Mi az a szerelmi paranoia?

2023. május 18. 07:30 - Life Advisor

szerelmi_paranoia.pngLényegében ez a téveszmés rendellenesség egyik formája, ahol a téveszme irracionális félelem, amikor rettegünk attól, hogy a párunk valamilyen katasztrofális kárt tapasztal. A szerelmi paranoiában szenvedő betegek különösen érzékenyek a körülöttük lévő emberekre és eseményekre, gyakran túlzott spekulációkat folytatnak téveszméik alapján, valódi bizonyítékok nélkül. Az érzelmi függőséggel ellentétben a szerelmi paranoiában szenvedő emberek erős akaraterővel rendelkezhetnek és könyörtelenül követelhetik céljaikat, heves eltökéltséggel a siker iránt.

Az ilyen emberek gyakran úgy érzik, hogy őket vagy szeretteiket bántják

Társadalmi helyzetekben bármikor kétségbe vonhatják a barátok és kollégák őszinteségét. Ha valakinek megjegyzései nem megfelelőek vagy alkalmiak, elképzelhető, hogy meg akarja alázni vagy fenyegetni akarják őket. A szerelmi paranoia esetén mindig fennáll az az érzés, hogy valaki megpróbál ártani neked vagy a párodnak.

A romantikus kapcsolatokban azok, akik szerelmi paranoiával küzdenek, gyakran gyanakodnak partnerük hűségére és szeretetére minden bizonyíték nélkül.

A paranoid személyiségzavarban szenvedők hajlamosak szélsőségekbe esni és még a hétköznapi dolgok is negatív gondolatokat válthatnak ki.

Ez irracionális hiedelmekhez kapcsolódik és paranoiás viselkedésük megváltoztatásához elemezniük kell irracionális hiedelmeiket és emlékeztetniük kell magukat, hogy ne lássanak mindent ellenségnek.

A szerelmi paranoiás betegek nem bíznak senkiben és eredendően gyanakvóak, ami megnehezíti számukra, hogy bármilyen tanácsot elfogadjanak.

Ez megnehezíti számukra, hogy nyíltan szembenézzenek saját betegségükkel. Ezért először el kell engedniük védekezésüket, meg kell érteniük, hogy ők vagy szeretteik biztonságban vannak és senki sem akar ártani nekik.

A szerelmi paranoia gyakran azért fordul elő, mert a betegeknek kevés barátjuk van és figyelmüket az élet egy bizonyos területére összpontosítják.

Azonban nem kell félni, a szerelmi paranoiától. A betegek proaktívan kommunikálhatnak másokkal, részt vehetnek különböző tevékenységekben, bízhatnak másokban és fokozatosan megszüntethetik védekező gondolkodásmódjukat.

Hogyan lehet segíteni a szerelmi paranoián?

Az önterápia magában foglalja a negatív gondolatok és hiedelmek kiigazítását és átalakítását, eltávolítva a szélsőséges és radikális elemeket.

Például a "Nincsenek jó emberek a világon" beállítást "Vannak jó és rossz emberek a világon és bíznom kell a jókban" vagy "Nem válaszol a hívásaimra, biztosan bajban van" megváltoztatható "Most elfoglalt, de majd visszahív" állapotra.

Amikor hiedelmeink paranoiássá válnak, automatikusan át kell gondolnunk átalakult és racionális hiedelmeinket, hogy megakadályozzuk magunkat abban, hogy szélsőséges módon cselekedjünk.

Néha azonban szélsőséges módon viselkedünk anélkül, hogy észrevennénk, ebben az esetben visszamenőlegesen elemeznünk kell gondolatainkat és azonosítanunk kell az irracionális hiedelmeket, hogy megakadályozzuk azok megismétlődését.

A paranoid személyiségzavarban szenvedő betegek általában tele vannak ellenségeskedéssel és bizalmatlansággal másokkal és a környezetükkel szemben, téveszmékkel a körülöttük lévő veszélyekkel kapcsolatban, ezért a következő ellenséges-korrekciós képzési módszerek alkalmazhatók, amelyek segítenek leküzdeni az ellenségességet és a konfrontációs pszichológiát.

  1. Mindig emlékezted magad, hogy ne ess az "ellenségeskedés" örvényébe. Emlékeztesd és figyelmeztesd magad előre és figyelj a korrekcióra, amikor másokkal foglalkozol, ami jelentősen csökkenti az ellenségeskedést és az erős érzelmi reakciókat.

  2. Tudnod kell, hogyan tisztelj másokat, adj másoknak megfelelő teret és ne avatkozz be túlságosan mások ügyeibe és életébe.

  3. Tanulj meg türelmesnek lenni az életben. Összetett világban élve elkerülhetetlenek a különböző problémák és súrlódások. Ebben az időben türelmesnek és visszafogottnak kell lennünk és soha nem szabad ellenséges haragot generálnunk. 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása