Hogyan lehet lezárni az érzelmi távolságot egy kapcsolatban?

2023. január 24. 07:30 - Life Advisor

erzelmi_tavolsag.jpgAz érzelmi távolság azt jelenti, hogy képtelenség harmóniát építeni szilárd érzelmeken keresztül egy kapcsolatban. Ebben a helyzetben érzelmileg idegennek érzed magad a partnered jelenlétében. Ez akkor fordul elő, amikor több erőfeszítést kell tennie a minőségi együtt töltött idő érdekében. A kapcsolatod elveszíti az intimitást, ha nem tudod egyensúlyba hozni a szakmai és a családi életedet. Ez a párod traumatikus tapasztalata miatt fordulhat elő. Gyakorolnod kell az egészséges kapcsolati célokat az érzelmi távolság megkötése és a kapcsolat megerősítése érdekében. Íme a 10 legfontosabb módja az érzelmi távolság megszüntetésének.

1. Adj osztatlan figyelmet

Amikor a pároddal beszélsz, ne használd a mobilod. Ha mobilozol vagy számítógépezel és közben a pároddal beszélgetsz, nem fogsz tudni a beszélgetésre koncentrálni. Ez a figyelmetlen viselkedés érzelmi távolságot teremt közted és a párod között. Az érzelmi távolság megszüntetéséhez minden kütyüt és zavaró tényezőt el kell távolítanod, amikor beszélgettek.

2. Számítsanak a kis dolgok is

Segítene, ha minden tevékenységedre egyformán összpontosítanál. Az apró hibák is képesek szakadékot teremteni. Figyelj rájuk és dolgozz a megoldáson.

3. Gyakorold a megbecsülést

Motiválnod kell a párod, ha épp kudarcokkal néz szembe. Ez közel fog tudni hozni titeket egymáshoz. Segít, ha bátorítod őt. Az apró, elismerő és kedves szavaid miatt nagyon jól fogja érezni magát és a kapcsolatotok is biztosabbá válik. 

4. Olvassatok együtt könyveket

Ha a párod szeret olvasni, olvassatok el közösen egy könyvet. Olvasás közben vitassátok meg a történet izgalmas pontjait. Így lehetőségetek lesz olyan barátságos környezetet teremteni, ahol megoszthatod az érzésed a pároddal. 

5. Kerüld a durva hangokat a beszélgetés során

Az agresszív mód torzítja a kapcsolat harmóniáját. Segít, ha kedves szavakat használsz az egymás iránti szeretetetek támogatására. Ha durva vagy, nem tudod enyhíteni az egymással való különbségeket. Emellett a durva hangnem elronthatja a hatékony kommunikációt. A lágy és kedves beszédstílus segíteni fog az empátia előmozdításában.

6. Próbálj meg megfelelni az elvárásoknak

Meg kell felelned a párod elvárásainak. Segít, ha bizonyítod, hogy figyelembe veszed a partnered. Ha őszinte vagy vele és időt fektetsz a kapcsolatotokba, az felgyorsítja az együttérzést a kapcsolatodban. A párod is hajlandó lesz harmonikus kapcsolatot kialakítani veled azért, mert képes vagy teljesíteni az elvárásait.

7. Kérj tőle segítséget

Ha otthon dolgozol és segítségre van szükséged, kérd meg a párod, hogy segítsen neked. Természetesen az elvégzett feladatért ne felejts majd el köszönetet mondani, hiszen így tud köztetek helyreállni a harmónia.

8. Fogadd el a kölcsönös hobbikat

Segítene, ha érdekes és közös hobbikat találnátok, hogy erős kapcsolatot alakítsatok ki egymással. Könnyebbé válhat az érzelmi távolság csökkentése kettőtök között, ha több közös érdeklődésetek van.

9. Tarts tiszteletben a párod hitét

Ne legyen köztetek konfliktus, ha te és a párod más-más véleményen vagytok. Amikor kritizálod a hitét, elszigeteled magad tőle. Ha tiszteletben tartod a véleményét, csökkented az érzelmi távolságot és növeled az intim kapcsolat létrejöttének lehetőségét.

10. Kerüld el az unalmas rutint

Nem tudod kitölteni az érzelmi rést, ha unalmas ember vagy. Ezen segíthet, ha megszabadulsz a fárasztó szokásaidtól. Szánj időt a partneredre, menjetek el randi estékre, lepd meg őt apró, váratlan ajándékokkal stb. 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása