Nem tehetek róla! Miért engem hibáztat mindenért?

2022. augusztus 26. 07:30 - Life Advisor

hibaztatas_ok_nelkul.jpgAz egyenlőség és a tisztelet a boldog kapcsolat központi követelményei. De várjunk csak, mi van a szerelemmel? Nos, a szerelem egészségtelenné és boldogtalanná válhat, ha nincs jelen az egyenlőség és a tisztelet. Az egyik legnagyobb jele annak, hogy az egyenlőség és a tisztelet egyensúlya nincs jelen a kapcsolatodban, ha az párod kitartóan téged hibáztat mindenért. Ez nem csak a kapcsolatotokra lesz frusztráló és káros hatással, de hosszú távú károkat okozhat önmagadra nézve is.

Felismered az ok nélküli hibáztatást?

Úgy tűnhet, hogy az indokolatlan hibáztatást mindenkinek be kellene tudnia azonosítani. 

  • "A te hibád!"
  • "Te rontottad el a dolgokat."
  • "Te tehetsz róla."

Ezek mind a hibáztatás egyértelmű jelei.

Vannak azonban más formák is, amelyek viszont már nem annyira egyértelműek. A hibáztatásnak ezen kevésbé nyilvánvaló jelei különösen veszélyesek, mert hosszú ideig ellenkezés nélkül folytatódhatnak.

Mire gondolok? 

  • Kiválasztottál egy filmet, éttermet vagy tevékenységet estére, majd a párod azt mondja: "Ez pénzkidobás volt."
  • A gyerekek rendetlenséget csináltak a konyhában, a párod ezt meglátja majd dühösen azt mondja neked: "A gyerekeid tönkretették a konyhánkat."
  • Miután a barátaitokkal együtt töltöttetek egy estét, a párod azt mondja: "A barátaink olyan jól megvannak egymással. Biztos jó lehet, ilyen boldognak lenni."
  • Veszel egy új tévét, hűtőt, autót vagy bármit, amire szükségetek volt. A párod pedig azt mondja: "Hallgatnod kellett volna rám."

Ezek mind a hallgatólagos hibáztatás formái. Anélkül, hogy világosan kimondanák, hogy a te hibád, rejtve fejezik ki a mondadójukat vagyis, hogy ez a te hibád.

Miért hibáztat méltatlanul minket a párunk?

Nyilvánvalóan nem te vagy a felelős a rossz filmért, étteremért, az elromlott hűtőért és azért sem mert a gyerekek szétszedték a konyhát. A nevelés mindkét szülő dolga. Szóval miért hibáztat a párod méltatlanul olyan dolgokért, amelyeket te sem tudsz befolyásolni?

Általában nem egy ok létezik, hanem jó néhány, ami összeadódva mérgező gondolkodásmódot hoz létre.

Ha a feltételek rosszak, a párod téged hibáztathat, keresve a módját, hogy kívülről hárítsa el, elterelje vagy megnyugtassa magát azáltal, hogy másokat hibáztat. Sajnos a legegyszerűbb módszere a tisztességtelen hibáztatásnak, ha a hozzánk legközelebb álló személyt hibáztatjuk. 

Néhány ok, ami ehhez hozzájárulhat: 

1. Feloldatlan bűntudat

A bűntudat alattomos érzelem. Minél hosszabb ideig halogatjuk, hogy foglalkozzunk vele, annál nagyobb hatással lesz a viselkedésünkre. A feloldatlan bűntudat az egyik leggyakoribb módja, hogy mindenki mást hibáztatunk szinte mindenért.

2. Az önbecsülés hiánya vagy alacsony szintje

"Hibáztatni fogom a párom, még mielőtt rájönne, hogy mindez, ami történt valószínűleg az én hibám." Irracionálisan hangzik, ugye? Az. De az alacsony önbecsülésben szenvedők épp mások hibáztatásával akarják leplezni saját bizonytalanságukat.

3. Féltékenység

Ez igazából kéz a kézben járhat az alacsony önbecsüléssel. Az egyenrangú és tiszteletteljes partnereknek nem szabad féltékenynek lenniük egymásra, de ez mégis megtörténhet, különösen a gyereknevelés során. Ha az egyik partner féltékeny a másikra a gyerekekhez fűződő kapcsolata miatt, nem ritka a hibáztatás. 

4. Gyerekkorból tanult viselkedés

Mindenki gyermekkora más és más és ha a párunk olyan családban nőtt fel, ahol látta, hogy az egyik szülő folyamatosan hibáztatja a másikat, akkor lehet, hogy észre sem fogják venni, hogy a saját kapcsolatukban is ugyanazt csinálják.

5. Neheztel rád a párod

Te keresel többet? Többet jársz edzeni? Szereted a munkád? Nincs ezzel semmi baj. De ha a párod bizonytalan, boldogtalan vagy féltékeny, akkor haragudni fog és nyilván téged fog hibáztatni. 

A neheztelés másik oka lehet a tartós és megoldatlan kapcsolati problémák is. Tehát, mielőtt hibáztatnád őt, amiért téged hibáztat, gondold át, hogy lehetnek-e más tényezők, amelyek hozzájárulnak eme haraghoz a kapcsolatotokban.

6. Nárcisztikus hajlamok

Sajnos sokan nem ismerik fel a nárcizmust a partnerükben. A nárcisztikusok nagyon ügyesek abban, hogy másokat hibáztassanak midenért. 

Bár a lista az okokról nem teljes, de kétségtelenül ezek a leggyakoribbak. 

A hibáztatás veszélyei

"Rendben, előfordul, hogy a párom hibáztat, de többnyire jól megvagyunk. Tudom kezelni a helyzetet."

Újra és újra ez jár a fejedben? A méltatlan és rendszeri hibáztatásnak hosszan tartó következményei vannak. Kezdjük a két legnyilvánvalóbbal: 

  • Feszültség
  • Szorongás

Ha állandóan hibáztatnak téged valamiért, gyorsan elönthet téged az aggodalom és a félelem. Előfordulhat, hogy tojáshéjon jársz, minden döntésed újra gondolod és elveszíted az önbizalmad. Amikor ilyen környezet jön létre egy kapcsolatban, az egészségtelen és egyértelmű jele a tisztelet és egyenlőség hiányának.

Az állandó hibáztatás végül akár az érzelmi bántalmazás szintjére is kiterjedhet és a hibáztatott fél depressziós lesz, félni fog mindentől, függeni fog a párjától az önbecsülése tekintetében, visszahúzódik a családtól, barátoktól és az emberi kapcsolatoktól. 

Van megoldás?

A rövid válasz: igen. De időbe telhet.

Nehéz lehet megváltoztatni annak a viselkedését, aki krónikusan másokat hibáztat. Ehhez a hibáztató félnek fel kell ismerni ennek szükségességét és vágynia kell a változásra a saját viselkedésében. A legtöbb ember viszont ellenáll annak, hogy belássa a saját hibáit, különösen akkor, ha már hozzászokott ahhoz, hogy másokban keresse a hibákat.

Fontold meg a következő megközelítést a megoldás érdekében: 

  • Kezdj el egy nyugodt beszélgetést a pároddal, amely során elmagyarázod, hogy hogyan hat rád a hibáztatás.
  • Mondj konkrét példát arra, amikor ok nélkül hibáztattak téged.
  • Próbáld megérteni és megértetni velük a viselkedésük lehetséges okait.
  • Keressetek közösen megoldást a változtatáshoz.
  • Készítsetek tervet ennek a változásnak a végrehajtásához.
  • Készülj fel rá, hogy ezt a beszélgetést ismért le kell majd folytatnotok.

Legyen fogalmad a saját határaidról és a tolerancia szintedről is. Körbe-körbe járni, nem jelent haladást.

A viselkedés megváltoztatása nem mindig olyan, amit egyedül vagy párban lehet megtenni. Néha szükségünk lehet egy tapasztalt szakember segítségére, különösen, ha a viselkedés okai mélyen gyökereznek és bonyolultak.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása