FAQ - Testbeszéd a randizásban - Mit? Miért? Hogyan?

2022. szeptember 01. 07:30 - Life Advisor

testbeszed_randiban.jpgHa éppen társkeresésben vagy, bizonyára te is hallottál már arról, hogy milyen szerepe van a testbeszédnek a randizás során. De mit jelent ez a gyakorlatban és hogy a fenébe lehet úgy alkalmazni a testbeszédet, hogy az ember mágnessé váljon? Nemrég egy olvasom Facebook üzenetben kért egy két tippet a testbeszéd olvasásával kapcsolatban, miután olvasta a "7 tipp, hogy úgy olvasd a testbeszédet, mint egy profi" című posztomat. Rengeteg jó kérdést tett fel a témával kapcsolatban, így még a jelen poszt megírása előtt arra gondoltam, hogy másoknak is lehetőséget adok erre, kifejezetten a randizással kapcsolatos testbeszéddel kapcsolatosan. Elképesztő mennyiségű kérdés érkezett, nem is gondoltam volna, hogy ilyen sokatokat érdekel a téma és ezúton is köszönöm, hogy megosztottátok velem, mi érdekel és foglalkoztat titeket leginkább ezzel kapcsolatosan. Remélem mindegyikőtök kérdésére sikerült vagy messengeren vagy épp ebben a posztban válaszolnom, ha nem, akkor természetesen tartsátok meg jó szokásotok és írjatok

Miért kell odafigyelnünk a testbeszédre, amikor megismerkedünk valakivel?

Minden ismerkedés kezdete az információgyűjtés időszaka. Amikor megismerünk valakit, beszélgetések segítségével gyűjtünk információkat. Megkérdezzük az illetőt a múltjáról, a jövőbeli céljaikról. Ugyanakkor a testbeszédére is érdemes odafigyelnünk, mert a testünk tényleg nagyon sokat kommunikál. Néha természetesen közli azt, amit esetlegesen nem akarunk kimondani, máskor pedig azt kommunikálja, amire megtanítottuk. Innentől válik egy kicsit bonyolulttá a történet.

Lehet, hogy olyan dolgokat teszünk a testünkkel, amelyeket mások úgy olvasnak, mintha a testbeszédünk az érzéseiket kommunikálná felénk, de ez nem mindig ilyen egyszerű.

Tapasztalatból vagy épp a kultúránk miatt képzettek lehetünk arra, hogy bizonyos módon cselekedjünk, többet elárulva a korábbi tapasztalatainkból, mint jelenlegi érzelmeinkről. Szóval lehet, hogy nagyon szeretek valakit, de lehet, hogy volt egy exem, aki arra tanított, hogy ne legyek túl érzelmes. Lehet, hogy volt egy exem, aki azt mondta, hogy mindig túl ragaszkodó vagyok, vagy, aki kritizált, amiért a hajammal játszom vagy bármi más. Szóval az emberekkel gyakran megtörténik, hogy ez beépül a testbeszédükbe. Csak azért viszont, mert valaki testbeszédében visszafogott, még nem jelenti azt, hogy érzelmileg is ugyanígy érez. 

Melyik a fontosabb? Amit valaki tudatosan mond vagy amit tudat alatt csinál?

Kezdetben mindkettő. De nagy tévhit az, hogy minden testbeszéd tudatalatti. Amikor a testbeszéd alkalmazásáról van szó, hasonlóan a kommunikáció minden típusához, szándékosnak és céltudatosnak kell lennie. Ezért is szoktam gyakran megkérdezni az ügyfeleim, hogy szándékosan kommunikáltak és viselkedtek? Lehet, hogy az a célod, hogy olyan embernek tűnj, aki szuper vidám, kacér vagy talán éppen az, hogy visszafogott maradj. Fontos, hogy tisztában legyünk az érzéseinkkel és ügyeljünk arra, hogy a szavaink és a tetteink összhangban legyünk. 

Az ilyen mértékű tudatosság nem rontja el a randin lévő romantikát?

Sokak szerint szívből kell randizni, de ez nem teljesen van így. Én jobban szeretem, ha az emberek a fejüket használják elsődlegesen, ami azt jelenti, hogy tisztában vagyunk önmagunkkal, a céljainkkal, a terveinkkel, a jövőnkkel stb és így képesek leszünk a testbeszédünkkel is alátámasztani mindezt. 

Hogy mutathatjuk ki a testbeszédünkkel, ha érdeklődünk valaki iránt?

Mágnesként kell viselkedünk. A mágnesek magukhoz húzzák a dolgokat. Fizikailag és érzelmileg is magadhoz akarod húzni az illetőt. Ha például ülsz, akkor az egyik módja ennek, ha hátradőlsz kicsit. Ha a partnered közelebb hajol, te is hajolj vissza. Most már közelebb is leszel hozzá. A lényeg, hogy amint látod, hogy közeledik hozzád, neked is újra közeledned kell, különben elő áll az a helyzet, hogy az illető mondjuk hozzád dőlt, te pedig még mindig hátradőlve ülsz, amitől biztosan hülyének fogja majd érezni magát. Ez az egész olyan mint a tánc. Varázslatos lesz, ha ügyesen csinálod.

Milyen jele lehet még ennek a mágneses viselkedésnek?

Van egy dolog, amit 'titkos mosolynak" neveznek. Valójában a Semisonic Secret Smile dalában találkozhattunk vele. 

"Senki sem tudja, de van egy titkos mosolyod. És csak miattam használod."

Ez a titkos mosoly használható, ha távolról flörtölsz valakivel. Tehát meglátsz valakit és ezzel a mosollyal ajándékozod meg, ami csak neki szól. Nem nézel mindenkire, nem mosolyogsz mindenkire. Rá nézel, megajándékozod ezzel a mosollyal, majd félrenézel és már nem mosolyogsz, mert nem mindenkinek jár ez a mosoly. Csak annak, akit érdekelsz. Ez ténylegesen egy ajándék. 

Miből tudom, hogy az illető érdeklődik irántam?

Elkezd mozogni. Mármint ne érts félre, nyilván eddig sem volt bábú vagy félholt. De gondolj bele, te mit csinálsz, ha jól érzed magad? Közel hajolsz valakihez, lehajolsz, felhúzod a térded, kényelembe helyezed magad amennyire csak lehet stb. És pontosan ezek az érdeklődés mutatói, mert jól érzi magát veled. Már nem görcsöl, hogy úristen mi lesz, már nem próbálkozik, egyszerűen jól érzi magát veled.

A testbeszéddel kapcsolatos cikkekben gyakran olvastam már a tükrözést. Mi az a tükrözés?

Tükrözés az, amikor te csinálsz valamit, a másik személy pedig kvázi leutánoz és utánad csinálja. Tehát, ha az a bizony személy mondjuk felteszi mindkét kezét az asztalra, te is így csinálsz. Ha felhúzza a térdét, te is felhúzod stb. Amire itt figyelned kell, hogy ne ess túlzásba, mert kényelmetlen helyzetet okozhatsz az illetőnek. 

Maga a tükrözés tehát fontos, de nem mondanám azt, hogy csak ezen van a hangsúly.

Tényleg harapdálják az emberek az ajkukat, ha azt akarják, hogy megcsókoljuk őket?

Minden ember hajlamos arra, hogy oda tegye a kezét, ahová figyelmet akar. Tehát ez stratégiaként használható. Ha azt akarom, hogy az illető megcsókoljon, az ajkamba harapok, hogy a szeme az ajkamra kerüljön. Vagy egy pillanatra az ajkamra teszem az ujjam, mert azt akarom, hogy lássa az ajkam. Azt akarom, hogy gondoljon az ajkamra és meg akarja csókolni. 

A nők tényleg a flört miatt játszanak a hajukkal?

Vannak, akik szimplán azért csinálják, mert idegesek, szoronganak. Mások azért játszanak a hajukkal, mert például a nyakukra próbálják felhívni a figyelmet, kvázi mintha azt akarnák mondani, hogy "nagyon jó lenne, ha itt megcsókolnál". Tehát lehet az idegesség, izgalom de egyben a flört jele is.

Ha valaki beszélgetés közben finoman megérint, akkor lehet, hogy érdeklem őt?

Ez egy nagyon fontos dolog és mindenkinek ajánlom, hogy csinálja! Mármint az érintést. Ugyanis az első randin át kell törni azt a bizonyos falat, amit én érintéskorlátnak nevezek. Az érintéssel kicsit elmélyítheted a kapcsolatotok. Amikor ugyanis fizikai kontaktusban vagytok, fizikailag is összekapcsolódtok. 

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy az egész randi alatt vagy 5 percig, de még 1 percig se fogd a karját vagy érintsd a térded a térdéhez. De csak egy pillanatra érj hozzá és nézd meg, hogy mit csinál az illető. Visszahúzza például a térdét vagy a kezét? Ha nem, akkor ott hagyhatod.

Miért ennyire felkapott a kézfogás?

Általában kéz a kézben csak akkor járunk, ha már sok randin túl vagyunk, ezért ne sértődj meg, ha valaki az első randi során visszahúzza a kezét, amikor megérinted. Lehetséges, hogy az izgalom és maga az első randi helyzete miatt jobban izzad a tenyere és valószínűleg te sem akarod megfogni az izzadt kezét és ő se szeretné ha ilyen "első benyomást" nyújtana a kézfogással. Egyébként sem létezik általános szabály a kézfogásra vonatkozóan.

Manapság minden kapcsolat online kezdődik. Még mindig fontos a testbeszéd?

Egyrészt egyszer remélhetőleg így is, úgy is kifogtok lépni az online világból és legkésőbb akkor fontos lesz, de ha hiszitek ha nem, az online világban is érvényesül már a testbeszéd. 

Mi az első, ami feltűnik velünk kapcsolatban egy online társkeresőben? A profilképünk természetesen. Olyan képet érdemes választani, ahol a kamerába nézel a szemeiddel és bár hülyén hangzik, de flörtölnöd kell a kamerával úgy, mintha a másik oldalon már ott lenne az a bizonyos illető. Tök jól működnek például azok a képek, ahol mondjuk egy étteremben feltartasz egy poharat, a kamerába nézel és úgy fotózod le magad, mintha az illető személy ott ülne veled szemben. (Kvázi legyen hely neki látatlanba a képen.) Ha valaki ránéz erre a képre, beletud nézni a szemedbe és simán elképzel veled egy vacsora randit. 

Honnan tudhatjuk meg egy párról, hogy kompatibilisek egymással a testbeszédük alapján?

Egymás felé hajolnak, a székeik közel vannak egymáshoz. Nevetnek, néha egymáshoz érnek. Szemkontaktust teremtenek és úgy néznek egymásra, mintha senki más nem létezne. Gyakorlatilag egy saját kis burokban vannak jelen. Előfordulhat, hogy túl hangosan nevetnek, mert nem érdekli őket, hogy mi történik körülöttük. Ezek a legfőbb jelek.

A testbeszéd lehet félrevezető is?

Elég gyakran, főleg ha valaki visszafogott vagy félénk természetű. Tehát valaki az úgynevezett érdektelenség jeleit mutatja, amikor valójában csak ideges. 

Sokszor mesélik ügyfelek, hogy randiztak egy sráccal vagy lánnyal,de az illető egész végig izgett-mozgott és úgy tűnt, mintha nem is érdeklődtek volna irántuk.

Igen ám, de ha még mindig akarnak veled találkozni újfent, akkor ezzel nem kell túlságosan foglalkoznod. Lehet, hogy csak félénk volt az illető, lehet, hogy félt, lehet, hogy rossz napja volt stb.

Itt kell igazán észnél lenni. Túl sok kapcsolati potenciált láttam összeomlani a pontatlan feltételezések miatt, amely gyakran a testbeszéd félreértelmezéséből fakadt.

Elkerülhető mindez?

A félénkséghez és a bizonytalansághoz kötődő testbeszéd jelzéseinek ellensúlyozásához új gondolkodásmódot kell alkalmazni. El kell döntened, hogy érdekel-e téged, hogy az illetőt érdekled-e? Ha nem, akkor egyből vége a bizonytalanságnak és a félénkségnek, nem? Ha úgyse érdekel, akkor miért foglalkozol vele?

Ha igen, akkor a testbeszéded is tükrözni fogja majd ezt az érdeklődő energiát, szóval ismét nincs okod arra, hogy félj vagy bizonytalan légy.

Mi van, ha annyira figyelek a testbeszédre, hogy közben megfeledkezem magáról a randiról?

Mindig vissza kell rántanod magad a randihoz. Tudom milyen érzés ez. Amikor elkezdtem coachként dolgozni az elején tényleg és még randizni is jártam, gyakran megesett, hogy szinte coachingot csináltam a randiból, annyira próbáltam megfejteni, elemezni és segíteni az illetőt. És soha nem értettem, hogy hogy a fenébe lehetek hulla fáradt egy-egy randi után, miközben remekül éreztük magunkat. 

Aztán persze megláttam a fényt az alagút végén és bár soha nem fogom tudni letenni a coach létemet egy randi vagy bármely emberi kapcsolat során, megtanultam a jelenre és az adott helyzetre koncentrálni és visszahúzni magam a jelenbe, ha épp coach akarok lenni egy randi során. Hogyan? Nyilván, mint mondtam, elemezgetni fogok, coachként fogok ránézni. Erre adok úgy kb. 2-3 percet, majd pedig tudatosítom magamban, hogy ok, ennyi volt, most randizunk és nem coacholunk. 

Ugyanez igaz amikor a testbeszédet próbálod elemezni folyamatosan egy randid során. Elemezd egy ideig és figyeld meg a viselkedését, hiszen fontos dolgokat tudhatsz meg az illetőről. De úgy 2-3-5 perc után mondd azt magadnak, hogy jó ennyi volt és most a randira koncentrálok, meg a finom borra vagy ételre vagy a kellemes levegőre a sétánk közben stb.

Hány randi kell ahhoz, hogy a testbeszéde elárulja, hogy érdeklem-e őt?

Pfuu, ez nehéz kérdés. Lehet, hogy nem fog tetszeni vagy épp azt fogod gondolni, hogy túl sok romantikus filmet és sorozatot néztem, de akár mennyire is hülyeségnek tűnik a külföldi filmekből ismert "3 randi szabály", van értelme. 

Én az ügyfeleimnek is azt mondom, hogy három randira mindenképp menjenek el, hacsak nincs már az elején egy-két vörös zászló az illetővel kapcsolatban. Ha az illető dohányzik, te pedig utálod a cigifüstöt, nyilván ne randizzatok többet, mert nem valószínű, hogy a következő két randi alatt leszokik a cigiről.

Ha az illető az első randin leszögezi, hogy nem akar gyereket, te pedig igen, akkor kétlem, hogy a többi randi során egyszer, hirtelen meggondolná magát. 

Ha megsértett már az első randin, akkor szintén nem kell még további 2 randit elviselned vagy kockáztatnod, hogy ez újra megtörténik.

De általában három randi éri meg legjobban, mert az emberek ekkorra kezdik el ledobni a félelmeiket, az álarcaikat és ekkorra kezdenek valójában önmagukká válni. 

És mi van, ha a harmadik randi után sem tudom, hogy érdeklődik-e irántam?

Kérdezz rá! Komolyan. Mit veszíthetsz? A kommunikáció nem csak a kapcsolatotokban lenne fontos, de már a randi és az ismerkedés fázisában is az.

Ne légy viszont agresszív vagy túl közvetlen és ne úgy kérdezz rá, hogy "Figyelj, érdeklődsz irántam? Kedvelsz vagy sem?"

Inkább fogalmazz tisztán, visszafogottan mégis okosan : "Nagyon örülök, hogy ezalatt a három randi alatt megismerhettelek, viszont nehezen tudlak megfejteni téged. Mit gondolsz én olyan típusú ember vagyok, akivel eltudod képzelni, hogy még a jövőben is találkozz?

Joggal érezheted azt, hogy a fenti kérdésekre adott válaszaim alapján, ez az egész testbeszéd a randizás során rendkívül bonyolult. Mármint megfejteni és helyesen olvasni a testbeszédet. Viszont megnyugtatnálak, hogy nem egy ördögtől való dologról van szó. Ugyanakkor tény, hogy van akinek jobban megy, másoknak kevésbé. 

Ráadásul bár mindenki kivétel nélkül használja a testbeszédet, nincs két egyforma ember, így a jelentésük különbözhet. Ha pedig már randizás és testbeszéd. Minden egyes randi egy külön stratégia. Lehet, hogy vannak megszokott elemek ebben a stratégiában, például, hogy az első randit mindig ugyanabba a kávézóba szervezed, de az illető, aki egy randi során veled szembe kerül, mindig más személy, így a stratégia is változik, módosul.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása