Így kezeld az imposztor szindrómát

2022. január 21. 07:30 - Life Advisor

imposztor_szindroma.jpgKépzeld el, hogy egy milliárdos profitot termelő cég vezetője vagy. Jól hangzik, ugye? Kivéve, hogy kihívások elé állítja a sikerszinted. Valójában annyira szorongsz, hogy nem vagy képes beszélni más cégek vezetőivel akkor sem, ha tudod, hogy a többségük még csak a közelében sincs annak, amit te már elértél. Ez az egyik példája az imposztor szindrómának. Az imposztor szindróma egy soha végez nem érő beszélgetésnek tűnhet önmagaddal, de ha megtanulod értékelni a belső hangod - amely azt mondja, hogy gőzöd nincs arról, hogy mit csinálsz - anélkül, hogy meghatározna téged, akkor nyertél.

Az imposztor szindróma megpróbál minket meggyőzni arról, hogy képtelenek vagyunk megfelelni a következő pillanatokbank, annak ellenére, hogy képzettségünk vagy tapasztalatunk az ellenkezőjét bizonyítja. Mindez gyakran valami negatív dologból fakad, amit egy szülő, tanár, ellenség, partner vagy főnök mondott nekünk vagy hallottunk tőle. Elménk ragaszkodik azokhoz a szavakhoz, amelyek megítélnek minket és újra és újra felbukkannak az életünkben, különösen, ha kihívásokkal teli helyzetben vagyunk. 

Sokan megtapasztaljuk az imposztor szindrómát, de a legtöbb ember ezt a mérgező, követelőző hangot hangosabban hallja, mint az egyéb racionálisabb hangokat. Keményen kellett dolgoznom, hogy együtt éljek a saját imposztor szindrómámmal. Arra jöttem rá viszont, hogy ennek a hangnak van egy jó oldala is, mert pontosan elmondja, hogy mi érdekel a legjobban. 

Mielőtt te is megismernéd az imposztor szindróma mögött rejlő értelmet és lehetőségeket, meg kell tanulnod együtt élni vele és meg kell hallgatnod. Íme 3 módszer, hogyan alakíthatod titkos fegyverré mindezt.

1. Határozd meg az eredetét

Hallgass figyelmesen erre a belső hangra, hogy meghatározhasd, ki beszél hozzád. Imposztor szindróma során nem a saját hangunkat halljuk, hanem valaki másét, aki veled szemben nagyon is kritikus volt. 

Ezután vizsgáld meg a hang mögött meghúzódó motivációt. Mitől akar eltéríteni téged? Ha megérted a motivációját, hátra léphetsz és megkérdőjelezheted ezt a hangot. Amikor úgy érzed, hogy ez a hang ismét beindul, ismerd fel, hogy ez a félelmed hangja és ne engedd, hogy átvegye az irányítást az életed felett.

Az imposztor szindróma hasonló egy bírósági tárgyaláshoz. Tehát meg kell hallgatnod mindenkit, a tanúkat, az ügyvédeket, a vádlottat, a sértettet, az ügyészt stb. Ne feledd el viszont, hogy te vagy a bíró és a végén te hozod meg az ítéletet.

Igen, nehéz lesz visszaszorítani azokat a hangokat, amelyek le akarják kötni a figyelmed. Minél jobban megismered azonban a belső hangjaidat, annál kisebb lesz a hatalmuk feletted.

2. Határozd meg azokat a helyezeteket, amelyek kiváltják az imposztor szindrómát

Mindenkinek az életében vannak olyan helyzetek, amikor az imposztor szindróma erősen működik. Egyesek számára ez a nyilvános beszéd. Mások számára egy bizonyos ügyféllel való találkozás. Megint mások számára egy új lehetőség. Ahogy elkezded érezni a kiváltó okokat, olyan mintákat fedezel fel, amelyek segítenek előre megjósolni, hogy mikor fordulhat elő, így nem ér váratlanul, ha ténylegesen megtörténik. 

Miért fontosabb inkább megtanulni együtt élni ezzel, mint ellenállni neki?  Láttam, hogy az imposztor szindrómával szembeni ellenállás felrobbantja a párkapcsolatokat, jelentős vállalati bevételkiesést okoz és még házasságokat is tönkretesz, gyakran anélkül, hogy az emberek valaha is rájöttek volna, hogy az imposztor szindróma volt a bűnös azért, mert elbuktak. 

Te döntöd el, hogy ki és mi késztet a döntések meghozatalára. Ha tudatában vagy az imposztor szindrómádnak, kevésbé leszel kiszolgáltatva a saját önszabotázsodnak. 

3. Írd át a történetet, amit magadnak mondasz

Az imposztor szindróma hatalmas szerepet játszik az emberek bukásában azért is, mert intuitív módon nem hozzuk egyensúlyba a negatív hangokat a pozitív, racionális hangokkal. Lehet, hogy megértjük, honnan jön a hang és vitatkozunk vele, de szeretnénk megtenni a következő lépést, hogy pozitív hangokat adjunk az életünkhöz. Ezek a pozitív hangok lesznek azok, amelyek emlékeztethetnek bennünket tehetségeinkre, szuperképességeinkre és az eredményeinkre. 

Szánj időt arra, hogy felsorold a múltad három legfájdalmasabb élményét. Ezek az otthoni bántalmazástól a hozzád közel álló személy elvesztéséig vagy egy lehetőség elmulasztásáig szinte bármi lehet.

Ezután nézd meg, hogy ezek milyen módon segítettek neked visszaszerezni a biztonságot az életedben. Garantálom, hogy valami kreatív dolgot tettél, hogy visszaszerezd az irányítást a helyzet felett. Gondold át, hogyan alkalmazkodtál az egyes fájdalmas helyzetekhez és milyen szuperképességeket fejlesztettél ki, hogy újra biztonságban érezd magad. Írj le minél több ilyen kreatív megközelítést. 

Végül pedig nézd meg, hogyan használod még ma is ezeket a képességeket. Mindenki szembesült nehézségekkel és a kreativitás valamilyen formájára hajlott a túlélés érdekében. Ha időt szánsz arra, hogy összekapcsolod a fájdalmas pillanatok és az ebből fakadó szuperképességek közötti pontokat, akkor az imposztor szindróma hangja elcsendesedik. 

Megfogsz lepődni, hogy ez a három lépés mennyire felszabadít téged és hogyan teszi jobbá az erőforrásaid használatát mások számára. Ha időt szánsz arra, hogy mindezt irányítsd, jobban tudod kezelni a kihívásokkal teli helyzeteket. Ennek eredményeként az emberek felelősségteljesnek, megbízhatónak fognak tekinteni rád. 

Élhetsz imposztor szindrómával és le is győzheted azt. Akárhányszor meghiúsította már a sikereid miatti elégedettséged, képes lehetsz kezelni. Sok szörnyhöz és zaklatóhoz hasonlóan, amikor szemtől szemben állsz az imposztor szindrómával, az kezdi elveszteni az erejét, te pedig kezded megszerezni a sajátod.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

 

komment
süti beállítások módosítása