21 dolog, amiért soha ne kérj bocsánatot

2021. július 28. 09:58 - Life Advisor

nem_kell_bocsanat.jpgA bocsánatkérés egészséges és felszabadító lehet, de mikor válik már túl sokká? Eljön az a pont, amikor már nem azért kérünk bocsánatot, mert valamit rosszul csináltunk, hanem inkább azért, mert kénytelenek vagyunk rá. Bármennyire is hasznos és egészséges bocsánatot kérni, fontos az önbecsülés megőrzése is ezért tudnod kell, hogy hol a határ. Ne hagyd, hogy mások megfélemlítsenek téged és kikényszerítsék belőled a bocsánatkérését akkor is, ha te eleve nem is sajnálod ezeket a dolgokat. 21 ilyen dolgot mutatunk most nektek, amiért soha nem kell bocsánatot kérned.

1. Valaminek a lezárásáért

Legyen szó viharos kapcsolatról vagy a munkahelyed elhagyásáról, nem kell érte bocsánatot kérni. Bizonyára mindent megtettél, amikor még úgy érezted, hogy megváltoztathatod a helyzetet. Bocsánatkérésére nincs szükség, hiszen ilyen döntést is jogod van meghozni.

2. Kockáztattál 

Egy rossz kapcsolat végén sokan vannak az életünkben, akik örömmel mondják, hogy "Mondtam én, hogy nem való hozzád!". A válaszod pedig a következő lehet : "Igen, igazad volt, sajnálom, hogy nem figyeltem rád."

Az igazság az, hogy egyáltalán nincs okod bocsánatot kérni. Láttad a kapcsolatban a potenciált, amit mások nem és nem mindenki tud élni a lehetőségekkel. Te megtetted. Nem úgy sült el, ahogy gondoltad, de ettől még nem kell sajnálkoznod.

3. Azért, hogy mire költöd a pénzed

Sokan úgy gondolják, hogy beleszólhatnak abba, hogyan és mire költsd a pénzed. De pontosan ez a lényeg : a te pénzedről van szó. 

Ha megérdemelted, ha megdolgoztál érte, akkor te döntöd el, hogyan és mire költöd el. Ha mások azt szeretnék, hogy emiatt rosszul érezd magad, egyszerűen ignoráld ezeket az embereket.

4. Ha inkább otthon maradnál, egyedül

Túl sokszor megyünk csak azért valahova, mert minden barátunk ott lesz. Még akkor is elmész, ha fáradt, kimerült vagy, vagy éppen csak egy csendes napra lenne szükséged, mert kötelességednek érzed és ha nem mész, akkor elnézést kérsz azért, hogy másképp döntesz. 

De ne feledd el, nem az a dolgod, hogy más emberek kedvében járj. Az egyetlen, akinek a kedvébe kell járnod, az te magad vagy.

5. A szeretet vagy a bánat kimutatásáért

Van, aki szégyelli, hogy kifejezi a szívében lévő szeretet vagy fájdalmat. A szeretet és a fájdalom az élet része és ennek elfojtása megakaszthatja az érzelmi fejlődésed. Soha ne kérj bocsánatot azért, mert kimutatod az érzéseid.

6. Saját magad prioritásáért

Az életben nem mindenki lesz kedves és jó hozzánk, bármennyire is legyünk mi magunk jószívűek. Ha bizonyos emberek átlépik a határt nálad, akkor itt az ideje, hogy kivágd őket az életedből. Ettől rossz ember vagy? Nem és nem is kell bocsánatot kérned miatta. Ez azt jelenti, hogy te magad vagy a prioritások elején, ami soha nem rossz.

7. A kiszolgáltatottságod miatt

A sebezhetőséggel mindannyiunknak foglalkoznunk kell. A benned lévő kiszolgáltatottság figyelmen kívül hagyása és az igazság előtt felhúzott falak csak még rosszabbá teszik a helyzetet, károsítják a mentális és érzelmi növekedésed. 

Ha szükségét érzed annak, hogy sírj, tedd meg, bármennyire is azt mondják mások, hogy ez rossz dolog.

8. Saját magad védelméért

Amikor mások rosszindulatúan bánnak velünk, gyakran elvárják tőlünk, hogy továbbra is ugyanolyan kedvességgel és tisztelettel bánjuk velük és ha kérjünk bocsánatot a tetteinkért. 

Ne tedd meg! Védened kell magad a gyűlölettől és a fájdalmaktól, amit neked okoztak.

9. A szíves követéséért

Csak egy életed van és az általad vezetett élet és a választások meghatározzák azt az utat, amelyet magad mögött hagysz. Ezért mindig jobb, ha a saját álmaid követed, nem pedig mások tanácsai szerint élsz. 

Még akkor is, ha rosszul érzed magad, ne feledd : ez a te életed és te vagy az, akinek minden nap foglalkoznia kell önmagával és a tetteivel. Ügyelj arra, hogy egy olyan úton haladj, amire büszke lehetsz.

10. A szíved védelméért

Amikor hatalmas fájdalmat éltél át, könnyen lehet az a reakciód, hogy elmenekülsz egy helyzettől és bezárod magad mások előtt. 

Vannak, akik mindent megtesznek annak érdekében, hogy meggyőzzenek arról, hogy ezt nem kellene csinálnod, inkább kérj bocsánatot a gyengeségedért. De ez nem gyengeség, ez önvédelem, ez növekedés.

11. Az őszinteségedért

Mi a legfontosabb, amiért soha nem szabad bocsánatot kérned? Az őszinteség. Sokszor kénytelen vagy bocsánatot kérni valódi gondolataid és érzéseid miatt, de ha nem érzed így, akkor nem is kell megtenned. Légy hű önmagadhoz!

12. A "nem" kimondásáért

Sokan bűntudatot akarnak benned kelteni, amikor nemet mondasz nekik. De a saját korlátaid tiszteletben tartása miatt nem kell bocsánatot kérned. Ez az önbecsülés jele. Valójában sokkal rosszabb igent mondani valamire, amit nem fogsz tudni betartani.

13. Az álmaid követéséért

Vannak, akik szerint az álmaink időpazarlások, de ez az ő véleményük. Soha ne kérj bocsánatot az álmaid követéséért, mert ez a szenvedélyed és ez ad értelmet az életednek. 

14. A kiállásodért

Soha ne sajnáld, ha kiálltál a saját értékeid, erkölcsöd, etikád és elveid mellett. Mindig azt kell tenned, amit helyesnek érzel.

15. Azért, hogy nem tudtad valamire a választ

Ne sajnáld, hogy valamire nem tudod a választ. Nem lehetsz tökéletes és nem tudhatsz mindent. Ha elismered, hogy valamit nem tudsz, az az erő és a szellemi őszinteség jele. Ha beismered, hogy valamit nem tudsz, akkor lehetőséged lesz bővíteni a tudásod. 

Ahogy Szókratész is mondta : 

"Tudom, hogy semmit sem tudok."

16. Mások miatt

Minden ember a saját cselekedeteiért és viselkedéséért felel. Nem kell bocsánatot kérned, más ember viselkedése miatt akkor sem, ha a legjobb barátod, családtagod vagy éppen a párod az illető.

17. A késői válasz miatt

Nem tudsz azonnal reagálni az emberek megkeresésére. Végülis van egy saját életed. Soha ne kérj bocsánatot, ha nem válaszoltál időben az emailekre vagy üzenetekre. Van fontosabb személy, akiről gondoskodnod kell. Önmagad.

18. Azért, hogy nem engedtél más elvárásainak

Nem kell aggódnod, hogy mások mit várnak el tőled vagy mit gondolnak rólad. Te magad vagy a legfontosabb és pontosan tudod, hogy mi a jó neked. 

Ne kérj bocsánatot azért, hogy mások ítélkezzenek vagy lelassítsanak téged. Higgy magadban és tudd, hogy jó úton jársz még akkor is, ha mások nem így gondolják.

19. A múltadért

A múlt elmúlt. Nem tehetsz ellene. Igen, fontos, hogy tanulj a múltadból, de tovább kell lépned. Mindenki követ el hibákat, de amíg tanulunk belőle és megbocsátunk magunknak, addig a múltbéli hibák minden bizonnyal olyas valamik, amelyekért nem kell bocsánatot kérnünk.

20. Azért, mert hű vagy magadhoz

Soha ne hanyagold el magad azért, hogy beilleszkedj a társadalom számodra létrehozott sztereotip dobozába. Ha hiteles maradsz annak, aki vagy, nemcsak boldogabb, hanem jobb és hitelesebb ember lesz a környezeted számára is. 

21. Azért, hogy időt szánsz önmagadra

Ha egyedül kell lenned, hogy feltöltsd az akksid, akkor tedd meg. Nemcsak a saját hasznodra fog válni mindez, de a környezeted is látni fogja a változást. Az én idő megtartása, az elméd kitisztítása és a hála gyakorlása során boldogabb és békésebb emberré válhatsz. 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása