10 szabály a ténylegesen hosszútávú párkapcsolathoz

2020. március 29. 15:56 - Life Advisor

rules_love.jpg"A legfájdalmasabb dolog az, ha elveszünk abban, hogy valakit túlságosan szeretünk és elfelejtsük, hogy mi magunk is különlegesek vagyunk." Ernest Hamingway nem tévedett, amikor ezt a gondolatot megfogalmazta. Igenis léteznek olyan kapcsolatok, ahol gyakran bizonytalannak, megszerethetetlennek, hülyének érezzük magunkat. Olyan mértékben is megsérülhetünk, hogy elveszítjük az önértékelésünket és sérülhet az emberekbe vetett hitünk is. Ismerős neked, amikor párkapcsolatban annyira előtérbe helyezed a másikat, hogy közben elfelejted, hogy te magad mennyire tökéletes is vagy. Úgy érzed, hogy rajta kívül senki sem lehet tökéletes, sokkal több pozitív tulajdonsága van, mint neked, sokkal többet képes kihozni az életéből, mint amennyire te valaha is képes leszel. Az ilyen párkapcsolatok elkerülése érdekében (is) ajánlatos megtanulni 10 párkapcsolati szabályt, amely erős önértékeléshez és ténylegesen hosszútávú párkapcsolathoz vezetnek majd.

1. Egyetlen kapcsolatot sem foghat össze csak a szerelem

A szerelem önmagában nem elég kapcsolataink megteremtéséhez. Annak érdekében, hogy egy kapcsolat fennmaradjon és virágozzon, bizalomra, tiszteletre, figyelemre, kedvességre, türelemre, empátiára, elkötelezettségre, kommunikációra, megértésre, kölcsönös szeretetre, hűségre, kompromisszumra és biztonságra van szükség. Szükséged lesz továbbá egy olyan partnerre, aki szintén hajlandó dolgozni a kapcsolat ápolásán.

Minden kapcsolat munkát és erőfeszítést igényel ; nincs kivétel. A szerelem természetesen nélkülözhetetlen része mindennek, de nem ez az egyetlen ami kell. Szeretheted a partnered teljes szívedből és mégis kaphatsz egy olyan kapcsolatot, amely káros és diszfunkcionális.

A szerelem önmagában nem képes a rossz kapcsolatból jó kapcsolatot alakítani és nem lehet átalakítani a bántalmazó embert szerető, tiszteletre méltó partnerré, ha nem akar változni.

2. Az önszeretet soha sem önző

Legtöbben azt hisszük, hogy az önszeretet önző tulajdonság, valójában viszont mindez mérföldekre van az igazságtól.

A legerőteljesebb kapcsolat, amely valaha is létezni fog, az önmagaddal való kapcsolat. Mások jönnek, mennek, de te mindig magad leszel, ezért elengedhetetlen, hogy kedveld és szeresd azt a személyt, aki vagy.

Ha képes vagy szeretni önmagad, együttérzéssel lenni magad felé, önzetlenebbül leszel képes szeretni másokat. Nem fogsz többé más emberek szeretetére vagy elfogadására vágyni.

Amikor jól érzed magad, jól bánsz másokkal. Te vagy az egyetlen, aki önszeretetet adhat neked. Nincs szükséged senki engedélyére, csak hajlandónak kell lenned arra, hogy együttérzőbb és figyelmesebb legyél magaddal és szükségleteiddel szemben. Ehhez persze meg kell határozni az igényeid - szellemi, fizikai, mentális és érzelmi szempontból - majd rangsorolni azokat.

3. A tökéletesség nem létezik

A filmeknek, az újságoknak és a közösségi médiának rengeteg válasza van arra, amikor a tökéletes kapcsolat, partner és élet megteremtésére van szükség. Tökéletesség azonban nem létezik, még a "lelki társak" között sem.

Partnerünk számára az általunk támasztott elvárások - hogy olvassanak a fejünkben, megértsék minden érzésünket, teljesítsék minden igényünket, mindig romantikusak és szenvedélyesek legyenek és persze mindig boldoggá tegyenek minket - gyakran elviselhetetlenek.

Saját magunk életét tesszük nyomorúságossá ha mindennel kapcsolatban, ami történik az életünkben, csak a tökéletességet vagyunk hajlandóak elfogadni.

4. A kedvesség nagyon is számít

Próbálj meg tudatosan minél együttérzőbb lenni a mindennapi életben. A kedvesség emlékeztet bennünket arra, hogy emberi lények vagyunk, hogy igényünk van más emberekre, hogy számítanak a tetteink és mi magunk is számítunk másoknak.

Amikor másokkal kedves vagy önmagaddal is kedves vagy. A pozitív energia, a jó karma, bárminek is akarod nevezni jó neked, jobban érzed magad tőle.

Ha lehetséges válaszd a kedvességet. Légy kedves szeretteiddel, barátaiddal, kollégáiddal szemben még akkor is, ha őrültnek néznek miatta. Mutass kedvességet az idegeneknek is. Légy kedves azokkal, akik bántottak téged. Mindez több szempontból is előnyödre válik majd.

5. A szeretet azt jelenti, hogy ki is mutatjuk azt

Senki nem szereti érezni, hogy egy kapcsolatban nem értékelik őt vagy, hogy minden magától értetődik. Nem szabad azt feltételezni, hogy szeretteink tudják, mennyire fontosak számunkra, ezért alapvető fontosságú, hogy megmutassuk ezt szavakkal és tettekkel.

Mond ki, hogy "szeretlek", dicsérd meg őket és bókolj nekik. Mutasd meg a partnerednek, hogy mennyire értékeled őt. Más embereknek is fejezd ki a csodálatod.

Ünnepeld meg a sikereiket és vigasztald meg őket, ha arra van szükség. Mond gyakran, hogy "köszönöm" és ha szükséges, akkor, hogy "sajnálom".

Az élet rövid, ezért igenis mutasd ki a mások iránti szereteted, de ne felejtsd el, hogy önmagadat is szeretned kell. (Ne feledd, az önszeretet nem önző dolog.)

6. Te más vagy, de mégis egyenlőek vagytok

Te és a partnered két egyedi személy a kapcsolatban, mások, mégis egyenlőek.

Nem számít, ha egyikőtök több pénzt keres, idősebb, erősebb, egészségesebb vagy képzettebb, mindketten egyenlő tiszteletet érdemel a kapcsolatban.

A tiszteletben tartott kompromisszum, valamint az adok-kapok elengedhetetlen. Az egyenlő kapcsolat biztonságod és szerető helyet kínál nekünk a növekedéshez.

Csakúgy, mint ti ketten, minden kapcsolat más. Ne pazarold az időd arra, hogy a saját kapcsolatod más ember kapcsolatához hasonlítsd. A kapcsolatodnak nem kell más kapcsolathoz hasonlítania.

7. A kommunikáció kulcsfontosságú

A hatékony kommunikáció hiánya neheztelést, félreértéseket okoz még a legjobb párkapcsolatban is. Az egészséges kapcsolat megköveteli, hogy mindkét fél meghallgassa a másikat és tiszteletteljes módon kommunikáljanak.

Amikor meghallgatjuk a partnerünket, teljes figyelmünket arra kell összpontosítanunk, amit mond és nem szabad megszakítani őket vagy közbevágni kritikával, haraggal. A harag mindig elhomályosítja ítélőképességünket és bántó mondatokat fogalmazhatunk meg, amelyeket később megbánunk.

Ehelyett emésszük meg, amit hallottunk, tekintsünk rá a mi szemszögünkből, majd mérlegeljük a válaszunkat. Fontos, hogy tudd, te és a partnered egy csapat vagytok, nem pedig ellenfelek.

8. A határok célja a jóléted védelme, nem pedig a szíved bezárása

Ahogy említettem a partnerek egy egészséges kapcsolatban csapatként dolgoznak, a csapatok pedig akkor működnek a legjobban, ha egyértelmű határok vannak. A határok meghatározásának célja nem az, hogy bezárd a szíved, vagy korlátozd a szereteted, hanem a tisztelet és nagyobb megértés biztosítása.

A homályos vagy irreális határok elidegeníthetnek téged a partneredtől, ezért mindketten tisztában kell lennetek velük és nem szabad félreértésre okot adni.

A határok nem csökkentik a szereteted, hanem arra szolgálnak, hogy megvédjenek téged egy olyan helyzettől, amelyek veszélyeztetik a szereteted, az érzéseid és a jóléted. Azok a partnerek, akik tisztelik egymás határait, először engedélyt kérnek, figyelembe veszik a másik érzéseit, hálát mutatnak és tiszteletben tartják a különbségeket.

9. A legértékesebb ajándék az idő (és a figyelem)

Túl gyakran adunk időt olyan dolgoknak, feladatoknak és embereknek, amelyek nem gazdagítják az életünket. Mindennap túlórázunk ahelyett, hogy hazamennénk a szeretteinkhez vagy órákat töltünk a közösségi média felületeken, ahelyett, hogy a partnerünkkel beszélgetnénk.

Amikor időt adunk szeretteinknek, világosan megmutatjuk nekik, hogy számunkra fontosak. Amikor időt szánunk a kapcsolatunkra, megmutatjuk, hogy értékeljük a partnerünket.

Ugyanígy, ha időt szánunk saját magunkra, megerősítjük magunknak, hogy számítunk. Függetlenül attól, hogy a hobbinkkal foglalkozunk, alszunk vagy könyvet olvasunk, időt kell szánnunk önmagunkra is.

Amikor eljön az ideje és majd visszatekintünk az életünkre, valószínűleg sajnálni fogjuk, hogy hosszú órákat töltöttünk egy olyan munkában, amely nem tetszett, vagy olyan embereket szerettünk, akik nem törődtek velünk vagy nem értékelték az erőfeszítéseinket. Soha nem fogjuk megbánni viszont azokat a pillanatokat, amelyeket a szeretteinkkel és barátainkkal töltöttünk, olyan dolgokat csináltunk, amit élveztünk, vagy amikor csak és kizárólag magunkkal foglalkoztunk.

10. A megbocsátás kinyitja a szívünket

A harag, a megbánás, a bűntudat mérgezi a kapcsolatunkat és az életünket is. Ellopják a jelen pillanatot és a múlt börtönébe zárnak minket. A düh és a neheztelés több energiát igényel, mint a megbocsátás.

Senki sem változtathatja meg a múltat, de mindenki képes megváltoztatni, hogyan reagál ezekre a helyzetekre. Amikor úgy döntünk, hogy a múlt fájdalmait, árulásait, hibáit értékes tanulási eszközként tekintjük, jobban megtudunk bocsátani másoknak és magunknak is. A megbocsátás hihetetlen felhatalmazást ad és felszabadít minket olyannyira, hogy képesek leszünk újra a jelenben élni.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

komment
süti beállítások módosítása