6 mérgező randi trend, amely nem mindig nyilvánvaló

2022. szeptember 10. 07:30 - Life Advisor

randi_trendek_mergezo.jpgAz egészségtelen viselkedés észrevétele egy kapcsolatban nem olyan egyszerű, mint azt gondolod. Ha olyas valaki vagy, aki nem szeret egyedül lenni vagy szeretnéd, ha a kialakulóban lévő kapcsolatod sikeres lenne, akkor különösen nehéz lesz a negatív dolgokat észrevenned. Én is megtapasztaltam az egészségtelen kapcsolatokból való érzelmeket és nem mindig találtam a megfelelő szót arra a boldogtalanságra, amit éreztem. Amikor viszont jobban beleástam magam a körülmények megértésébe, rájöttem, hogy léteznek szavak arra, amin épp keresztülmegyek és hogy nem vagyok egyedül. Beszéljünk néhány olyan viselkedésről, amelyet a kapcsolataidban láthatsz és hogyan lehet őket annak azonosítani, amik valójában.

 

1. Szerelmi bombázás

A szerelmi bombázás egyfajta érzelmi bántalmazás, ahol valaki felhalmozott csodálatot és szeretetet - különösen a párkapcsolat korai szakaszában vagy miután megbántott téged - alkalmaz, hogy megkapja, amit akar.

Ha ezt már tapasztaltad, bizonyára úgy érezted, hogy tartozol az illetőnek vagy a szokásosnál könnyebben és gyorsabban bocsátottál meg neki.

(A szerelmi bombázás önmagában nem feltétlenül "trend", mint a többiek közül néhány. A címben azonban a "trend" szót használtam a könnyebb megértés érdekében)

Jelek, amelyekre figyelned kell:

  • Az ajándékok, bókok és romantikus szövegek folyamatosan jönnek és ez kissé gyanúsnak tűnik vagy éppen totális ellentéte annak, amelyekkel egy egészséges kapcsolat rendelkezik.
  • Úgy érzed, hogy ez a viselkedés túl gyors tempót diktál a párkapcsolatodnak
  • Mindez a romantika, bókok, ajándékok egy-egy veszekedés után ütik fel a fejüket, vagy épp akkor, amikor megpróbálsz szakítani

2. Tükrözés

A tükrözés az, amikor valaki ugyanúgy cselekszik és reagál, mint te, ezért úgy tűnik, hogy pontosan olyan, mint te, így azt gondolhatod, hogy ő a tökéletes számodra. 

A tükrözés nem mindig rossz dolog, de ha lenéző vagy manipulatív módon használják, akkor ez probléma.

Jelek, amelyekre figyelned kell:

  • A kapcsolatod túl szépnek tűnik ahhoz, hogy igaz legyen.
  • Úgy tűnik, hogy néha tükröznek téged, máskor pedig nem is érdeklődnek irántad
  • Észreveszed a nárcizmus jeleit, például azt, hogy gyorsan összekapcsolódtok, úgy csináltok, mintha mindig igazatok lenne stb.

3. Negging

Kaptál már olyan bókot, ami nem is bók volt, mert sértéssel keveredett? Lehet, hogy valaki visszafogottan bókolt neked, hogy úgy érzed, bizonyítanod kell. 

Jelek, amelyekre figyelned kell:

  • Összehasonlítanak téged másokkal
  • Túl sokat foglalkoznak veled és úgy érzik, hogy soha nem vagy elég jó nekik
  • A bókokhoz bántó kritika társul

4. Bumeráng

Randiztatok, aztán eltűnt, majd újra felbukkant. Ez az, amikor valaki csak azért bukkan fel az életedben, hogy jól érezze magát, nem pedig azért, hogy egészséges, pozitív módon mozdítsa elő a kapcsolatot.

Jelek, amelyekre figyelned kell:

  • Eltűnik. Újra megjelenik. Eltűnik. Újra megjelenik. Közben pedig kifogásokat keres a viselkedésére.
  • A kapcsolatotok soha nem fejlődik igazán
  • Megbízhatatlannak tűnik és nem tervez veled közös tevékenységet, sem bármi mást

5. Breadcrumbing

Ez a jelenség úgy figyelhető meg a legjobban, hogy az illető csak egy apró szeretet, figyelmességet ad számodra. Általában akkor, amikor már épp ki vagy tovább lépnél a kapcsolatból. Megpróbál visszaédesgetni, így kevés erőfeszítéssel is megkapja, amit akar.

Jelek, amelyekre figyelned kell:

  • Sok hullámvölgy van a kapcsolatotokban. Egyik nap úgy érzed, hogy téged szeret a legjobban, a másik nap pedig le se sz*r téged.
  • Jobban figyel rád, ha érzik, hogy véget akarsz vetni a kapcsolatotoknak
  • A szeretetük, csodálatuk, romantikus érzéseik szakaszosak és úgy tűnik, hogy csak hátsó szándék vezérli őket.

6. Összeolvadás

Általában családtagok között történik, de a pároddal is megtapasztalhatod. Ez az, amikor két embere erősen részt vesz egymás életében, olyannyira, hogy alig vagy egyáltalán nincs autonómia. 

Jelek, amelyekre figyelned kell:

  • Úgy érzed, hogy az érzéseid összekeveredtek az övével
  • Felelősséget érzel helyettük és/vagy teljesen tőlük függsz
  • Nincsenek egyértelmű határok közted és a párod között

Ezek a viselkedések súlyossága változó és mindannyian másképpen reagálunk rájuk. Ezenkívül nem mindenkinek van lehetősége például terápiára vagy arra, hogy egyszerűen kilépjen egy ilyen mintákat tartalmazó kapcsolatból.

Jó, ha tudod, hogy ezek a kapcsolatok általában nem egészségesek és az a személy, aki alkalmazza ezeket, valószínűleg nem fog megváltozni, legalábbis nem egyhamar. 

Ne feledd, hogy többet érdemelsz! Megérdemled az egészséges, boldog kapcsolatot valakivel, aki igazán szeret téged!

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása