7 rejtett jel, amellyel önszabotálod a fejlődésed

2023. január 15. 07:30 - Life Advisor

onszabotalas.jpgSzembesülni azzal, hogy te vagy az, aki a tervei, céljai, álmai megvalósulását szabotálja, nem tartozik a legegyszerűbb életleckék közé. Ráadásul mindez sokszor olyas valami, amit észre sem veszünk. Mélyre kell ásnunk ahhoz, hogy felismerjük a jeleit és megváltoztassuk a gondolkodásunkat. Tehát, ha kíváncsi vagy arra, hogy miért nem haladsz előre soha annak ellenére, hogy elkötelezett vagy és hajlandó vagy cselekedni is, hogy elérd amit akarsz, akkor lehet, hogy te is öntudatlanul szabotálod a saját sikereid, ez a poszt pedig pontosan neked szól.

 

 

1. Önbeteljesítő jóslatokat teszel

  • "Saját vállalkozást akarok indítani, de nem lennék rá képes."
  • "Családot szeretnék alapítani, de senki sem szeret engem."
  • "El akarok kezdeni edzeni, de nincs időm."

Azzal, hogy elismerjük azokat a szokásokat, amelyek megakadályozzák az általunk elérni kívánt eredményeket, kudarcra készülünk. Ennek módja egyszerű : negatív viselkedést várunk el magunktól, amely befolyásolja vágyunk eredményét, majd ezt az elvárást valósággá tesszük.

Hogyan küzdheted le?

Használd a vonzás törvényét, hogy pozitivitást mutass a kívánt eredmény felé. A kedvenc technikám erre a vizualizáció, ahol elképzelem és leírom a jövőbeli énemet, aki már elérte a kívánt fejlődést. 

Győződj meg arról, hogy az önbeteljesítő jóslatok érted dolgoznak és nem ellened. Hidd el, hogy méltó vagy bármire, amit el akarsz érni és halmozz fel pozitív energiát és magas rezgésű gondolatokat a sikered körül.

2. Halogatod a dolgokat

  • "Holnap megcsinálom."
  • "Március 23-án kezdem."
  • "Megcsinálom, ha lesz egy kis időm."

A cselekvés elhalasztása a dolgok megvalósításának ellensége. Minél többet késlekedsz, annál több idő dolgozik ellened és a célod ellen.

Hogyan küzdheted le?

Kerüld el a halogatást, kisebb, egyszerűbb célok létrehozásával és teljesítésével. Kötelezd el magad a nap egy kis apró cselekedet mellett. Kezd el és folytasd a munkát fokozatosan, de mindenképp győződj meg róla, hogy belevágtál. 

A kis célok még mindig ambiciózusak lehetnek, mert ha világos elképzelésed van arról, hogy merre haladsz, a többi dolog is a helyére kerül.

3. Túlgondolsz mindent

  • "Mi lenne, ha....?"
  • "Mit tehetek, hogy....?"
  • "Hogyan lehetne, hogy....?"

Az elméd hipotetikus forgatókönyvekkel való túlterhelése csak távolabb viszi a cselekvést.

Hogyan küzdheted le?

Nincs semmi baj a vizualizálással vagy az álmodozással, de győződj meg róla, hogy önbeteljesítő jóslatokként működik, nem pedig ellened dolgozik. Amikor csapdába esel a döntések mérlegelésének és az eredmények elvárásainak ciklusában bizonyos mértékig és eléred az "elemzés-bénulás" állapotát, győződj meg róla, hogy szünetet tartasz a gondolkodásodban és pihentető tevékenységgel, például tudatossággal vagy meditációval tisztítod meg az elméd.

4. Elfogadod a negatív önbeszédet

  • "Tudom, hogy nem vagyok elég jó ahhoz, hogy ezt elérjem."
  • "Nem vagyok vonzó, észre sem fog venni engem az a bizonyos illető."
  • "Nem vagyok elég okos ahhoz, hogy sikeres legyek."

A negatív önbeszéd általában abból fakad, hogy képtelenek vagyunk szeretni és elfogadni magunkat pontosan olyannak, amilyenek vagyunk. Ha kritizáljuk és megítéljük magunkat a tökéletlenségeink miatt, negatív énképet hozunk létre, amely csak elidegeníti az önbizalmunkat mindentől, amit teszünk.

Hogyan küzdheted le?

Közhelyesen hangzik, de a legfontosabb az, hogy elkezdjük felkarolni és előtérbe helyezni az öngondoskodást és az önszeretet. Lehetetlen, hogy időnként ne rekedjünk a negativitásban, de dolgozhatunk egy olyan szokás megvalósításán, amely a negatív öngondolatot pozitívra cseréli.

5. Öntudatlan vágyat táplálsz a korlátozó hiedelmeid érvényesítésére

A korlátozó hiedelmeket nehéz megtörni. Gyermekkori tapasztalatainkból vagy akár szüleink véleményéből származva egész életünkben hordozzuk ezeket az önmagunkról alkotott felfogásokat anélkül, hogy megkérdőjeleznénk gyökereiket vagy valóságtartalmukat. Ennek így kell lennie, mert ez az egyetlen dolog, amit hallottunk, tapasztaltunk, tudtunk. És akkor csapdába esünk abban az ördögi körben, hogy reprodukáljuk őket ismétlődő negatív kijelentések és rossz szokások révén.

  • "Soha nem leszek jó énekes."
  • "Nem tudok jól edzeni."
  • "Nem tudok leszokni a cigiről."
  • "Nem tudom abbahagyni a közösségi média görgetését."

Valójában nem teszünk semmi olyat, ami miatt másképp gondolkodnánk. Végrehajtjuk és érvényesítjük ezeket a negatív állításokat, majd megerősítjük magunkat egy "megmondtam" kijelentéssel. 

Hogyan küzdheted le?

Korlátozó hiedelmeink azonosítása az első lépés azok megszüntetése felé. Általában a korlátozó hiedelmeink az okai annak, hogy visszatartanak minket a ragyogástól. Ha ismerjük az önmagunkról alkotott negatív benyomásainkat és megtesszük a szükséges lépéseket, hogy megöljük őket, más, jobb emberré válhatunk és bőséges és virágzó gondolkodásmódot nyithatunk meg.

6. Túlzásba viszed a dolgokat

Egészséges, ha szenvedélyesen és aktívan dolgozol a céljaid elérésének érdekében. Megszállottság túlzásba vinni és elmerülni a teendők hosszú sorában, csak azért, hogy egy adott eredményre számítsunk vagy legyőzzünk egy kihívást. 

Mint minden az életben, az egyensúly létfontosságú. Egészséges, ha megengeded magadnak, hogy egy lépést hátralépj, pihenj és egy pillanatra elfelejtsd az eredményeket.

Hogyan küzdheted le?

Kombináld a termelékenységed és a kemény munkát szünetekkel és játékkal. Ha megengeded magadnak, hogy egy nap eltávolodj attól, amiért dolgozol és elmerülsz bármilyen téged feltöltő tevékenységben, például minőségi időt töltesz a barátaiddal vagy valami kellemeset csinálsz, akkor teret adsz az önvizsgálatnak és a pihenésnek.

7. Túl sokat véded magad

A kudarc nem árthat nekünk, ha nem vállalunk olyan kockázatot, amely eleve kitesz minket neki. De ha identitásunkat arra a személyre korlátozzuk, aki fél kockáztatni, az azt jelenti, hogy félünk élni. Ahhoz, hogy sikert vagy haladást tapasztaljunk, aktívan dolgoznunk kell azon, hogy elképzeléseink valósággá váljanak, ami azt jelenti, hogy döntéseket kell hoznunk. Nem tapasztalhatjuk meg a siker izgalmát anélkül, hogy ne foglalkoznánk a kudarc fájdalmával.

Hogyan küzdheted le?

Engedd meg magadnak, hogy jól érezd magad a kudarc vagy a veszteség miatt. Minden a folyamat része - egy hullámvölgyekkel teli utazás, amely megtanít nekünk dolgokat. Minden buktató bölcsebbé tesz minket.

Az önszabotáló viselkedés befolyásolja személyes és szakmai sikereinket. Mindenki megérdemli, hogy ismerje a tippeket, trükköket és mechanizmusokat a megállításához. Az elménk meghekkelése elengedhetetlen a növekedés eléréséhez és a kívül-belül való boldoguláshoz. Hihetetlen, hogy mit érhetünk el mindannyian, ha át tudjuk programozni a tudatalatti elménket, hogy velünk dolgozzon, ne pedig ellenünk. 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása