Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Hány nem létezik?

2022. június 21. 07:30 - Life Advisor

gender_szotar.jpgLehetséges, hogy te is azért kerültél ide, mert nem biztos, hogy teljesen tisztában vagy a nemi identitás kifejezésire szolgáló lehetőségekkel, szavakkal, fogalmakkal. Érthető, hogy egyesek összezavarodnak vagy akár kényelmetlenül érzik magukat a nemek, a nemi identitások és a nemi szerepek különböző változatai miatt. 2022 van és a nemre vonatkozó kifejezések közül sok egyre szélesebb körben elismert társadalmunkban. A Pride hónap keretében eben a posztban mi is ezekkel foglalkozunk. Mit jelent pontosan a nemi identitás? Mi a biológiai nem? Hogyan függ össze a nemi identitás és a szexualitás?

Elsőként pár alapvető dolgot illik tisztázni, mielőtt belecsapnánk a sűrűjébe: 

  • A nemi szervek nem egyenlőek a nemekkel. Azok a szexuális jellemzők, amelyekkel egy személy születik, nem jelenti a személy identitását. 
  • A nem egy olyan fogalom, amely arra vonatkozik, hogyan érezzük magunkat önmagunk iránt, hogyan fejezzük mi a nemünket sminkekkel, ruhákkal, magassarkúval, nadrágokkal, cipőkkel és egyebbekkel. Társadalmunk meggyőzött minket arról, hogy a nemi identitásnak csak két lehetősége van a "férfi" és a "nő", azaz a biológiai nemen alapuló. Ez viszont nem a valóság.
  • A nemi identitás sokrétű és idővel változhat. Csak azért, mert egy adott időpontban egy adott módon azonosítod magad, nem jelenti azt, hogy mindig ezt az identitást választod, vagy hogy az identitásod nem változik és nem fejlődik.
  • A szexualitás és a nemi identitás nem ugyanaz. A nemi identitás az, ahogy érzed magad, ahogy kifejezed a nemed és a biológiai nemed. Eközben a szexualitás arra utal, hogy kihez vonzódsz érzelmileg, fizikailag, romantikusan vagy szexuálisan.  

Most, hogy megvannak az alapok, vessünk egy pillantást a nemi identitás fogalmaiba és azok jelentésébe.

Biológiai nem

A nemi szervek, a kromoszómák, hormonok, testszőrzet és egyebek alapján ez lehet férfi vagy nő.

Ciszneműség

Ez a kifejezés olyan személyt ír le, akinek nemi identitása megegyezik a születéskor kijelölt nemével. Vagyis, ha egy orvos a nemi szerv alapján meghatározza a nemet, amikor a baba megszületik és azt mondja: "Ez egy lány" és ez a személy igazodik a neméhez, akkor ez azt jelenti, hogy cisznemű. 

Transznemű

A transzneműek olyan emberek, akiknek nemi identitása nem egyezik meg a születésükkor meghatározott nemükkel. Nő és férfi is lehet transz, ezért az általános transznemű megnevezés helyett érdemesebb a transz férfi vagy transz nő kifejezést használnunk.

Cishet

A "Cishet" olyan emberekre vonatkozik, akiknek nemi identitása és biológia neme egybeesik (cisznemű) és akik szexuálisan vonzódnak az ellenkező nemhez. Röviden, érthetően: egy vaginával született egyén, aki nőként azonosítja magát és romantikus kapcsolatban van férfiakkal, Cishet.

Nembináris

A nembináris kifejezés olyan személyt ír le, aki nem egyértelműen vagy kizárólag férfiként vagy nőként azonosítja magát. Vagy érezhetik mindkét nemi jellemzőket, vagy úgy érzik, hogy mindkettőtől különböznek. Sokszor a nembináris szót használjuk gyűjtőfogalomként különböző embercsoportokra, amelyek nem azonosítják magukat férfinak vagy nőnek.

Interszexuális

Interszex az a személy, aki a biológiai nemi jellemzők (ivarszervek, hormonok, kromoszómák) valamilyen kombinációjával vagy bizonyos, egyik biológiai nemhez nem illeszkedő nemi variációval születik. Ez az emberi anatómia természetes változata és nem szabad rossznak tekinteni. Mik lehetnek ezek a módosult anatómiai jellemzők? Például az átlagosnál nagyobb csikló, az átlagosnál kisebb pénisz vagy a zár hüvely.

Genderqueer

A genderqueer emberek nem tudnak azonosulni sem nőnek, sem férfinak, se ezen neme kombinációjaként. Sokszor felcserélik a nembináris szóval. A genderqueer viszont gyakran olyan személy, amelyet harmadik nemként is kezelnek. Például az USA-ban hivatalos nyomtatványokon kiválasztható ez a változat is a "Nem" kérdésre adott válaszként. 

Genderfluid 

Csakúgy, mint ahogy a szexuális irányultságukban, a nemükben is rugalmasak a Genderfluid emberek. Ők azok, akik szívesebben fejezik ki a férfiasságukat vagy nőiességüket is és ezt akár napról napra is változtathatják. Genderfluid nem csak szuperfiatalon vagy százévesen lesz az ember. Életünk bármely szakaszában előfordulhat.

Eltérő

Angolul "Gender Nonconforming". Az "eltérő" itt arra utal, amikor valaki nem felel meg a kulturális nemi normáknak. Ez lehet akár olyan apróság is, mint, hogy egy férfi, körömlakkot visel. Ez a nemi hovatartozásának nem megfelelőnek tekinthető, mivel társadalmunkban jellemzően a nők viselnek körömlakkot. 

Genderexpanzív

A genderexpanzív azt jelenti, hogy az illető nemi identitása nem illik bele a hagyományos férfi-női kategóriákba, túlmutat rajtuk. Erre korábban az előző pontban említett "Eltérő" kifejezést használták, de a genderexpanzív kifejezés sokkal kedveltebbé vált, mert a "Gender Nonconforming" vagyis az "Eltérő" jelző, olyan kifejezés volt, amely mintha azt sugallaná, hogy ezekkel az emberekkel "valami baj van", mert nem felelnek meg a társadalmi normáknak. 

Agender

Aki agender, nem azonosul semmilyen nemmel. Nem érzi magát férfinak vagy nőnek. Ugyanúgy kérheti, hogy szólítsuk őt hölgynek vagy úrnak, de lehet, hogy egyikhez sem ragaszkodik, teljesen semleges.

Gendervoid

A gendervoid egy olyan kifejezés, amely kifejezetten a nemi identitás hiányára utal. Ezek az emberek gyakran tapasztalják úgy, hogy nem tudják átérezni a nemüket.

Amennyiben biztosra akarsz menni a megfelelő kifejezés használatát illetően a helyi LMBTQ közösségi tanácsadói segítéségét is kérheted, illetve hasznos lehet minden esetben őszintén és nyíltan beszélni és tiszteletben tartani, ha egy ember kijelenti, hogy melyik gender katagóriába tartozik. (Ha egyeáltalán be akarja sorolni magát bárhova.)

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása