30 rövid esti rutin, ami gazdagíthatja az életed

2023. június 21. 07:30 - Life Advisor

esti_rutin_tippek.jpgMilyen az esti rutinod? Az enyémet úgy tervezték, hogy csökkentse a kognitív terhelést, csökkentse a stresszt és ami a legfontosabb, többet adjon azokból a dolgokból, amelyek segítik az agy újraindítását. Hajlamos vagyok sokat olvasni, sétálni, semmit tenni, hogy kitisztítsam a fejem. Minden este van esélyed arra, hogy lazíts és felkészítsd az agyad a következő napra. Ne pazarold azzal, hogy olyan tevékenységekkel és eseményekkel töltöd fel, amelyek reggel még fáradtabbá tesznek. A produktív esti rutin azt jelenti, hogy a legjobb énedet hozod ki, hogy reggel frissen vághass bele a napba. 

Az esti rutin olyan tevékenységek halmaza, amelyeket munka után megismételsz, hogy felkészítsd az elméd és a tested is a következő napra. Ez tökéletes alkalom arra, hogy reggel frissen kezd a napot. Ideális alkalom arra is, hogy szünetet tarts és pihenj. 

Az agy nem képes folyamatosan 100%-os kapacitással teljesíteni - a csúcsteljesítményhez pihenésre is szüksége van. Az esti rutint lehetőségként használhatod arra, hogy lazíts vagy megtervezd az előtted álló napot.

Íme néhány egyszerű, rövid esti rutin és tevékenység, egy igazán produktív este érdekében. 

1. Fejezd be a napod egy rövid sétával a természetben, hogy kitisztítsd a fejed. Legalább fél órát merülj el a természetben.

2. Hallgass podcastot, hangoskönyvet vagy csak a természet hangját. 

3. Séta közben légy teljesen a jelenben. Figyeld meg mit látsz, elmélkedj azon az új dolgon, amit még soha nem láttál. Tanuld meg teljesen pihentetni az agyad és élvezd a munkától távol töltött időd.

4. A napodat rövid edzéssel is befejezheted, mehetsz futni vagy edzőterembe. 

5. Ha minőségi időt töltesz a pároddal, közeli barátaiddal vagy bárkivel, aki fontos neked, hagyd valahol máshol a telefonod, hogy jobban kapcsolatba léphess velük.

6. Időt szakíthatsz egy produktív tévéműsorra, beszélgetésre vagy dokumentumfilmre, amely segíthet valami új megtanulásában. Sőt, választhatsz akár a TED előadások közül is, amelyek többsége csupán 12-15 perc.

7. Egyáltalán ne csinálj semmit este. Ülj le és élvezd a csendet, lazítsd el a fejed és az elméd.

8. Ha úgy döntesz, hogy olvasol, kapcsold ki a tévét. Lehetőség szerint válassz fizikai könyvet, ne E-bookot. 

9. Írj naplót az agyad megnyugtatására. Leírhatod azt az egy dolgot, amit reggel el akarsz majd kezdeni. Az írással javulhat a hangulatod és az érzelmi jóléted is.

10. Ha nem akarsz könyvet olvasni, olvashatsz egy cikket, amelyet már egy ideje el akartál olvasni, és amiből szintén tanulhatsz valami újat.

11. Ha van erkélyed, teraszod és az időjárás is kitűnő, szerezz egy jó kis italt magadnak és ülj ki megnézni a naplementét, vagy csak élvezd a csendet a szabadban.

12. Ha korán végzel a munkában, menj el egy galériába, múzeumba vagy kiállításra és élvezd a műalkotásokat. Változtasd meg a dolgokat, hogy más szemszögből nézhesd a világot.

13. Időnként szakíts időt egy esti vacsorára egy barátoddal. Semmi stressz, csak egy vacsora egy haverral. 

14. Ha nem tudtok vacsorázni menni, hívd fel egy barátod és beszélgess vele. 

15. Hozz létre egy feladatlistát másnapra. Legfeljebb három dolgot írj le, amit meg kell tenned ahhoz, hogy a következő napod sikeres legyen.

16. Válaszd ki a másnapi ruhád. Ne pazarold a kognitív energiád arra, hogy mit is vegyél fel reggel. Mentális energiát takaríthatsz meg, ha már előző este eldöntöd, mit fogsz viselni másnap.

17. Ne egyél közvetlen lefekvés előtt, csökkents az alkohol mennyiségét és kerüld el a nehéz, zsíros vacsorákat. Ezzel segítheted a legjobban a tested, hogy elaludjon.

18. Üríts ki minden munkával kapcsolatos tárgyat a hálószobából. 

19. Takarítsd le és rakj rendet az asztalodon. Ne ébredj fel egy rendetlen házba. A zavaró tényezők és a rendetlenség stresszt okoz. 

20. Próbálj ki valami új dolgot, hobbit, tevékenységet, amelyet mindig is ki akartál próbálni. 

21. Szánj időt arra, hogy átgondold, mi sikerült jól, min tudsz javítani másnap és mit szeretnél másképp tenni a következő napokban. 

22. Gondolj egy olyan tevékenységre, eseményre vagy feladatra, amely másnap izgalommal fog eltölteni. Ez motiválttá tehet téged már előző este.

23. Merülj el a művészetben, zenében, festészetben stb. Mindez segít távol tartani az aggodalmakat az elmédtől.

24. Ahelyett, hogy elvitelre rendelnél, készíts vacsorát friss alapanyagokból. Egész jó hangulatot teremthetsz, ha főzés közben a kedvenc zenéidet hallgatod.

25. Hagyd el a koffeint! A koffein fogyasztása még 6 órával az alvás előtt is zavarhatja az alvási ritmusod. 

26. Ütemezd az intenzív edzést reggelre. Ha valóban szükségét érzed egy kis edzésnek, akkor válasz inkább egy könnyebb sétát. A megerőltető testmozgás növeli a pulzusod és a testhőmérsékleted, amely pedig megnehezíti a pihentető alvás elérését.

27. Csinálj egy saját lejátszási listát a kedvenc zenéidből és hallgasd meg. Ez segíthet javítani a hangulatodon és a jobb alvást is könnyebben elérheted majd.

28. Gondolj boldog dolgokra az ágyban. Ez valószínűleg sokak számára nehéz, hiszen aggódunk a holnap miatt, de éppen ezért kell gyakorolnod a pozitív gondolkodást. 

29. Ha ágyban vagy, de 20 perc után sem aludtál el, kelj fel és például olvass egy könyvet. Az ébren fekvés még nehezebbé teszi az alvást, mert az elméd újra aktívvá válik. 

30. Könnyebb lesz aludnod, ha nem hiszel el minden negatív gondolatot, ami a fejedben van. 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása