Működhet-e egy kapcsolat kémia nélkül?

2022. október 15. 07:30 - Life Advisor

szamit_e_a_kemia_kapcsolatban.jpgKorábbi posztjainkban már kerestük a választ arra, hogy működhet-e egy kapcsolat intimitás vagy épp bizalom nélkül. Ma pedig arra a kérdésre vetünk egy pillantást, hogy vajon kémia nélkül sikeres lehet-e egy kapcsolat? Teljesen természetes, hogy a két ember közötti kapcsolat nagy intenzitással és szenvedéllyel kezdődik, mielőtt stabilabb és kényelmesebb állapotba kerülne. Ehhez sok minden hozzájárul, beleértve a természetes vonzalmunk és a kötődési hormonjaink fejlődését, valamint a veleszületett hajlamunkat arra, hogy együtt legyünk valakivel. A hosszú távú kapcsolatok nem mindig érzik magukat olyan izgalmasnak, mint a kezdetek idején és ez rendben is van. 

 

 

Mit jelent a kémia?

A kémia az interperszonális interakciók jellemzője, amely az alkalmi barátságokban és a romantikus kapcsolatokban is látható. A "kémia" kifejezést gyakran használják a két ember között kialakuló intenzív érzelmi kötelék leírására. Mágnesként vonzódni egy másik személyhez azt jelenti, hogy intenzív vágyat érzünk arra, hogy több időt töltsünk az adott személlyel. A molekuláknak és az anyagoknak semmi köze a kémiához, ha párkapcsolati szempontból nézzük. Ez egy kapcsolat két ember között, amely egyszerre érzelmi és fizikai. A kémia az az érzés, amely arra késztet, hogy azt mondd: "Újra akarom látni őt." vagy "Újra randiznunk kell." stb. 

Ha kémia van valakivel, nem tehetsz róla, hogy állandóan gondolsz rá. Arra gondolsz, hogy milyen lesz velük, amikor elmentek moziba vagy egy koncertre. Ha szép ruhákat nézel a boltban, elképzelheted, hogy vajon tetszeni fogsz-e a másiknak. Mindezek annak a jelei, hogy kettőtök között kémiai kapcsolat van. Bár a romantikus kapcsolatokban használják legtöbbször a "kémia" kifejezést, nem feltétlen csak romantikával hozható rokonságba. 

A kémia néhány gyakori típusai a következők: 

Baráti kémia

Baráti körünk olyan emberekből áll, akiknek közös vonásaik vannak velünk, legyen szó politikáról, hobbiról vagy életkorról. Azonban nem vagyunk azok a típusok, akik automatikusan barátként tekintenek mindenkire, akikkel mondjuk ugyanaz a hobbink. Ehelyett a barátainkat a velük való kémia alapján választjuk ki. A barátság kémiája akkor következik be, amikor két ember több szinten is vonzalmat érez egymás iránt, beleértve az elme és a szív vonzalmát is. Ez megmutatkozhat abban, hogy megdicsérjük a másik divatérzékét, meglepetéseket adunk a másiknak, megosztjuk egymással a politikai nézeteinket vagy együtt próbálunk ki új éttermeket. 

Ez egy olyan kapcsolat egy másik személlyel, amelyet a kölcsönös tisztelet és csodálat határoz meg, de általában nem jár romantikus vagy szexuális érzésekkel. 

Karrier kémia

A "munka kémiád" vagy más néven karrier kémia, egy munkatárssal erős, ha szívesen dolgoztok együtt. Ez a fajta kémia konkrétabb, mint a barátság kémia és nem feltétlenül jár együtt a közös ízléssel vagy a közös hobbikkal. Az interakció és a kémia teszi inspirálóvá és produktívvá a másik személlyel való munkát. Képesek vagytok arra, hogy könnyedén építkezzetek egymás ötletéből és úgy érezzétek, hogy a végeredmény jobb, mint bárki másé, aki egyedül dolgozik. Munkában remekül együtt dolgoztok, de nincs köztetek személyes vonzalom.

Szexuális kémia

Az a vágy, hogy fizikailag és intim viszonyban is együtt legyünk egy másik személlyel, a köztünk lévő szexuális kémia érzésén alapul. Amikor ez szemtől szemben bekövetkezik, akkor reagálhatunk egy személy feromonjaira, hormonjaira, amelyek azt jelzik, hogy jó partnerek leszünk-e vagy sem. A szexuális vonzalmat gyakran mély, testi szinten tapasztaljuk meg. Amikor ránézünk valakire, akivel van szexuális kémia, vagy kapcsolatba lépünk velük, ennek a vonzalomnak a fizikai megnyilvánulását tapasztalhatjuk.

Romantikus kémia

Gyakran van szexuális kémia egy pár között, bár ez nem szükséges egy romantikus kapcsolathoz. A legtöbb ember a romantikus kémiát tartja a legmélyebb és legtartalmasabb vonzerőnek, mert azok körül forog, amelyeket a szeretettel és a szenvedéllyel társítunk, például ajándékozás, gyertyafényes vacsora és a jövőbeli álmaink megvalósítása, miközben mindezek után együtt fekszünk az ágyban. Ez azért van, mert amikor testünket egy másik embernek adjuk, az gyakran ahhoz vezet, hogy egymás társai leszünk. 

Mit jelent a "nincs kémia"?

Ha nincs kémia valakivel, akkor nem akarsz második randira menni vagy beszélgetni vele. Ez nem azt jelenti, hogy utálod az illetőt, de nem érdekel annyira, hogy velük akarj lenni. Vannak, akik azon tűnődnek, hogy lehet-e a kémia egyoldalú? Igen, természetesen. Ha csak egy ember tesz bele munkát abba, hogy egy kapcsolat működjön, akkor valószínűleg már a kémia is csak egyoldalú.

Számít-e a kémia egy kapcsolatban?

Mennyire fontos a kémia egy kapcsolatban? Ezt a kérdést sokan tették már fel, ami viszont felvet egy másikat: Hogyan érezzük magunkat, amikor vonzódunk valakihez? 

Valakiben biztos volt egy szikra, amely bátorságot adott neki, hogy beszéljen egy másik emberrel. Ez egy könnyű és természetes érzés, hogy szeretünk valakit. Sokan nem ismerik fel, hogy a kapcsolatnak sok szakasza van. Elmondhatjuk, hogy egy pár sok mindenen megy keresztül, hogy eljusson oda, hogy szerelmesek egymásba, az érzéseik nyilvánvaló mélysége miatt. Mindketten az érzelmek széles skáláját tapasztaljátok meg a kapcsolatotok fejlődése során. Az agy hormonjainak szerepük van abban, hogy befolyásolják, hogyan érzel egy adott emberrel kapcsolatban. Ezért az agyad dopamin készlete a "hibás". Az öröm és az izgalom érzése kiváltja ennek a neurotranszmitternek a felszabadulását. 

Amikor úgy érzed, hogy erősen szeretsz egy másik embert, az agyad úgy reagál, hogy felszabadít egy dopamin nevű "vegyszert". Lehetetlen, hogy két ember romantikus érdeklődést keltsen dopamin nélkül. Tehát egyértelmű, hogy a kémia kulcsfontosságú egy romantikus kapcsolatban. A kémia vonzereje tagadhatatlan. Ez vonzza hozzád az embereket, még akkor is, ha még soha nem találkoztál velük azelőtt. 

Idézd fel azt a pillanatot, amikor először szemet vetettél életed szerelmére. Tudtad, hogy mire készülsz? Hol voltatok? Miért döntöttél úgy, hogy összejöttök? Azért, mert olyan kedves volt? A magassága miatt? Az arca miatt? Vagy egyszerűen csak jó volt a közelében lenni? Ezért létezhet érzelmi, fizikai, intellektuális vagy más kémia is két ember között, akiknek egyébként nem sok közös vonásuk lenne. 

Sokan több randira mennek, mielőtt úgy döntenek, hogy a kapcsolatukat a következő szintre emelik. Egymás preferenciáinak, furcsaságainak, érdeklődésének stb. megismerése elengedhetetlen a kapcsolat korai szakaszában. Ez az a pillanat, amikor rájössz, hogy kettőtök között van-e kémia. A kémia nem egyenlő a szeretettel, ahogy azt korábban említettem. Csak a kémia alapján simán beleszerethetsz valakibe. Meg tudod oldani a kémia hiányát a kapcsolatodban, ha időt és energiát fektetsz abba, hogy gyakrabban lássátok egymást. Következtetésképpen a kémia spontán és könnyedén zajlik, de szándékos erőfeszítéssel is felépíthető. Egyszerűen fogalmazva a kémia elengedhetetlen a boldog és tartós romantikus kapcsolat kialakításához és fenntartásához. 

Meg lehet szerezni vagy létre lehet-e hozni a kémiát?

Legtöbbször romantikus vagy szexuális vonzalom miatt kerülünk kapcsolatba. A legtöbb kapcsolat akkor kezdődik, amikor vonzódunk valakihez és meg akarjuk osztani velük a testünket és az életünket. 

A kémia ezen formái általában a kapcsolat kezdetén léteznek, mivel ezek vezetnek minket ahhoz, hogy megválasszuk azokat a konkrét embereket, akikkel aztán együtt leszünk. 

De sok történet létezik olyan emberekről, akik lassan beleszerettek egymásba. Lehet, hogy évek óta ismerték egymást, együtt dolgoztak vagy együtt jártak iskolába. Lehet, hogy ismerték egymást, de soha nem figyeltek egymásra, amíg egy véletlen találkozás vagy helyzet közbe nem szólt. Az ilyen típusú kapcsolatokban a kémia lassan alakulhat ki és az emberek idővel egyre jobban szerethetik egymást. Lehet, hogy lassan beleszeretnek egymásba anélkül, hogy tudnák, amíg a másik nem mondja ki. 

Ha randira mész valakivel és érzed a kémiát, akkor az ösztöneid valószínűleg helyesek. Végül is erre valók az ösztönök! De, ha nem vagy biztos benne, hogy tetszik-e az illető vagy sem, érdemes több időt töltened vele, hogy lásd, mi történik. Ahogy megismersz valakit, a kémia növekedhet és erősödhet.

Akár csak most kezdesz randizni, akár évtizedek óta házas vagy, a kémia minden kapcsolat esetén fontos. A kémia alapvetően az a "szikra", amely hiányzik azokból a kapcsolatokból, amelyeknek a vége később a szakítás.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása