A heti célok ereje - Íme 5 tipp, hogy tuti sikerüljön!

2018. szeptember 12. 07:30 - Life Advisor

woman-865021_640.jpgAmikor az emberek meghallják, hogy célokat kell tervezni, többségük egy nagy, részletes és áldozatokkal teli időszakot szeretne felölelni a tervezés során. Nagyobb és kényelmesebb lakás, menőbb autó, nyaralások, párkapcsolat és az életünk további nagyobb részei, amin változtatni szeretnénk. Miközben ezek teljesen rendben vannak, hiszen segítenek terelni az életünket, nem baj, ha kisebb célokra is összpontosítunk. Olyanokra, amelyeket gyorsan, akár egy hét alatt is elérhetünk.

Kétféle típusa van a 7 napos célok beállításának.

Az első, kitűzni egy nagyobb célt, amelyet apró lépésekre és cselekvésekre bontasz, amelyet még a héten befejezel. Például, tegyük fel, hogy szeretnél 10 kilót fogyni, akkor a heti célod az, hogy kutakodni kezdesz edzésformák után.

Látod mire gondolok? Vettünk egy nagyobb célt, hogy leadunk 10 kilót és felbontottuk kis lépésekre, cselekedetekre, nevezetesen, hogy elmegyünk egy edzőterembe, kipróbálod őket és megnézed, hogy számodra melyik tetszik a legjobban. (Nyilván nemcsak a terem, de a mozgásformák, a közös edzések, a hangulat stb.)

A 7 napos célok második típusa, amikor olyan célt tűzünk ki, aminél tudjuk, hogy mi az, amit meg kell tennünk, hogy elérjük. Had mutassam be ezt is egy kissé vicces példán keresztül, amely egy májusi rendezvényemen történt. Megkértem a résztvevőket, hogy állítsanak fel egy olyan célt, ami zavarja őket és amiről tudják, hogy 7 napon belül képesek lesznek megoldani. Például rendbe rakni a gardróbot vagy lemosni a kocsit stb. Az egésznek a lényege az, hogy gyakorold a célkitűzést, hamar lásd az eredményét és ünnepeld meg a sikered.

Miután vártam az ötleteket és beszélgettem a résztvevőkkel, egy nő elmesélte, hogy ő már elérte a célját és büszke is rá. Elpakolta a vasaló szobából a karácsonyi díszeket vissza a helyére. Kicsit viccesnek találtam a helyzetet, hiszen ez a kis rendezvényem, amin erről beszéltünk májusban volt. Megkérdeztem tőle, hogy hogyan vasalt ezidáig. A válasza az volt, hogy összegyűjtötte a vasalni valót és a mosókonyha helyett az emeleten a konyhában a pulton vasalt.

Megkérdeztem, hogy hogy érezte magát, amikor belépett a mosókonyhába és mindig beleütközött a karácsonyi díszekbe. Azt mondta, rettentően kellemetlen volt számára minden alkalommal ezzel szembesülni. A következő kérdésem az volt, hogy mennyi ideig tartott neki elpakolni a megfelelő helyre a karácsonyi díszeket? 10 perc. 10 perc,hogy ne érezd magad kellemetlenül!

Gondolj a célkitűzés erejére. Ez a nő 5 hónapon keresztül kellemetlenül érezte magát, ahányszor bement a mosókonyhába és meglátta a karácsonyi díszek által okozott káoszt. Kitűzte célul a helyzet felszámolását és 10 perc alatt képes volt újra birtokba venni a mosókonyhát. Megkérdeztem tőle, hogy hogy érezte magát ezután, amire azt válaszolta : csodálatosan!

Tehát egy 10 perces cselekedet, amely egy 7 napos célon alapult, átalakította a düht, depressziót csodálatos örömmé.

Amint tehát látod a célkitűzés nemcsak hatalmas dolgokkal kapcsolatban hasznos, hanem kisebb célok elérésének érdekében is.

Íme 5 olyan tipp, ami a te 7 napos céljaid is elősegítheti :

1. Tűzz ki egy 7 napos munkával kapcsolatos és egy 7 napos magánjellegű célt is!

Mindenkinek van valami a munkájával, amit el szeretne érni. Kitisztítani az íróasztal fiókot, letakarítani az asztalt bármi, ami jelenleg kellemetlenséget okoz és 7 napon belül reálisan megoldható. Ugyanez vonatkozik a magánéletedre is. Talán akad egy szekrény, amit régóta ki akarsz takarítani, vagy lehet,hogy a garázst kellene tip-top rendbe hozni, vagy egy szobát kellene kifesteni. Ahelyett,hogy azon gondolkoznál, hogy miért nem teheted meg, miért nem teszed meg?

2. Legyen hozzá időbeosztásod!

Ne csak kitűzd a célt, legyen beosztva az időd, hogy mikor mit csinálsz meg a cél elérésének érdekében.

3. Maradj lelkes!

Ne azért csináld meg a célod, mert muszáj. Ha csak ezért csinálod, akkor nem fogsz más célt kitűzni. Ehelyett lelkesedéssel, pozitívan állj neki minden egyes lépésnek, amely a célodhoz vezet.

4. A hétvégén nézd meg az eredményt!

Mit csináltál a célod elérésének érdekében? Mi az, ami talán akadályozott,hátráltatott? Légy őszinte magadhoz. Adj hozzá még többet, amire szükséged van és engedd el azokat a korlátozó tényezőket, amelyekre abszolút nincs szükséged.

5. Ünnepeld meg a győzelmed!

Minden kis cél megvalósítása bizony ünneplésre ad okot. Bár nem javaslok egy karibi körutazást minden szekrény kitakarítása után, de egy pizza ahelyett,hogy főznöd kellene bőven belefér.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

komment
süti beállítások módosítása