10 dolog, ami megakadályozza, hogy elérd a céljaidat

2023. január 17. 07:30 - Life Advisor

akadaly_celok_elerese.jpgCéljaink elérése érdekében meg kell változtatnunk a viselkedésünket, ami ahhoz vezet, hogy önmagunk jobb verzióivá válunk. Talán nem állunk teljesen készen a változásra, mert nem alakítottuk ki a szükséges szokásokat, nem szüntettük meg az egészségtelen és felesleges tevékenységeket, és annyi zavaró tényező vesz minket körül, hogy nem is tudjuk már, mi az igazán fontos. Mindenki képes elérni a céljait. Nincsenek kivételek. Meg kell szeretned a következetességet és minden nap el kell kezdened egy kis lépést tenni a céljaid felé. Íme 10 dolog, ami megakadályozhat ebben.

1. Maximalizmus

Sok embernek mély vágyai vannak és bizonyos dolgokat el akarnak élni az életben. De kapzsiak és nem értékelik őket még azelőtt, hogy megkapnák őket. Sokkal többet akarnak, mint amennyit megérdemelnek.

Sokan például nem csak azt akarják, hogy legyen egy jó állásuk magas fizetéssel, hanem gazdagok akarnak lenni, mindezt pedig most rögtön. 

Ez rossz megközelítés. 

Először hálásnak kell lenned azért, ami már megvan (és bármennyire is kevés, hidd el, másoknak sokkal kevesebb van és mindig megtalálják a módját, hogy köszönetet mondjanak érte).

Csak akkor fogsz érezni némi bőséget, majd pedig rájössz, hogy hatalmadban áll valami többre fordítani mindezt. Érezni fogod, hogy meg kell dolgoznod ezért, hogy valamit adj cserébe és hogy aztán élvezd a munkád gyümölcsét.

2. Kudarc

Tévesen látjuk, hogy mi a kudarc manapság. A legtöbb ember fél a kudarctól és ez arra készteti őket, hogy ne is próbálkozzanak, mert esélyük van arra, hogy nem sikerül. Mivel sok mindenben könnyű kudarcot vallani, az emberek megbénulnak a kudarctól való félelemtől és végül soha nem látják, hogy az álmaik valóra válnak.

Az igazság az, hogy a kudarc értékes ajándék. Ez egy elkerülhetetlen lépés a siker felé vezető úton és egy olyan lépés, amelyet valószínűleg többször is meg kell tenned.

A kudarc bizonyíték arra, hogy megpróbálod, teszel valamit azért, hogy megkapd, amit akarsz és nem adod fel. A kudarc megadja neked azokat a leckéket és tapasztalatokat, amelyekre szükséged lesz ahhoz, hogy erősebbé válj, több akaraterővel rendelkezz és koncentráltabb legyél. 

Ha hallgatsz a kudarcra, az a helyes útra terel, mert a kudarc megmutatja, hogy legközelebb pontosan mit ne tegyél, mert anno ezért nem sikerült. Ha tovább próbálkozol, előbb-utóbb eljutsz a célodhoz.

3. Fókuszban a végeredmény

Tudom, hogy alig várod, hogy elérd a céljaidat és ez bárkit türelmetlenné tehet, mert mindent azonnal akarunk. Nem akarunk várni és beletenni a munkát. 

Fontos megjegyezni, hogy a dolgok nem így működnek. Az egyetlen dolog, amit tehetünk, hogy beleszeretünk a folyamatba és kevésbé összpontosítunk a végeredményre. Ha arra összpontosítasz, hogy nap mint nap azt tedd, amit meg kell tenned, akkor megkapod a kívánt végeredményt.

4. Nagy lépések

Van egy bizonyos út, amelyet be kell járnod, mielőtt a célodhoz érsz. A cél pedig, hogy elég erős legyél ahhoz, hogy kezeld a rád váró sikert.

Ez az út sok lépésből áll. Kis lépésekből, mert a nagyok miatt csak aggódunk, félünk és meg se próbáljuk. 

Tehát oszd fel a céljaid kis lépésekre, majd még kisebbekre, amíg nem jelenik meg az egyszerű feladatok listája, amelyeket minden nap el kell végezned. Tedd ezeket a feladatokat olyan egyszerűvé és gyorssá, hogy lehetetlen legyen nemet mondani.

5. Kifogások

Gyakran hallod magadtól az alábbiakat? 

  • "Még nem állok készen."
  • "Ez nem a megfelelő idő."
  • "Nem vagyok elég jó."
  • "Túl fiatal/öreg vagyok."
  • "Nincs elég pénzem/időm/tapasztalatom."
  • "A legtöbb embernek amúgy sem sikerül, ezért nekem se fog."
  • "Lehet, hogy nem kellene megtennem."
  • "Túl nehéz."
  • "Túl sokáig tart."
  • "Lehet, hogy rosszul csinálom."
  • "Az emberek nevetni fognak rajtam."

Amikor ez megtörténik, állj meg és gondolkodj el azon, hogy miért mondod ezt. 

Vedd észre, hogy az elméd trükkös és inkább a komfortzónájában marad, ugyanazokat a régi tevékenységeket és feladatokat végzi robotpilótaként és nem próbál ki semmi újat. Ezért találja ki ezeket a kifogásokat, amelyek gyakran elég meggyőzően hangozhatnak.

A feladatod, hogy megszüntesd őket és megnézd, milyen nevetségesek is ezek. Mert ha a másik lehetőséget választod - vagyis hiszel nekik - soha nem fogsz mást kezdeni az életeddel és soha nem fogod valóra váltani azokat a dolgokat, amelyekre vágysz.

6. Halogatás

Ez egy másik dolog, amely megakadályoz minket abban, hogy cselekedjünk a céljaink érdekében. Tehát ez egy másik dolog, amit fel kell adnunk. 

Ne feledj el egy dolgot : most van a legjobb alkalom arra, hogy azt tedd, amit akarsz, minden más időpont rosszabb, mint a mostani.

A jelen pillanat az, amikor megteremted a jövődet és az egyetlen alkalom, amikor produktív lehetsz és dolgozhatsz azon, amiben hiszel. 

A halogatás egyetlen gyógymódja az, ha azonnal elkezdesz valamit csinálni, gondolkodás nélkül és nem adsz időt az elmédnek arra, hogy kifogásokat találjon. Tedd meg ma azt a kis lépést, ami segít előre lépni és közelebb kerülni az álmaidhoz.

7. Elvárások

Teljesen romboló viselkedés, amely mély csalódást okoz az életedben. 

Elvárod, hogy a dolgok egy bizonyos módon alakuljanak, elvárod, hogy az emberek úgy viselkedjenek, ahogy elképzeled őket és amikor ez nem sikerül, idegesnek érzed magad és elveszíted a motivációt, hogy cselekedj.

Hagyd el ezeket a fantáziákat, amelyekben élsz, szüntesd meg azokat a forgatókönyveket, amelyeket a fejedben játszol, hogy milyennek kellene lennie a dolgoknak és fogadd el őket olyannak, amilyenek. 

Közben pedig továbbra is csináld azt, amiről tudod, hogy helyes.

8. Zavaró tényezők

Lesznek olyan emberek, akik kételkedni fognak benned, te pedig elveszíted a reményt, ha hallgatsz rájuk. Sok kísértés is lesz a siker felé vezető úton. E kísértések közül sok valószínűleg kellemes, de időpazarló tevékenység.

Gyakran úgy érezheted, hogy az élet igazságtalan, mert másoknak annyi idejük van, ehetnek vagy vásárolhatnak, amit csak akarnak, te pedig nem. De ez nem igaz.

Csak arról van szó, hogy úgy döntöttél, hogy a céljaidon dolgozol és egy jobb életre törekszel, míg mások a könnyebb életmódot részesítik előnyben - olyan tevékenységeket végezve - amelyek csak átmeneti boldogságot okoznak.

9. A következetesség hiánya

A következetesség hiánya nagy dolog, mert bármit is csinálsz, nem fogsz semmilyen előrelépést látni, ha nem teszel érte minden nap. 

A következetesség a sikeres emberek jellemzője és szokássá tud válni, mint minden más. De enélkül nem jutsz messzire. Jobb, ha minden egyes nap 15-30 percig csinálsz valamit, mintha hetente csak egyszer csinálsz valami órákig.

Maradj következetes és fejleszd ki ezt a szokást az életedben!

10. Rossz emberekkel vagy együtt

Gondolj azokra az emberekre, akikkel nap mint nap találkozol. Csak cirkálnak? Isznak? Családos emberek? Fontos, hogy olyan emberekkel lógj, akik segítenek felemelkedni. Ugyanilyen fontos, hogy segíts nekik te is ebben. 

Ne feledd, hogy pontosan azt kapod, amin dolgozol, amire összpontosítasz és amit minden egyes nap cselekeszel.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása