6 lecke, amit megtanultam a goromba emberekkel kapcsolatban

2022. augusztus 18. 07:30 - Life Advisor

goromba_ember_lecke.jpgSok évvel ezelőtt egy call centerben dolgoztam, ahol természetesen a pozitív, nyugodt, célravezető beszélgetések mellett, az esetek nagy többségében kellett megküzdeni durva, goromba, ideges emberekkel is. Korábban csak, mint ügyfél volt tapasztalatom az ügyfélszolgálatokkal kapcsolatban és megtapasztalni a másik oldalt teljesen új élményt adott számomra. Ezen időszak alatt, ha úgy tetszik a "túlélés" érdekében, minél hamarabb meg kellett tanulnom a durva, ideges embereket kezelni, amely szemtől szembe sem mindig egyszerű, pláne nem telefonon keresztül. Íme 6 lecke, amit sikerült elsajátítani.

1. Olyan törékenyek, mint amilyennek tűnnek

A durva emberek érzelmileg és mentálisan törékenyek, még akkor is, ha épp az ellenkezőjét próbálják elhitetni veled. Törékenyek, mert nem tudják irányítani az érzelmeiket és mert megszállottjai a saját problémáiknak. Nem látnak túl önmagukon és a szükségleteiken. 

Csakúgy, mint a gyerekek, értetlenek. Törékenyek. Félnek. Néhányan gonoszok és sajnos nem erősek ahhoz, hogy bölcsek legyenek. 

Ezért a durvaság egyfajta törékenység, ami annak a jele, hogy az illető érzelmileg éretlen és fel kell(ene) nőnie.

2. Tiszteletre vágynak, de nem mindenkinek adhatod ezt meg

A tisztelet gondolatának magyarázatához először nézzük meg a csodálat gondolatát. 

Csodálsz mindenkit? Ez egyszerűen lehetetlen. Vannak konkrét emberek, akiket csodálsz néhány tulajdonságukért, de a csodálatot ki kell vívni. Ha pedig mindenkit csodálsz, akkor a "csodálat" szó elveszíti a jelentését.

Ugyanez a helyzet a tisztelettel is. Ha mindenkit tisztelt, a "tisztelet" szó elveszíti a jelentését. Az embereknek meg kell szerezniük a tiszteletet.

Ezt akkor tanultam meg, amikor durva ügyfelekkel foglalkoztam. Ha durva vagy, egyszerűen nem fognak tisztelni. Még ha szakszerűen is cselekedtem, nem tiszteltem azokat az embereket, akik nem tiszteltek engem és nem tiszteltem azokat sem, akik semmit nem tettek azért, hogy megérdemeljék a tiszteletem.

Másrészt a tisztelettudó emberek nemcsak arra késztetnek, hogy tiszteld őket te is, hanem arra is, hogy valóban segíts nekik. 

Ezen lecke megtanulása segített abban, hogy megkérdőjelezem a gondolatát annak, hogy tényleg mindenkit tisztelni kell-e. Kicsit durván hangzik, de gondolj bele: ha odaadod a tiszteleted azoknak, akik nem érdemlik meg, az a saját önbecsülésedre nézve lesz megalázó.

Minél előbb érdemes megtanulnod, hogy a tiszteletet az embereknek ki kell vívniuk. Ez nem azt jelenti, hogy neked durvának vagy épp arrogánsnak kellene lenned. Nem. Csak úgy kell viselkedned, mint egy tisztelettudó ember, aki nem pazarolja a tiszteletét olyan emberekre, akik nem érdemlik meg.

3. A durva emberek két típusa

Ezt pszichológiai szempontból tudom a legjobban megmagyarázni. 

Létezik az úgynevezett 5 nagy személyiségjegy (Big Five Personality): Nyitottság, lelkiismeretesség, extraverzió, barátságosság és neuroticizmus. 

Minden tulajdonságnak van egy pontszáma, tehát magas vagy alacsony pontszámot érhetünk el egy bizonyos tulajdonsággal kapcsolatban.

Például az extraverzió az egyik tulajdonság. Az extrovertáltak pontszáma magas ebben a tulajdonságban, míg az inrovertáltak pontszáma alacsony. Ennek van némi genetikai dinamikája is, így szinte lehetetlen egy introvertáltat extrovertálttá alakítani vagy fordítva.

Megtaníthatunk az introvertáltnak néhány szociális készséget, de nem változtathatjuk meg az introvertált természetüket. 

A durva emberek esetében a barátságosságot és a neuroticizmust kell megvizsgálnunk. 

Az első nyilvánvaló. A barátságos emberek olyan tulajdonságokkal rendelkeznek, mint az együttérzés, udvariasság. 

Ennek szellemében automatikusan a durva emberek pontszáma ebben a helyzetben alacsony. Nem udvariasok, nem együttérzőek. Egyszerűen durvák és nehezen kapcsolódnak másokhoz.

Nincs bajuk a konfliktusokkal, sőt úgy támadnak rád, mint egy ragadozó, aki zsákmányt akar szerezni. 

A második tulajdonság a neuroticizmus. Ez arról szól, hogy hajlamos vagy-e negatív érzelmekre. 

Akik ezzel a tulajdonsággal rendelkeznek jobban ki vannak téve negatív érzelmeknek, például a depressziónak és a szorongásnak. Könnyen hatással vannak rájuk az érzelmek és nem tolerálják őket. 

Ezek az emberek téged is megbánthatnak és gonoszok lehetnek, ha túl érzelmesek és dühösek lesznek. Bizonyos mértékig el is durvulhatnak természetesen. 

Ez viszont egy érzelmi illeszkedés. Félnek. Csakúgy, mint egy macska, akit sarokba szorítottak. 

Másrészt egy neuroticizmus jeggyel rendelkező ember olyan, mint egy éhes oroszlán, aki támad, mert enni akar. 

Volt néhány ember, akik elég magas pontszámmal rendelkeztek neuroticizmus terén és bocsánatot kértek a hívás végén, amiért durvák voltak és kiabáltak, de nem ez volt a jellemző.

4. A dühös ember nem hall! Ne próbálj meg vitatkozni vele!

A dühös emberek érzelmileg túl nagyok ahhoz, hogy megértsenek és túl vakok ahhoz, hogy bármit is lássanak. Egyszerűen nem hallják a logikát. 

A velük való vitatkozás sehova sem vezet. Dühösebbek lesznek és eredménytelenné teszik a beszélgetést. 

Spórolj az energiáddal és ne vitatkozz velük! A harag pillanatában való viták nem hoznak eredményt. 

5. Meg akarnak fosztani az önbizalmadtól és a nyugalmadtól

Ha durva emberrel van dolgod, emlékezz két dologra: önbizalom, nyugalom.

A dühös emberek mindkettőt megpróbálják elvenni tőled, ezért gyűjts erőt.

A magabiztosság nyugodt demonstrálása az, ahogy elmondod nekik, hogy ne szórakozzanak veled.

A hangodnak, a megjelenésednek, a szavaidnak és a hozzáállásodnak mind magabiztosan kell rezonálnia. Még akkor is, ha nem ezt érzed legbelül. Ezt ugyanis a legtöbb durva ember megérzi és ki is használja. 

Határozott fellépés, határozott hangszín, határozott szavak. Ezek tesznek még erősebbé velük szemben. 

6. Több az ésszerű ember, mint a durva

Az igazat megvallva és saját tapasztalatból mondhatom, hogy több ésszerű ember van, mint durva. Néhány durva ember tönkreteheti a napod, de ha mélyebbre nézel, több a tisztelettudó, ésszerű ember, akik feldobják a napod, hálásak neked és teljesen pozitívan állnak hozzád.

Ez nem azt jelenti, hogy durva emberek nem léteznek, ezért nem is viselkedhetsz úgy, mintha az életben mindig csak a napos oldal létezne. 

Ha úgy gondolod, hogy több a durva ember, mint az ésszerű, kedves ember, akkor az személy szerint pont neked fog nagy károkat okozni.

Először is agresszíven fogsz cselekedni és azon durva emberek közé fogsz tartozni, akiket elkerülni próbáltál, valamint megfogsz bántani néhány embert a környezetedben. 

Másodszor értelmetlen csatákba fogsz keveredni, amelyek végül a semmiért fognak felemészteni téged. 

Harmadszor mindez óriási terheket rak rád és nehezebben fogod tudni meglátni a jó dolgokat az életben. 

Ez túl nagy ár. Arról nem is beszélve, hogy ez egy olyan ár, amelyet azért fizetsz, mert elhiszed a hazugságot. 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása