Íme minden, amit tudnod kell a kudarcról

2022. július 05. 07:30 - Life Advisor

kudarcrol_mindent.jpgA legtöbb ember szereti a sikert és utálja a kudarcot. Nagyon kevesen veszik észre, hogy a siker csak egymást követő kudarcok és kudarcok után következik be. A siker csak akkor jön el, ha az emberek rájönnek a hibáikra és megtanulják a leckéket. Ebben a posztban összeszedtünk nektek mindent, amit tudnotok kell a kudarcról.

Lehetetlen kudarc nélkül sikert elérni?

Gyakorlatilag igen. Az igazi siker több egymást követő kudarcból és hiányosságból fakad. A siker az áldozatokból és a küzdelmekből származik. Mindez pedig a kudarcokból levont kemény tanulságokból származik. Ha megnézzük az olyan vezető globális vállalatokat, mint a Microsoft és az Apple, azt látjuk, hogy időszakos kudarcaik voltak az útjuk során. Aztán megtanulták, mi nem működik számukra és sikeresen haladtak előre. Ezért a kudarc nélküli siker lehetetlen.

Cselekszel vagy reagálsz a kudarcokra?

Az élet tele van hullámvölgyekkel. Amikor mélypontokkal szembesülünk, az emberek gyakran reagálnak a külső, zavaró tényezőkre, ahelyett, hogy cselekednének. Ha reagálsz a zavaró tényezőkre, az negatív megközelítéssé válik, ha viszont cselekszel az pozitív megközelítés lesz. Ha gyakori kudarcokkal szembesülünk, elengedhetetlen, hogy egy ideig "mélyponton" legyünk, visszajelzéseket fogadjunk majd pedig tovább lépjünk. Az erre való képtelenség további, gyakori hibákat fog eredményezni. Ezért ne aggódj, ha mélyponton vagy éppen, hanem gondold át a dolgokat, majd lépj tovább, hogy elkerüld a további katasztrófákat. De, ami a legfontosabb, ne reagálj a kudarcra.

A kudarc barát vagy ellenség?

Inkább barát. Olyan barát, aki kijavít téged és biztosítja a fejlődésed és a jóléted. A kudarcok keményebbé, erősebbé és bölcsebbé tesznek. Ha gyakori kudarcokkal szembesülsz, akkor képes leszel jól kezelni őket, mivel kifejlesztesz egy beépített mechanizmust a kezelésükhöz. Ezenkívül a kudarcok megakadályozzák a további mélypontokat, mert már hajlamosabb leszel óvatosabban megközelíteni dolgokat.

A vezetők gyakran vallanak kudarcot?

Warren Bennis egyszer azt mondta: 

"Az emberiség világszerte jelenleg három rendkívüli fenyegetéssel néz szembe. A nukleáris baleset vagy háború miatti baleset, világméretű pestis vagy ökológiai katasztrófa, valamint a legtöbb cégnél tapasztalható vezetői válság."

Ezenkívül helyes feltételezés, hogy a vezetők négy okból buknak meg: 

  • Nem látják tisztán az útjukat
  • Rosszul kommunikálnak
  • Nem figyelnek a szervezeti széttöredezettségre
  • Jellemhibákkal rendelkeznek

A vezetők gyakran több kudarccal néznek szembe, mint az őket követő személyek, mivel több kockázatot vállalnak az életükben. Jobban részt vesznek a döntéshozatalokban. Mivel nem minden döntés eredményez gyümölcsöző eredményeket, nagyobb a mozgástere a kudarcnak is. A vezetőket követő emberek viszont jobban aggódnak a kudarc miatt, mivel nem szoktak hozzá a rendszeres döntéshozatalhoz, mert idejük jelentős részét a végrehajtással töltik, nem pedig a döntéshozatallal.

Ronald Reagan rugalmassága

Rondal Reagan szegény származású volt. A kemény munka szimbóluma volt, amelynek sikere a nehézségek és kihívások leküzdésének eredménye volt. 1948-ban elvált első feleségétől, de nem volt depressziós. Filmes karrierjében kudarcot vallott, de nem vesztette el a fejét. Az 1976-os kampányban vereséget szenvedett, de ez sem törte meg a lelkét. Azonban számos tanulságot levont ezekből a kudarcokból. Minden kudarc keményebbé, erősebbé és bölcsebbé tette őt és fokozta az elszántságát, hogy megküzdjön a nehézségekkel. 

Reagan minden kudarcból kitartást és rugalmasságot kovácsolt. Szilárd és elszánt volt, hogy egy napon az Egyesült Államok elnöke lesz. A legtöbb ember csak arról a hangulatos életről tud, amelyet Reagan vezetett, de meg jó tudni, hogy Reagan számos nehézséggel, kihívással és kudarccal is szembesült. 

Ezért, hogy sikeres legyél az életedben, soha ne mondj nemet a lehetőségekre. Mindig légy felkészült, mert a lehetőségek gyakran álruhában érkeznek. Ismerd az alapvető erősségeid és tehetségeid és fejleszd a körülöttük lévő készségeket és képességeket. Tűzz ki erős célokat és nézz szembe a kihívásokkal. Fejleszd ki a saját hálózatod és növekedj anélkül, hogy a sorsot vagy a körülményeket hibáztatnád.

Lincoln leckéi

Itt van egy ember, aki egész életében csak mélypontokat látott. Itt van egy ember, aki minden törekvésében kudarcot vallott. Itt van egy ember, aki csak egy évig kapott formális oktatást. Kezdetben kudarcot vallott személyes, szakmai és társadalmi életében is. Ez az ember pedig nem mást, mint Abraham Lincoln, aki az alázatos emberek reményeinek szimbóluma.

Abraham Lincoln többször is kudarcot vallott. Raktárosként, postásként, ügyvédként elbukott, majd végül politikusként sikeres lett. Természetesen a politikában is szembe kellett néznie számos kudarccal. Időről időre azonban megtanulta a leckéket, újra feltalálta magát és fejlődött.

Végül az egész életében megtanult leckék segítettek neki Amerika elnökévé válni és nagyszerű vezetővé fejlődött, aki megnyerte a polgárháborút, eltörölte a rabszolgaságot és helyreállította Amerika morálját.

Lincoln minden bizonnyal az egyik legjobb amerikai elnök, akit az egymást követi elnökök utánoztak is. Valahányszor Amerika elnökei kihívásokkal szembesültek, Abraham Lincoln élete felé fordultak inspirációért. Ha Lincoln személyesnek vette volna a kudarcokat, nem lett volna óriási vezető.

A kudarc visszajelzés

A kudarc visszajelzést ad. Segít elemezni az adott helyzetet és felismerni, hogy hol és miért vallottunk kudarcot. Mi a kudarc és mi az oka? Alázatosabbá tesz, amikor megtanulsz együttérezni mások szemszögéből. Ezért helyezi Isten a kihívásokat az embere elé. Senkinek az élete sem emelkedik a siker felé folyamatosan. Lesznek hullámvölgyek, amelyek lehetővé teszik az emberek számára, hogy izgalommal telve éljenek. Ellenkező esetben az élet mindig unalmas lenne.

Isten és a kihívások

A kihívások nem gyengítenek minket, de erősítik az akaraterőnket. A kihívások nem tartanak örökké, hanem a legjobbat hozzák ki belőlünk. Isten segít nekünk növekedni a kudarcok által. Isten akadályokat állít az utunkba, hogy legyőzhessük őket. Isten próbára teszi valódi jellemünket azáltal, hogy számos kihívást dob elénk az utunk során, mivel az emberek valódi jelleme csak akkor derül ki, ha kudarcot vallanak és elesnek. A valódi belső erő csak akkor jelenik meg, ha az ember kudarcot vall és padlóra kerül.

A kudarc valóban késlelteti a haladást, de számos leckét tanít, amelyeket az emberek nem tudnak megtanulni máshogy. A kudarcok álruhás lehetőségek. Sajnálatos, hogy a modern társadalom intoleráns a kudarccal szemben és nem adjuk meg a lehetőségét annak, hogy sikeresek legyünk általa. Az embereknek óvatosnak kell lenniük, hogy elkerüljék a kudarcokat, ha viszont mindez rájuk nehezedik, akkor szembe kell nézniük vele és kitartóan kezelniük kell őket, hogy értékes leckéket tanuljanak általa.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása