Új párkapcsolat? 5 módszer a szorongás leküzdésére

2022. július 14. 07:30 - Life Advisor

szorongas_uj_kapcsolatban.jpgAz egyik leggyakoribb kérdés, amit heti rendszerességgel kapok, az, hogy "Új kapcsolatban vagyok, de állandó szorongást érzek. Ez normális? Vége lesz ennek valaha is? Hallgassak erre az érzésre vagy engedjem el?" Sok új kapcsolatot képes szabotálni a szorongás érzése. Miért? Egyszerű a válasz. Egy ígéretes, valódi hosszú távú potenciállal rendelkező kapcsolatba való belépés szorongást okozhat. Az egód elkezd dolgozni és olyan dolgokat mond, mint "Emlékszel azokra az időkre, amikor megbántottak? Ezt nem akarhatod megint." vagy "Túl jó vagy neki, ezért kezd el őt kritizálni." vagy "Túl jó neked, így jobb, ha még most lezárod, amikor még kevésbé fáj."

Alapvetően az egód két dologra specializálódott: a status quo fenntartására, valamint a közted és mások közötti távolság fenntartására, és ha beleszeretsz valakibe, az az egód végső felbomlása (más néven halála). 

Persze az egód nem csak akkor lép működésbe, ha közel kerülsz egy másik emberhez, hanem akkor is, ha bármi olyat csinálsz, ami javítja az életminőséged. (Új vállalkozás, étkezési szokások megváltoztatása stb.)

Szóval hogyan tudod megakadályozni, hogy a szorongásod tönkre tegye az új kapcsolatodat?

Honnan tudod, hogy a szorongásod egy valós fenyegetésre vagy összeegyeztethetetlenségre világít-e rá, szemben egyszerűen egy múló érzelmi hullámmal, amely kellő időben majd magadra hagy?

Íme 5 módszer, amellyel könnyebben eligazodhatsz a kapcsolati szorongásban. Ezek a tippek működnek, függetlenül attól, hogy új kapcsolatban élsz vagy már kapcsolatban vagy, de megkérdőjelezed, hogy maradj-e vagy sem.

1. "Mi lett volna, ha" versus "Mi lenne"

Az egyik leggyakoribb eszköz, amelyet az ügyfeleim hasznának, amikor a szorongás kusza hálójába keverednek, az, hogy ellenőrizzék, hogy a "Mi lett volna, ha?" versus "Mi lenne, ha?" gondolkodást használják-e.

A "mi lenne, ha" gondolkodás mindig szorongást okoz. A jövőbe helyezi az elméd és egy félelmen alapuló kitalált helyzetet okoz. 

A "mi van" gondolkodás visszavezet a jelenbe és lehetővé teszi, hogy tisztán lásd a jelenlegi helyzeted és a magát a szorongásod is.

Gyakran előfordul, hogy a szorongással küzdő emberek elméje olyan zajos, hogy végtelen félelmeket táplál belénk, amelyek végső soron értelmetlenek. 

De honnan tudod, hogy a szorongásod a jelenben a helyzeted valóságával kapcsolatos?

2. Az orientációs szorongás és a szabotáló félelem megkülönböztetése

Az orientációs szorongás az a szorongás, amely aktív benned, mert valami valódit akar mondani neked.

Valószínűleg útmutatásként élted meg, amikor figyelmen kívül hagytad a szíved valódi szándékait egy adott személy, karrier vagy bármilyen projekt folytatásával kapcsolatban. 

A félelem szabotálása az a fajta szorongás, amely észrevehető ok nélkül hisztissé tesz. Ha az elmédnek nincs valódi oka arra, hogy félj attól a személytől, akivel kapcsolatban vagy, akkor valószínűleg az egód vezet, amely mindenáron le akarja rombolni a kapcsolatot.

De ha belefulladsz a szorongásba és egyre nehezebbnek érzed megmondani a különbséget aközött, hogy amit tapasztalsz, az irányított szorongás vagy a félelem szabotálása, akkor itt az ideje, hogy külső perspektívát kapj.

3. Kérdezd a barátaid

Ha nem tudod eldönteni, hogy a szorongásod a valóságon alapul-e vagy sem, akkor a barátaink és a szeretteink képesek erős tükröt nyújtani, amelyek segítenek némi perspektívát nyerni.

Tölts időt a barátaiddal, családoddal és kérd meg őket, hogy tükrözzék vissza, ők mit látnak a kapcsolatodban.

Lehet, hogy azt mondják: "Megőröltél? Imádnivaló páros vagytok. Látszik, hogy tényleg szeretitek egymást."

Vagy pedig azt mondják, hogy "Holtpontra jutottatok, durván viselkedtek egymással, nem vagytok boldogok, ideje lenne véget vetned ennek a kapcsolatnak."

Bármilyen visszajelzést is kapsz, biztos, hogy jobban fogod érteni a jelenlegi helyzeted.

És bár csak egy ember visszajelzésére nem lehet mindent alapozni, valószínűleg érdemes legalább meghallgatni.

4. Fókuszálj a pozitív dolgokra

Ha a szíved egyre csak azt hajtogatja, hogy "Ez az illető nagyon jó nekem, csak attól félek, hogy megbánt, ezért félek megnyílni felé" akkor ez a tipp csodákra lesz képes számodra.

Vezess egy listát azokról a dolgokról, amelyeket pozitívnak élsz meg a pároddal kapcsolatban. Talán szereted, hogy mennyire rugalmas, mennyire okos, segítőkész, barátságos, kedves vagy mennyire aranyos az orra stb. 

Bármit is imádsz a pároddal kapcsolatban írd fel a pozitívumok listájára, a listát pedig tartsd mindig a kezed ügyében, ha a szorongás felütné a fejét.

5. Tedd fel magadnak a kérdést: "Segít nekem ez a személy abban, hogy önmagam legyek?"

Bár minden intim kapcsolathoz, időre, energiára, figyelemre és erőfeszítésre van szükség, végső soron ez a kapcsolat az, amelyben életed nagy részét eltöltöd és ez segít abban, hogy önmagad legyél és fejleszd magad.

Ha a fenti kérdésre határozott igen választ tudsz adni, akkor valószínűleg egészséges kapcsolatban vagy, amibe továbbra is érdemes befektetned.

Ezzel szemben, ha úgy érzed, hogy csapdába estél, korlátoz a kapcsolat és nem vagy összhangban azzal, hogy ki is vagy valójában, akkor ehet, hogy nem kellene tovább ide energiát, időt stb. fektetned.

Találd ki, mik az alapvető értékeid és emlékeztesd magad arra, hogy miről is szól valójában az életed, majd nézd meg, hogy az a személy, akivel együtt vagy, megfelel-e annak, amit magadról tudsz. Ilyen egyszerű.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása