Miért nincs soha elég időd és hogyan változtathatsz ezen?

2019. november 06. 07:30 - Life Advisor

parkinson_law.jpgVeled is megtörtént már? Rád bíztak egy feladatot, de a határidő még messze volt. Nem foglalkoztál vele, de a fejedben egy hang kitartóan azt suttogta : "meg kell csinálnom!". Hirtelen a határidő 2 napon belülre került és még csak bele sem kezdtél. Pánikba estél. Félredobtál mindent, gőzerővel és egy hordó koffeinnel karöltve dolgoztál, napokig nem aludtál eleget és a végén a feladat elkészült és leadhattad a főnöködnek.

A stratégia működött, de a nap hátralévő részeiben meg kellett küzdened azzal, hogy ébren maradj. Gyakorlatilag nem is kellett volna sok idő, hogy megcsináld, amit rád bíztak. Megvolt minden időd, hogy időben és kapkodás nélkül megcsináld még sem tetted. Ez a történet teljesen általános és biztos, hogy sokaknak ismerős.

Hallottad már azt, hogy

"Egy munka mindig annyira terjed ki, hogy kitöltse az elvégzésére felhasznált időt."

Ez a mondás Parkinson törvénye. Megalkotója Cyril Northcote Parkinson brit történész. A feladatok olyanok, mint a víz. Ha egy csésze vizet öntesz egy tálba, a víz szétfolyik mindenfelé és lefedi az összes helyet a tálban. Azaz, például az egy óra alatt teljesíthető feladat, akár egy hétig is elhúzódhat, ha hagyod.

Parkinson törvénye mindenhol jelen van az életünkben. Munkahelyen, otthoni és iskolai projektekkel kapcsolatban, de még a házimunkával is megtörténhet mindez. Sajnos a törvény nem képes visszafelé működni, tehát a munkád nem fog az általad kitűzött időbe beleilleszkedni.

Az emberek hajlamosak sokkal több időt adni egy feladatnak, mint amennyire szükségük lenne, teret adva maguknak a késleltetésnek és az átgondolásoknak. A plusz idő megszüntetésével azonban képes lennél a munka tényleges elvégzésére koncentrálni.

A Parkinson törvény ismeretével nemcsak fele annyi idő alatt lennél képes elvégezni a feladatok nagy részét, hanem több szabadidőt is szerezhetsz, tisztább tudatod lesz, mivel nem lesz ott egyfolytában az a bizonyos "meg kell csinálnom" hang.

Mutatok 5 tippet, amelyet te is felhasználhatsz annak érdekében, hogy több időd legyen.

1. Minden feladathoz adj meg határidőt

A tennivalók listájának problémája az, hogy elmondják ugyan, hogy mit kell megtenned, de azt nem, hogy mikor és mennyi ideig kell elvégezni ezeket a tevékenységeket. Ezt kiküszöbölheted azzal, ha mindegyik feladathoz beírsz egy határidőt is.

A határidők fontosságáról részletesebben itt olvashatsz még >>>

2. Figyeld meg mivel telik az időd

Most, hogy a feladataidnak adtál határidőt, vajon honnan fogod megtudni, hogy az adott határidő reális-e? A válasz, hogy megfigyeled mivel töltöd az időd. Vannak különböző időmérő applikációk, amelyek segítenek feljegyezni, hogy egy-egy tevékenységgel mennyi időt töltesz. Itt persze az is kiderül, ha valami csak az idődet vesztegeted.

Ha nap, mint nap jegyzeteled, hogy mivel mennyi időt töltesz, talán még motivációt is szerzel annak érdekében, hogy másnap gyorsabban csinálj meg egy bizonyos feladatot.

3. Ütemezd a feladataid 30 perces időszakokra

Az emberek a napjaikat általában órák szerint ütemezik. 9:00-kor csináld ez, 10:00-kor meg tedd meg ezt. De sok feladathoz nem kell egy teljes óra. Könnyedén megcsinálhatod őket 15-30 perc alatt. Tehát ahelyett, hogy minden egyes feladatnak 1 órát adsz, próbálkozz 30 perces időszakokat beütemezni.

Ehhez további segítséget nyújthat a Pomodoro technika is >>>

4. Egyszerűsítsd le a komplex projektjeid

Néhány projekt annyira bonyolult, hogy azt sem tudjuk, hol fogunk neki. Ezen feladatok elvégzésekor érdemes apró részekre bontani azt a bizonyos komplex projektet. Így lehetőséged lesz minden egyes részfeladathoz határidőt szabnod és azt is látni fogod, hogy a teljes projekt végrehajtása mennyi időt vesz majd igénybe.

Tegyük fel, hogy blogot akarsz indítani. Ez lesz a nagy projekt. Az apró feladatok pedig a webtárhely megvásárlása, a blogod megtervezése és az első 10 poszt megírása. Annak ismeretével, hogy milyen feladatok várnak rád és ezek mennyi ideig fognak tartani, tartható és pontos ütemtervet készíthetsz.

5. Legyen vége a napi munkádnak

Rengeteg tennivalód van. Tudom. Általában ez azt jelenti, hogy a munka túlcsordul az irodából az otthonodba. Ezt a munkát ma el kell végezned, nem számít, hogy irodában vagy otthon. Ilyenkor ismét hagyod, hogy a munka kibővüljön és kitöltse a megadott extra időt.

Ehelyett próbálj meg határidőt szabni az irodai munkádhoz. Például a tennivalóid listáján végig kell érned 17:00-ig, nincs tovább. A munkaidő vége tényleg legyen a munkaidő vége. Meg fogsz lepődni, hogy milyen gyorsan fogsz haladni, ráadásul jut időd pihenésre és kiélvezni a nap többi részét.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

komment
süti beállítások módosítása