A 21 napos szabály, amely megváltoztathatja az életed

2022. augusztus 14. 07:30 - Life Advisor

szokas_21_nap.jpgEgy nap alatt semmi sem tud megváltozni, de sok mindent elérhetünk 21 nap alatt. A különböző kutatások más-más nézőpontokkal rendelkeznek a szokások 21 napon belüli kialakításáról. Egyes kutatások szerint körülbelül 66 napba telik egy szokás kialakítása, míg mások 30 napra teszik ezt az időtartamot. Személy szerint és saját tapasztalat alapján én azt mondanám, hogy 21 nap már bőven elég arra, hogy kialakíts egy új szokást az életedben, amely akár a jövődet is megváltoztathatja.

A szokások kialakításához 21 napon keresztül őszintén és következetesen kell dolgoznod. Biztosan lesznek olyan napok, amikor küzdened kell, de ha egyszer elkezdesz keményen dolgozni, meg fogsz lepődni, amikor azon kapod magad, hogy kialakítottál egy új szokást. 

Hasonlóképpen működik, ha meg akarsz szabadulni egy már meglévő rossz szokásodtól. Ugyanaz a kemény 21 napos munka vár rád, de igenis sikerülhet. 

Például, ha hajnali 5-kor akarsz edzeni, akkor néhány napig biztos nehéz lesz majd időben felkelned, viszont a 22. naptól már szokássá válik és biztosan időben ott leszel az edzőteremben. 21 nap. Csupán ennyire vagy attól, hogy változtathass az életeden, tartósan, pozitívan. 

Íme néhány tipp a szokások kialakításához: 

  • Írd le a szokásaid! Az írás egyértelműséget biztosít, beállítja a gondolataid a jövőbeli eredményekre és fokozza a fókuszt, valamint a koncentrációd is.
  • Készülj fel mentálisan arra, hogy megváltoztatod a szokásaid! Ha úgy döntöttél, hogy korán kelsz és minden nap sétálni mész, akkor bizonyos előkészületekre lesz szükséged. Korán le kell ágyba kerülnöd, nemet kell mondanod a késő esti találkozókra, sorozatokra. Ismerned kell, hogy egy új szokás kialakítása milyen áldozatokat követel tőled, így mentálisan is felkészült lehetsz.
  • Rögzítsd az új szokást a tudatalattidban is. Ha például alvás közben határozottan kijelented, hogy reggel 5-kor felkelsz, akkor a tudatalattid ébresztőként fog működni. Ezekután az egyetlen feladat, ami számodra maradt, hogy elkerüld a kísértéseket és a kifogásokat. Az egész arról szól, hogy 21 napig csinálsz valamit.
  • Az idő és az időzítés is sokat számít, miközben új szokást próbálsz kialakítani. Ezért - lehetőség szerint - minden nap ugyanabban az időben csináld azt a bizonyos valamit, amíg automatikussá nem válik. Ha mondjuk sétálni szeretnél, válassz egy időpontot, amely mind a biológiai órád, mind a mentális órád szempontjából megfelelő számodra. Ne menj el sétálni egyik nap reggel, másik nap este, mert így csak összezavarodsz. Továbbá, ha mondjuk azt mondod, hogy minden nap 30 percet szeretnél sétálni, ne csináld azt, hogy ma sétálsz 15 percet, holnap pedig majd 45 percet sétálsz. A fegyelem fontos a szokások kialakításához.
  • Bármilyen szokás sikerének érdekében a legjobb, ha van társaságod. Legalább ebben a 21 napban vedd körül magad hasonló gondolkodású emberekkel, akiknek ugyanaz a víziója, mint neked. A társaság úgy működik, mint egy óriási motivátor. Megbeszélhetitek egymással, hogy ki hogy halad, hol tart éppen és hogy ki, hogyan küzd meg mondjuk a halogatással, a nehéz napokkal stb. 
  • Soha ne várj gyors eredményt! A 21 nap csak egy szokást fog megteremteni, a szokás pedig idővel eredményeket fog produkálni. Légy türelmes és következetes! Kövesd nyomon a fejlődésed és ünnepeld meg a sikereid.

Milyen szokásokat alakíthatsz ki 21 nap alatt? Csak néhány példa:

  • 21 nap alatt le akarok szokni a dohányzásról
  • 21 nap alatt le akarok szokni az alkoholról
  • 21 nap alatt le akarok szokni az állandó nassolásokról, édességről
  • 21 nap alatt le akarok szokni a gyorsételek fogyasztásáról
  • 21 napon keresztül reggel 5-kor akarok felkelni 
  • 21 napon keresztül minden nap 1 órát akarok edzeni

Kezd el lassan és folyamatosan építeni a szokásaid. Ne próbáld meg egyik napról a másikra felépíteni őket. Ne siettesd a dolgokat. Például, ha 21 napig rendszeresen edzeni akarsz, kezd kicsiben, mondjuk naponta 15-20 perc testmozgással. Miután a tested pozitívan reagál, növelheted ezt az időtartamot. A lényeg, hogy ne kínozd magad azzal, hogy már rögtön az első nap kinyírod magad az intenzív edzéssel.

A szokások kialakítása nem könnyű feladat. Az elmédtől és a cselekedeteidtől függ és a tanult viselkedéshez kapcsolódik. A szokások hosszabb ideid fennmaradnak, mert automatikusak és a tudatalatti elméden keresztül mennek végbe. A szokásaid megváltoztatása lehetséges, de komoly erőfeszítést igényel. A tudatalatti elmédet a tudatos elméden keresztül kell programoznod és rendszeresen dolgoznod kell a szokásaid kiépítésén. 

A szokások megváltoztatása kihívást jelent, mert természetes hajlamunk van arra, hogy küzdjünk a jó szokások kialakítása ellen. Ha a szokások megváltoztatása könnyű lenne, mindenki levetkőzné a rossz szokásait és elfogadná a jó szokásokat. Gyakran viszont ellenállunk a rossz szokások leküzdésének. Hatalmas akaraterőre, következetes elkötelezettségre és önfegyelemre van szükség 21 napig, hogy pozitív szokások jöhessenek létre. 

Az, hogy egy szokás kialakulása mennyi ideig tart ténylegesen, egyénenként változik, ezért a 21 nap nem egy kőbevésett időtartam. Ahogy említettem, személyes tapasztalat alapján nekem mindig sikerült különböző szokásokat 21 nap alatt felépíteni vagy épp elengedni, ha arra volt szükség. Neked is sikerülni fog, csak vágj bele! Sok sikert!

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása