A húsevő férfiak tényleg férfiasabbak?

2023. április 06. 07:30 - Life Advisor

ferfias_huseves.jpgHomer Simpson, a szerethetően öntudatlan rajzfilmes apuka a Simpson családból egyszer táncra perdült egy húspárti mantrára, miszerint salátával nem szerezhetünk barátokat. Bart és Marge is csatlakoztak hozzá, jóváhagyva, hogy a "hús-hatalom-presztízs" elméletet, miközben Maggie a vegetáriánus beállítottságú szereplő csüggedten nézte őket. Az igazi férfiak húsevők. Tényleg így van? Férfiasabbnak számít az a férfi, aki húst eszik, szemben a vegetáriánus férfiakkal? 

Az igazi férfiak esznek húst

Ennek középpontjában az az ősrégi sztereotípia áll, hogy " az igazi férfiak esznek húst".  A sorozatban is azért működött és jött át mindez, mert a hús és a férfiasság kapcsolata, amelyet Homer Simpson és számtalan más ember teljes mértékben felkarolt, időn és kultúrákon átível. Világszere az étel - különösen a hús - a közösség, az aratás, az ünnep, a család, a vallás és a hatalom legkülönlegesebb ünnepeinek központi eleme.

Tekintettel a hagyományosan patriarchális erőkre, amelyek ezeket a rituálékat létrehozták, nem meglepő, hogy a hús és a macsó férfiak közötti pszichológiai kapcsolat mély. Természetesen van történelmi precedens erre a kultúrák közötti sztereotípiára, de igaz-e mindez?

A hús és a férfiasság kapcsolata túl sztereotípikus?

A kutatások következetesen kimutatták, hogy nemi különbségek vannak a húsfogyasztásban, valamint a vegetáriánusokkal szembeni attitűdökben. Azonban kevés figyelmet fordítottak a férfiakon belüli különbségekre. Az új kutatások feltárják a férfiakon belüli eltéréseket és kiderül belőlük, hogy nem minden férfi gondolkozik ugyanúgy. Egyes férfiak a férfiasság új formájával azonosítják magukat, amely értékeli a hitelességet, a háziasságot és a holisztikus öntudatot.

Egy tanulmány azt vizsgálta, hogy a férfiasság ezen újabb formáinak támogatása megjósolhatja-e a húsfogyasztás, a húscsökkentésére való hajlandóság és a vegetarianizmushoz való hozzáállás különbségeit a férfiak körében. Összesen 309 húsevő férfit kérdeztek meg a férfiasság új formáival való önazonosulásukról, a húshoz való kötődésükről, a húsfogyasztás csökkentésére való hajlandóságukról és a vegetáriánusokkal szembeni attitűdjükről.

Az eredmények azt mutatják, hogy azok a férfiak, akik erősebben azonosulnak a férfiasság új formáival, kevesebb húst fogyasztanak, gyengébben kötődnek a húshoz, hajlamosabbak csökkenteni a húsbevitelüket és pozitívabban viszonyulnak a vegetáriánusokhoz.

Összefoglalva, ez a tanulmány azt sugallja, hogy nemcsak a biológiai nemi különbségeket kell figyelembe vennünk, hanem a társadalmilag és kulturálisan meghatározott nemi különbségeket is, amikor tanulmányozzuk vagy támogatjuk a hús fogyasztását vagy nem fogyasztását. 

Vegetarianizmus : az új férfiasság?

Amikor Jonah Hill és Channing Tatum visszatérnek a középiskolájukba titkos kábítószer ellenes ügynökként a Kopasz osztag című filmben, döbbenten tapasztalják, hogy a tinédzser társadalmi hierarchiák, amelyekhez hozzászoktak, felborultak. A szorgalmas, intelligens, környezettudatos vegetáriánusok ma már a menő gyerekek. Elmúltak azok az idők, amikor húsevő izomagyak voltak a középpontban és büszkén mutatták az általános kíváncsiság teljes hiányát. Vajon ugyanennek a kulturális változásnak vagyunk tanúi a való életben is?

Bár a férfiasság új formáit kvalitatívan kutatták és széles körben megvitatták, a férfiasság ilyen nem hagyományos jellemzőit ritkán mérik. Annak felmérésére, hogy az egyének milyen mértékben tartják be a férfiasság "új" normáit, a tanulmány az úgynevezett NMI-t (New Masculinity Inventory) használta. A teszt magas pontszámai holisztikus figyelmet, a férfi normák megkérdőjelezését, hitelességét, háziasságot és gondoskodást, valamint a férfi kiváltságok iránti érzékenységet sugallnak.

Ennek ellenére az "igazi férfi eszik húst" elmélet továbbra is él és virul, különösen a férfiak körében. A szerzők rámutatnak, hogy a férfiak a nőkhöz képest általában erősebb húspárti attitűdökkel rendelkeznek, jobban tagadják az állatok szenvedését és szilárdabban hisznek abban, hogy a húsevés természetes az emberek számára. Több férfi található, mint nő grillezés közben a barbecue-n és a női vegetáriánusokhoz és vegánokhoz képest a férfi vegetáriánusokat és vegánokat negatívabban értékelik.

A vegetarianizmus az új férfiasság? Jelenleg egy ilyen merész kijelentés talán túl messzire vezet, de mindenképp érdemes átgondolni. 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása