4 kognitív torzítás, ami pokollá teszi az életed

2023. március 11. 07:30 - Life Advisor

kognitiv_torzulas.jpgMit gondolsz, mennyire látod tisztán a világot? Ijesztő hírem van. Valójában nem úgy látjuk a dolgokat, ahogy vannak. Nem is látjuk. Érzékeljük. A szemed, a füled és az érzékszerveid információkat kapnak a külvilágtól és elküldik az agynak. Az agynak tehát értelmezni kell ezeket az információkat. Az agy ezt a már meglévő hiedelmei, gondolatai, érzelmei sőt, hangulatai alapján teszi. Ezt hívjuk érzékelésnek. Érzékelésünk nem tükrözi a valóságot. Ez azért van, mert az érzékszerveink nem tudnak mindent megérteni. Ráadásul mindig lesz egy százalék mérgező és elfogult hiedelem. Ezt nevezzük érzékelési hibának vagy kognitív torzulásoknak. 

Minél több ilyen van benned, annál torzabb lesz a valóságod és lesznek olyan valóságverzióid, amelyek nemcsak pontatlanok, hanem ártalmasak is számodra. Röviden, érzelmileg és mentálisan szenvedni fogsz.

Miért? Mert az észlelési hibák alátámasztják hamis és mérgező hiedelmeidet és amikor ezeken a piszkos lencséken keresztül látod a világot, az nem egy nagy élmény. 

Meglepő módon, amikor hiszel valamiben, az érzékelésed alátámasztja ezt a hitet. Még akkor is, ha ez a tények kiforgatását és a dolgok torz látását jelenti.

A legfontosabb az, hogy tisztában legyünk ezekkel a kognitív torzításokkal és megakadályozzuk, hogy mérgező hiedelmeket tápláljanak. 

Általában az alacsony önbecsülésű embereknek sok szörnyű hiedelmük van magukról és az egyik módja annak, hogy megerősítsék ezeket a hiedelmeket, a torz észlelések.

Tehát az egyik legjobb módja annak, hogy gyengítsük és elpusztítsuk ezeket a mérgező, káros hiedelmeket, ha megkérdőjelezzük ezeket a torzulásokat. 

Ezt megelőzően tisztában kell lennünk viszont ezekkel a kognitív torzulásokkal. 

A poszt további részében a legnépszerűbb észlelési hibákról fogunk beszélni, amelyek mindent megkérdőjeleznek az életedben, beleértve önmagad, a kapcsolataid, a munkád és még a józan eszedet is.

Mi okozza az észlelés torzulást?

Sok lista létezik, amelyek sok kognitív torzítást sorolnak fel. Ahelyett, hogy létrehoznék egy másik ilyen listát és az internetet zsúfoltabbá tenném hasonló információkkal, ezt a listát két fő pontra összpontosítom : kapcsolatok és önbecsülés.

Más szavakkal, ezek azok a kognitív torzulások, amelyek a legjobban befolyásolják a kapcsolataidat és az önbecsülésed. 

Miközben elolvastam néhány listát, amelyet az interneten találtam, rájöttem, hogy a kognitív torzulások többségének hasonló célja van : támogasd és ellenőrizd a már meglévő (és általában negatív) hiedelmeid.

E tény alapján a torzulásokról fogunk beszélni, hogy megértsük, hogyan befolyásolhatnak téged és hogy a tudatosságuk nagyon erős.

Ez lehet az egyik legjobb dolog, amit tehetsz az önbecsülésedért és a kapcsolataidért. Elmondhatom, hogy ez volt az egyik legjobb dolog, amit én is megtettem. 

A kognitív torzulások működésének szemléltetésére 4 típusról beszélünk. Az első általános képet ad arról, hogy torzíthatja az észlelést (és miért). Soknak tűnik, de nem az. Mindegyiknek lesz értelme. Vágjunk bele!

1. Elfogult hiedelmeken alapuló észlelések

Ez egy szókimondó főcím, de felejtsd el. Összpontosítsunk arra, ami fontos. 

Leslie Becker Phelps Insecure in Love című könyve (többnyire) a szorongó kötődési stílusról beszél (a kötődéselmélet alapján). A szorongó kötődési stílusú emberek hajlamosak lenézni magukat (más néven rossz az önképük), ugyanakkor felnéznek más emberekre.

Ez egy túlgenerált kijelentés és egyáltalán nem kell elfogadni. Bizonyos helyzetekben viszont igaz.

Ez a gondolkodásmód miatt úgy érezzük, hogy nem vagyunk méltók a szeretetre és előbb-utóbb elhagynak minket. Ez sok félelemet és szorongást fog okozni a kapcsolatainkban, sőt ragaszkodó és rászoruló viselkedést eredményez majd.

Íme egy részlet a könyvből

"Az emberek különösen motiváltak arra, hogy ellenőrizzék önérzetüket, hogy méltóak vagy méltatlanok a szeretetre. Önellenőrzést végeznek azáltal, hogy szelektíven figyelnek az információkra, szelektíven emlékeznek és szelektíven értelmezik az információkat."

Ez érdekes. Amint valaki úgy gondolja, hogy méltó a szeretetre (vagy nem méltó rá) akkor e hit alapján figyelmet fordít bizonyos dolgokra, emlékszik bizonyos dolgokra és értelmezi a konkrét információkat.

Ezek a konkrét dolgok igazolják az önmagukkal kapcsolatos hiedelmeiket és bizonyítják, hogy igazak. 

A könyv így folytatódik

"Szelektív figyelem : Az emberek nagyobb figyelmet fordítanak és több időt töltenek azzal, hogy figyelembe vegyék azokat a visszajelzéseket, amelyek megerősítik saját szerethetőségük vagy szerethetetlenségük érzését, mint azokat, amelyek megerősítik azt.

Szelektív memória : Az emberek hajlamosak emlékezni azokra a visszajelzésekre, amelyek megerősítik azt az érzésüket, hogy méltóak vagy méltatlanok a szeretetre. Néha még olyan információkat sem dolgoznak fel, amelyek ellentmondanak az észlelésüknek, nem is beszélve arról, hogy idővel emlékeznek rá.

Szelektív érzelmezés : Az emberek hajalmosak megkérdőjelezhetetlenül hinni az olyan visszajelzéseknek, amelyek megerősítik azt az érzésüket, hogy szerethetőek vagy szerethetetlenek. Úgy gondolják, hogy minden olyan visszajelzés, amely ellentmond a prekoncepciójuknak, tévedés vagy megtévesztés következménye. A hiányzó vagy kétértelmű bizonyítékokat önérzékelésük alátámasztására is érzelmezik."

Ez azokra az emberekre vonatkozik, akik úgy vélik, hogy méltóak vagy méltatlanok a szeretetre. De vonatkozik minden olyan hiedelemre is, amelyet magunkról vallunk. 

Bármilyen okból kifolyólag valami negatívat hiszel magadról. Legyen szó a szerethetőségedről, a fizikai megjelenésedről, készségeidről, kompetenciádról vagy akár az értékeidről.

Aztán a torzulások igazolják ezt a hitet és megerősítik azt. 

Elkezded szelektíven kiválasztani, hogy mire figyelj. Figyelmet fordítasz a negatív tapasztalatokra, amelyek megerősítik a negatív hiedelmeket magadról.

Ezenkívül az emberek mérgező hiedelmeik alapján válogatják meg, hogy mire emlékezzenek és mit hagyjanak figyelmen kívül. Ezt személyesen tapasztalom. Amikor rosszul érzem magam, hajlamos vagyok emlékezni minden egyes dologra, amit korábban elrontottam. 

És ez mindenféle hiedelemre vonatkozik. 

  • Valaki, aki bizonytalan a külsejét illetően, minden furcsa pillantást a csúnyaság megerősítéseként fog értelmezni.
  • Valaki, aki bizonytalan a szociális készségeivel kapcsolatban, minden ásítást úgy fog érzelmezni, mint annak megerősítését, hogy unalmasak.

A lényeg az, hogy amint egy pozitív vagy negatív hitet elfogadnak, mindent megtesznek annak megerősítésére. (A fent leírtak szerint.)

Sajnos így gazdagodnak meg a gazdagok és lesznek szegényebbek a szegények.

Lehet, hogy egész gyermekkorodban elutasítottak és elfogadtad azt a hitet, hogy nem vagy méltó arra, hogy elfogadjanak.

Felnőve megerősíted ezt a hitet azáltal, hogy szelektíven emlékezel, észreveszed és feldolgozod azt, ami helyesnek bizonyul. 

Persze, a hit megsemmisítése javítja a kognitív torzulásokat. De ezeknek a torzulásoknak a tudatosítása és tudatos megkérdőjelezése is segít gyengíteni a hitet. Időbe és következetes erőfeszítésbe telik, amíg megtanulod tisztábban és pontosabban érzékelni a valóságot.

2. Személyesen venni a dolgokat

Ez az, amikor azt hiszed, hogy amit mások csinálnak, az miattad van, mintha te lennél az univerzum középpontja.

Ha valaki ráncolná a szemöldökét, akkor azt névértéken vennéd, hogy a másik azért csinálta ezt, mert valamit rosszul csináltál. 

Ha valaki figyelmen kívül hagyna téged, azt gondolnád, hogy gyűlöl, vagy unalmas vagy.

Ha valaki elutasítana téged, azt hinnéd, hogy azért, mert nem vagy elég jó.

Ezt úgy hívják, hogy mindent, amit más emberek csinálnak, személyes sértésként és az alkalmatlanság bizonyítékaként értelmezel. Az ilyen észlelési hibával rendelkező emberek általában miden konfliktust, elutasítást vagy nézeteltérést személyes értéküket fenyegető veszélyként értelmeznek.

Ennek eredményeként végül bizonytalanabbnak és gyengébbnek érzik magukat. Megerősítik az önmagukkal kapcsolatos negatív hiedelmeiket, miközben megalázó önbeszéddel gyengítik a lelküket. 

Az igazság az, hogy a dolgok személyes felvétele irreális. Az emberek valójában nem törődnek veled annyira. Megszállottjaik a saját életüknek, élvezeteiknek, fájdalmuknak és elégedettségüknek.

Saját hibáikra és bizonytalanságaikra összpontosítanak. Valójában sokan túlságosan elvannak foglalva azzal, hogy ugyanúgy aggódjanak a saját hibáik miatt, mint te.

És azok, akik a hibáidra összpontosítanak és gúnyolódnak rajtad, azért teszik ezt, mert tele vannak egy csomó szarral az életükben. Tehát ők maguk miatt csinálják ezt, nem miattad. Csak légy magabiztos és kerüld el őket. Ne kérdőjelezd meg magad!

Akárhogy is, a legtöbb, amit mások tesznek veled, igazából semmi köze hozzád. Ők olyan felnőttek, akik évek óta így viselkednek. Ne vedd személyesen a dolgokat és fontold meg a többi lehetséges okot.

Ezek a lehetséges okok vagy az, hogy a másik személy egy alapjáraton szar alak, vagy egy észlelési hiba ütötte fel a fejét.

Vegyük például azt, hogy valaki figyelmen kívül hagy téged. Ez a személy lehet : 

  • Fáradt.
  • Lehet rossz napja van.
  • Nem vett észre téged.
  • Bosszút áll, mert korábban te is figyelmen kívül hagytad őt.
  • Szégyenlős.
  • Bizonytalan és fél az elutasítástól
  • Önimádó

Biztos vagyok benne, hogy több lehetséges forgatókönyv is létezik, amelyeknek semmi közük hozzád, szóval érted a lényeget.

A lényeg az, hogy ezen okok egyikének sincs köze hozzád. Tehát ne használd őket a veled kapcsolatos negatív hiedelmek megerősítésére. Feltételezd a nagy semmit, addig, amíg szilárd tények nem bizonyítják a valós dolgokat. Itt viszont szintén vigyázz, hogy mit tekintesz szilárd ténynek.

3. Általánosítások

Ez inkább olyan, mint a mindent vagy semmit. 

Így hangzik : 

  • Minden ember utál engem.
  • Minden barátom gyűlöl.
  • Minden alkalommal kudarcot vallok, amikor megpróbálok valamit tenni.
  • Soha nem nevetnek a vicceimen.
  • Ez egy pocsék hét (egyetlen rossz nap miatt).

Vagy hangozhat így is akár : 

  • Nem figyelt arra, amit mondok. Ez azt jelenti, hogy nem szeret engem.
  • Az utolsó vizsga nagyon nehéz volt. Ez azt jelenti, hogy a teljes félévem mehet a kukába.
  • Valószínűleg nem lesz jó munkám, mert nem sikerült a vizsgám.
  • Nem hívtak be állásinterjúra. Ez azt jelenti, hogy soha nem fogok munkát kapni.

Az ilyen torzítású emberek a végletekig mennek. Egy negatív szempontot vesznek fel és azt feltételezik, hogy ez minden. Katasztrofizálják következtetéseiket. Ez nagyon veszélyes.

Az élet nem így működik. Nem tehetsz hülye negatív túláltalánosításokat magadról, más emberekről vagy az élet legtöbb helyzetéről.

Légy óvatos, amikor az "összes", "minden" és "bármely" szavakat használod. Azonnal állj meg és kérdezd meg magadtól, hogy ez igaz-e?

4. Nagyítások (általában a negatív dolgokkal kapcsolatban)

Így csinálják az alacsony önbecsülésű emberek. Ráközelítenek és felnagyítják a negatív dolgokat.

Lehet, hogy köze van a tökéletesség tendenciájához. 

Ezek azok az emberek, akik 50 megjegyzést kapnak a teljesítményükről. E megjegyzések közül 40 pozitív, de a negatív 10 megjegyzésre összpontosítanak és nagyon kevés hitelt adnak a pozitívaknak. 

Vagy azok az emberek, akik nem tudják elfogadni a bókokat és mindig valami rosszat látnak magukban vagy a munkájukban. 

Mindez a megjelenéssel is megtörténhet. Sokan, akik úgy gondolják, hogy kevésbé vonzóak, mint mások, szenvednek ettől a kognitív torzulástól, ami megakadályozza őket abban, hogy lássák azt, amit mások valójában látnak.

Ez megint csak a tökéletesség iránti mérgező vágyból fakadhat.

Hinni abban, hogy nem vagy tökéletes, ha nem nézel ki hibátlanul, ha nem végzel tökéletes munkát, akkor nem vagy méltó a szeretetre, a tiszteletre és a csodálatra. Vagy, amint azt fentebb tárgyaltuk, ez azért lehet, mert valahol az életutad során negatív hitet fogadtál el magadról. Azt hiszem, itt az ideje, hogy elengedd! 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása