Miért ítélkeznek annyira az emberek? Íme a 6 legfontosabb ok

2021. július 19. 07:30 - Life Advisor

miert_itelkezunk_mindig.jpgMiért is olyan ítélkezők az emberek? Te feltetted már valaha ezt a kérdést? Manapság úgy tűnik, hogy mindenki abban a pillanatban ítélkezik feletted, amikor kilépsz abból a sztereotip dobozból, amelyet a társadalom készített számodra. Nem csodáljuk a "más" embereket. Furcsának és fenyegetőnek találjuk őket, mert nem "normális" az életmódjuk. Mikor lettek ilyenek az emberek? Vagy mindig is ilyenek voltunk? Ebben a posztban bemutatjuk a 6 legfontosabb okot, amiért az emberek ennyire ítélkeznek. 

Először is, mit is jelent valójában az ítélkezés?

Ha valaki negatívan ítélkezik, akkor felcímkézi és hibát talál egy másik emberrel, embercsoporttal vagy ötlettel kapcsolatban. Lényegében az ítélkezés azt jelenti, hogy fekete-fehér módon nézünk másokra, fix címkékkel és asszociációkkal. Persze elítélők lehetünk önmagunkkal szemben is. 

Az önmagunkban hozott ítéletek nem mind rosszak. Emberként szükségünk van rájuk, hogy gyors döntéseket hozzunk és kiszűrjük a dolgokat a körülöttünk lévő világból. 

A túlságos ítélkezés akkor lesz igazán probléma, amikor másokra sztereotípiákat festünk és emiatt nem adunk lehetőséget magunknak arra, hogy meggondoljuk magunkat. Ez igazságtalan azokkal az emberekkel szemben, akiket megítélsz és önmagaddal szembe is, mert korlátozod mások megértését, megismerését. 

Most pedig jöjjön végre a 6 legfontosabb ok, amiért az emberek ítélkeznek : 

1. Az emberek kétségbeesetten tartozni akarnak valahova

Lényegében az emberek természetüknél fogva keresnek egy törzset, amelyhez tartozhatnak. Még azoknak is szükségük van valamiféle közösségre, akik a magányt részesítik előnyben. 

Nyilván nincs ezzel semmi baj. Mindannyian szeretnénk egy csoportidentitást. Sok esetben ez ad értelmet és célt az életünknek. De ez azt is jelenti, hogy a csoport tagjaként, különböznöd kell mindenki mástól, aki nem a csoport tagja. 

Látva azt, hogy igazolni akarjuk saját cselekedeteinket és döntéseinket az életben, kedvezőtlenül nézünk más emberekre, ha ők nem részei a csoportidentitásunknak. Ez arra késztet minket, hogy mások felett ítélkezzünk, mert nem olyanok, mint mi. Olyan módon cselekednek, amely ellentétes azzal a hiedelemmel, amit a saját csoportunkban megtanítanak elhinni. 

És ha már a hiedelmekről beszélünk....

2. Beragadtunk a visszhangkamrákba 

A visszhangkamra olyan környezet, ahol az ember csak olyan információkkal vagy véleményekkel találkozik, amelyek tükrözi és megerősíti a sajátját. Ezek a visszhangkamrák mindenhol jelen vannak, de a hipergyors online térnek köszönhetően egyre rosszabbak. 

Mivel a legtöbben csak olyan hiteket látnak, amelyeket már ismernek, soha nem ismerünk meg más elképzeléseket. Tehát, amikor látunk valakit, aki nem része a visszhangkamránknak, negatívan ítéljük meg őket. 

Automatikusan azt gondoljuk, idiótának kell lenniük, ha nem hiszik el, amit én hiszek. 

Ez azért van, mert minden, amit látunk vagy hallottunk ellentmond a csoport azonosságának vagy hitének, amelynek a része vagyunk.

3. A fekete-fehér gondolkodás könnyebb

"Gondolkodni nehéz, ezért inkább ítélkezünk."
/Carl Jung/

Ez az idézet teljesen összefoglalja ezt a pontot. Bírálni könnyű. Nem igényel mély gondolkodást. Társadalmunk pedig a könnyű válaszokra és a fekete-fehér gondolkodásra összpontosított. 

Nincs kedvünk gondolkodni valamiről mélyen. Megszoktuk, hogy gyors válaszokat kapunk a Google-tól. Csak azt akarjuk, hogy a lehető leggyorsabban felcímkézhessünk valakit vagy valamit. Például azt akarjuk gondolni, hogy a vallás az vagy "jó" vagy "rossz". Nem akarunk belegondolni, hogy az egyenlet mindkét oldalán lehetnek igazságok.

Amikor emberekről van szó, valakit "nárcisztának" vagy "mérgezőnek" akarunk festeni, mert könnyebben megértjük. Nem akarunk teljesen új címkét létrehozni egyetlen személyszámára. Nem hatékony.

Inkább gyors címkék segítségével szűrjük a világot, mert úgy gondoljuk, hogy ez segít jobban megérteni más embereket. Az elménk az információk feldolgozását is le akarja egyszerűsíteni az emberek kategóriákba sorolásával.

4. A jobb vagy kevesebb nálunk hierarchiát szeretnénk alkalmazni

A megítélésünk során általában ezt a hierarchiát alkalmazzuk. A megítélés révén meghatározzuk az értékét mindenkinek, akivel találkozunk. Természetesen arra vágyunk, mindig mi legyünk a jobbak és a felsőbbrendűek. De amikor így nézzük a világot, gyorsan más értékeket rendelünk hozzá az emberekhez.

5. Attribúcióelmélet

Az attribúcióelmélet elmagyarázza, hogy a társadalmat észlelő, hogyan használja fel az információt az események magyarázatának eléréséhez. Emberként velünk született vágy, hogy okokat jelöljünk ki arra, miért teszik az emberek, amit tesznek. Ezért az emberek hajlamosak okot és következményt látni, még akkor is, ha ilyen nincs

Két fő attribútumtípus létezik, amelyeket másokról csinálunk : 

  • Diszpozíciós hozzárendelés : Itt a viselkedés okát egy személy belső személyiségjellemzőjéhez rendeljük, nem pedig külső körülményekhez.
  • Helyzetbeli hozzárendelés : Ez a viselkedés okát hozzárendeli valamilyen olyan helyzethez, amely az ember irányításán kívül esik. 

Elég furcsa, az elmélet szerint, amikor megpróbáljuk megmagyarázni saját magatartásunkat, hajlamosak vagyunk helyzetbeli attribútumokat megadni, nem pedig diszpozíciókat. 

6. Kivetítés

A kivetítés egy alapvető pszichológiai mechanizmus, amelyben a magunkkal kapcsolatos érzéseinket és meggyőződéseinket a körülöttünk lévő emberekre kiterjesztjük. Ez lehet negatív és pozitív is.

Ahogy hajlamosak vagyunk feltételezni, hogy a világ olyan, amilyennek látjuk, naivan feltételezzük, hogy az emberek olyanok, amilyennek elképzeljük őket. Freud szerint ráadásul hajlamosak vagyunk kivetíteni saját elfogadhatatlan vágyainkat más emberekre.

Ha megnézed, hogy milyen ítéleteket hozol egy másik emberrel kapcsolatban, megtanulhatsz egy-két dolgot a saját meggyőződésedről és gondolkodási szokásaidról is. 

Hogyan kerülheted el, hogy mások megítéljenek?

Mindannyian átéltük már egy-két alkalommal, hogy úgy éreztük, az egész világ figyeli, ahogy kudarcot vallunk vagy hibázunk. Ez a legrosszabb, ugye?

Amint ez az érzés megszűnik és túl leszel a kínos helyzeten, elgondolkozhatsz azon, hogyan kerülheted el örökre ezt az érzést. Fontos megjegyeznünk, hogy lehetetlen állandóan mindenkinek megfelelni és tetszeni. 

A fenti pontok és az, hogy az emberek ítélkezők, mind az elme működésének, mind pedig a társadalomnak a részei. De nem kell olyan keretek között élned, hogy mindenképpen elfogadható legyél mások és a társadalom számára. 

1. Tudd meg, hol tartasz most és mit tettél le az asztalra

Ahhoz, hogy gyorsan legyőzd az ítélkezésből szerzett negatív érzést, tisztában kell lenned azzal, hogy ki is vagy valójában. Ez ennyire egyszerű. Mindenki követ el hibákat és a lelked mélyén tudnod kell, hogy nem te vagy a hiba. Nem fog meghatározni. Most szar, persze, de nem fogja meghatározni az életed hátralévő részét. 

Ismernek kell önmagad. Mi különböztet meg téged másoktól? 

Néha erre nehéz válaszolni, főleg azért, mert gyakran annyira kritikusak vagyunk önmagunkkal szemben, mint más emberek. De ahelyett, hogy furának éreznéd magad amiatt, mert különbözöl másoktól, ünnepeld meg ezt az érzést és helyezd ezeket a különbségeket a központba. 

Ha megengeded magadnak, hogy őrülj annak, aki vagy, rájössz, hogy sokkal boldogabb vagy életed minden területén. Hogyan derítheted ki, hogy mi különböztet meg téged másoktól? Vegyél elő egy lapot és sorolj fel 10 olyan tulajdonságot magadról, amelyekre büszke vagy.

2. Ne hagyd, hogy mások mondják meg, te ki vagy

Annak ellenére, hogy a mai napig mindenkinek van véleménye rólad, senki sem döntheti el, ki vagy és hogyan éled az életed. Ahelyett, hogy elbújnál attól, aki vagy, miután elbuktál valamiben, fontold meg, hogy mindenkinek joga van ugyan a vélemény nyilvánításhoz, de nem kell ezekkel egyetértened. Nem azért, mert arrogáns vagy, hanem mert bízol magadban és ismered magad. 

Az emberek akkor ítélnek meg más embereket, amikor megpróbálnak a hibájuk mögé bújni. Ha valaki ítélkezik feletted, akkor az történhet azért is, mert fogalmuk sincs arról, hogyan reagálnának abban a helyzetben, amiben te vagy vagy már voltak ilyen helyzetben, de még nagyobb szerencsétlenséget csináltak, mint te. 

Jobb lenne, ha támogatnánk egymást ez idő alatt, de nem szoktunk a kedvesség mellett dönteni, igaz? 

Ahhoz, hogy megtaláld a helyed az életben, meg kell értened a benned rejlő erőt ahhoz, hogy a változás megtörténjen és hosszú ideig tartson. Mindannyiunknak lehetősége van változtatni, de csak akkor, ha hajlandók vagyunk cselekedni is. 

Amikor kihasználjuk a hatalmunkat, megállíthatatlanok leszünk és megtervezhetjük azt az életet, amelyre igazán vágyunk. 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása