogy jelen vagy az életében. 

Egy érett ember nem mondja ki ezeket a szavakat. Általában valaki, akinek mély érzelmi és pszichológia traumája van, azt mondaná, mert nincs önbizalma.

Ha kedves, szerető, együttérző és megértő voltál a pároddal, akkor már nem rajtad múlik, hogy segítesz-e nekik. Önmagukon kell segíteniük. 

Zoli szülei őt hibáztatják minden bajukért. Anyja féltékeny Adrira. Elege van a vele szembeni mérgező viselkedésükből, de bűntudata arra készteti, hogy meglátogassa őket.

Neki és Adrinak intimitásai problémái vannak. Szeret ölelkezni, de teljesen elkerülik a szexuális együttléteket. Nem beszéli át a dolgokat Adrival. 

Egyéni vs. párterápia

Zolinak nincs bátorsága szakítani Adrival. Ez önmagában is az alacsony önbizalom jele. Adri hajlandó együttműködni egy párterapeutával. De vajon a kapcsolaton végzett munka megoldhatja-e a problémát, ha a probléma egyéni szinten van?

A párterápia több okból is jó a párok számára. Az egyéni problémák gyakran felütik a fejüket a párterápiás ülések során. A párterápiára való hajlandóságnak fontosnak kell lennie mindkét partner számára a kapcsolatban. Ha azonban csak az egyik pár tesz meg minden erőfeszítést, míg a másik nem, akkor a kapcsolat kvázi egy olyan hajó, amely arra vár, hogy elsüllyedjen.

A személyes felelősséget nem lehet "átadni" a kapcsolatnak. Zolinak önmagán kell dolgozni, ahogy Adrinak is. 

Amikor Zoli és Adri megkérdőjelezik partnerük jelenlétét az életükben, az annak a jele, hogy komoly személyes teendőjük van és fel kell nőniük.

Két érett felnőtt képes menedékké változtatni egy kapcsolatot, amelyet mindkettejüknek meg kellene tapasztalnia. Tudják, hogy miért vannak egymással és következetesen ellenőrzik is ezt a jelenlétet még akkor is, ha néha kényelmetlen beszélgetésekre kell, hogy sor kerüljön. Miért? Mert két érett felnőtt tudja, hogy a kényelmetlen beszélgetések megmentik a kapcsolatot. 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása