5 alulértékelt módszer az önbizalom fejlesztésére

2023. szeptember 12. 07:30 - Life Advisor

onbizalom_fejlesztes_tippek.pngSzámos tényező befolyásolja sikereinket és kudarcainkat. Az önbizalom olyan tulajdonság, amely segíthet nagyszerű dolgokat tenni az életünkben. Félénk és introvertált emberként mindig is nehézségeim voltak az önbizalom terén. Jobban szeretek a komfortzónámban lenni és nem foglalkozni a körülményekkel. Az elmúlt években megtanultam, hogy az önbizalom hiánya negatívan befolyásolhatja a sikert. Nem lesz könnyű elérni a céljaidat és olyan életet élni, amilyet igazán szeretnél. Tehát az önbizalom elengedhetetlen készség a teljes élethez. 

Meg kell értened, hogy az önbizalom olyan készség, amelyet meg lehet tanulni. Ez nem olyasmi, amivel az emberek születnek. Ehelyett gyakorlással és kitartással igenis fejleszthető.

Íme 5 olyan alulértékelt módszer, amely kiválóan működik, ha épp a saját önbizalmad fejlesztésén gondolkodsz.

1. Öltözz jól

A külső megjelenésed számít. Az emberek először akkor figyelik meg, hogyan nézel ki, amikor találkozol velük. Ha nem vagy jól öltözött, az negatívan befolyásolja a személyiségedet.

Nem számít, hogy jó személyiséged van-e. Az emberek a megjelenésed alapján fognak megítélni, különösen, ha először találkoznak veled. 

A jó öltözködés nem azt jelenti, hogy drága és márkás ruhákat kell viselned. Törekedj egy alapvető minimális ruhára, amelyben jól nézel ki. Az interneten is keresgethetsz divattippeket, de akár barátod segítségét is kérheted.

Ezenkívül meg kell őrizned a személyes higiéniád. Győződj meg róla, hogy jó illatod van, ápolod a hajad, a bőröd és rendszeresen mozogsz.

2. Gyakorold az öngondoskodást

Vigyázz a mentális és fizikai jólétedre. Ez legyen az első számú prioritás.

Az egészség az élet kulcsfontosságú aspektusa. Vedd komolyan a fizikai, érzelmi és mentális egészséged.

Rendszeres testmozgás, elegendő alvás, örömteli tevékenységek, naplóírás, meditáció, jóga, bőrápolási rutin, hála gyakorlása stb. néhány olyan tevékenység, amelyet megtehetsz az öngondoskodás érdekében. 

Ha belül jól érzed magad, kívülre is ezt fogod sugározni. 

3. Ünnepeld meg az eredményeid (igen, az apró sikereket is)

A legtöbben úgy gondoljuk, hogy csak a nagy eredmények érdemelnek ünneplést. De minél inkább előtérbe helyezed a kisebb eredményeket, annál magabiztosabbá válsz. 

Például nem kel díjakat nyerned ahhoz, hogy magabiztos legyél. Ehelyett egy egyszerű bók valakitől, akit csodálsz, eredmény lehet számodra, ami jelentősen javíthatja az önképedet is.

Az eredmények megünneplése elhiteti veled, hogy megérdemled őket. Minimalizálja az önbizalomhiányod és növeli a belső erőd, hogy még többet érj el az életben.

4. Állíts fel reális célokat

A célok kitűzésével egyértelművé teheted, hogy mit is szeretnél. Arra motivál, hogy cselekedj és elérd azokat a dolgokat, amelyekre vágysz.

Célokat kell kitűznöd, hogy azzá válj, aki lenni akarsz. Például, ha fogyni szeretnél, tűzz ki célokat a testmozgásra és az egészséges táplálkozásra minden nap. 

Konkrétnak kell lenned, ez fontos. Ne csak azt mondd, hogy fogyni akarsz. Ehelyett tegyük fel, hogy 20 hét alatt 6-kg-tól szeretnél megszabadulni, úgy hogy naponta 30 percet edzel. 

A célok elengedhetetlenek a személyes és szakmai életedben. Napi,heti,havi éves és 5 éves célokat is kitűzhetsz. Írd le őket és tervezd meg az egyes célok eléréséhez szükséges lépéseket.

Győződj meg róla, hogy céljaid reálisak, mert ha nem éred el őket, csökkenhet az önbizalmad. Bontsd le a nagy célokat kisebb, elérhető célokra. Amikor eléred ezeket a kisebb célokat, jól érzed majd magad a bőrödben, ami által közelebb kerülsz a végső célodhoz is.

5. Erősítsd meg magadban, hogy magabiztos vagy

Ezt nevetségesnek tartottam, amikor először hallottam róla. Hogyan válhatnék magabiztossá csak azért, mert azt ismételgetem újra és újra, hogy "Magabiztos vagyok!"?

De, ahogy mondani szokták, a nehéz idők nehéz döntéseket követelnek, így adtam neki egy esélyt. Annak ellenére, hogy semmi hatalmas dolog nem történt, éreztem a változást. Erősebbnek érzem magam, ha becsukom a szemem és naponta használom a pozitív megerősítéseket.

Ezt meg kell értened, mielőtt elkezded használni a megerősítéseket : nem számít, hányszor ismétled el őket, nem fogsz változást látni, hacsak nem érzelmekkel és önbizalommal teszed. Például,ha azt mondom, hogy gazdag vagyok, az nem fog varázsütésre 1 milliárd forintot hozni. Meg kell tapasztalnod azt az érzést, hogy sok pénzed van és el kell hinned, hogy megszerezheted ezt a tapasztalatot.

Az önbizalom a belső érzéseidről szól. Így érzékeled magad belülről. Az önbizalmad kulcsfontosságú szempont a sikeres élet megteremtésében. Ha mélyen legbelül azt hiszed, hogy magabiztos vagy, és el tudod érni, amit akarsz, akkor már túl is vagy a nehezén. 

Most már csak annyit kell tenned, hogy megőrzöd az önbizalmad és cselekszel. Bármilyen célt elérhetsz és sikeres életed lehet, ha megvan az önbizalmad. 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása