Túlzott ragaszkodás a párkapcsolatban. 7 tipp a változásért!

2021. június 13. 12:11 - Life Advisor

ragaszkodas_parkapcsolat.pngHa attól félsz, hogy a túlzott ragaszkodásod eltaszított valakit tőled, akkor lehet, hogy most kiborulsz és azon gondolkodsz, hogy hogyan lehetne megoldani a dolgokat. Ha valakit nagyon szeretsz, úgy tűnhet, hogy az erős érzelmek meglehetősen intenzív módon átveszik a hatalmat. De ki lehet-e gyógyulni a túlzott ragaszkodásból? Teljesen. Ebben a posztban pontosan erről lesz szó. Megmutatjuk, hogyan szabadulhatsz ki a túlzott ragaszkodásból, kétségbeesésből vagy éppen a rámenősségből. 

A túlzott ragaszkodás sokféleképpen jelenhet meg egy kapcsolatban : 

  • Bosszankodsz, amikor a párod nélküled akar csinálni valamit
  • Folyamatosan üzeneteket küldesz neki
  • Folyamatosan felhívod, hogy tudd mit csinál vagy épp mit tervez
  • Elveszíted az önérzeted
  • Ellenőrzöd a párod, ha nem vagytok együtt
  • A legrosszabbat feltételezed és dühös leszel, ha mondjuk munka után nem egyből haza megy hozzád
  • Rendkívül féltékeny vagy
  • Kihallgató, rámenős kérdésekkel bombázod
  • Állandó megnyugvásra van szükséged
  • Túl gyorsan akarsz haladni

Mindannyiunknak különböző érzelmi kötődési stílusa van. Ez határozza meg, hogyan kötődünk más emberekhez. A probléma az, hogy egyes stílusok kevésbé egészségesek. 

Ha szorongó kötődési stílusod van, akkor ezeket ismerheted fel magadon : 

  • Elég ragaszkodóan viselkedsz
  • Folyamatosan aggódsz, hogyan szerethetnéd jobban a párod
  • Könnyen féltékeny leszel
  • Félsz, hogy apró hibák tönkre teszik a kapcsolatod
  • Aggódsz, hogy találkozhat "valaki jobbal"
  • Aggódsz, hogy nem vagy elég jó neki

Ezen magatartás gyökere is általában bizonytalanságból fakad.

Mi a teendő, ha túlságosan ragaszkodsz a másikhoz és közben szorongsz is?

1. Ne ess pánikba

Először is, nyugodj meg. Valószínűleg nem olyan rossz a helyzet, mint gondolnád. Az elménk hajlamos sokszor eltúlozni a dolgokat. Bármilyen dolog túlgondolása pedig általában csak rosszabbá teszi a helyzetet.

Eltévedhetünk az aggodalmakban és túlkompenzálhatunk. Ez aztán egy "próbálkozz keményebben" ciklusba kényszerít minket, amely szintén ragaszkodó magatartást válthat ki belőlünk. 

Ha valaki szeret és törődik veled, valószínűleg megértő lesz, ha erőfeszítéseket teszel a változás érdekében. Az az igazság, hogy amikor együtt vagyunk valakivel, sokkal többre van szükség ahhoz, hogy "elriasszuk", mint ahogy azt gondolnánk. 

Lehet, hogy most éppen bünteted magad, zavart érzel, mert úgy gondolod, hogy túlságosan ragaszkodó voltál a kapcsolatodban. De őszintén szólva mindannyian képesek vagyunk időről időre kissé ostobán viselkedni. A személyiségünk típusától függ, hogy ez hogyan jelenik meg az életünkben. 

Legyen szó hangulat ingadozásról, féltékenységről vagy jelen esetben túlzott ragaszkodásról, senki sem tökéletes. Egyikünk sem teszi mindig a helyes dolgot.

Ez nem jelenti azt, hogy nem kell néhány változást eszközölnöd a viselkedésedben. De kezdd azzal, hogy megpróbálsz levenni egy kis nyomást magadról. Ha ezt megteszed akkor a helyzeted is könnyebb lesz, nem fogsz idegeskedni és eszeveszetten bocsánatért esedezni. 

Ez persze kihívás lehet, ha úgy érzed, hogy elrontottad már, de valóban segíthet az energiáid megváltoztatásában, mielőtt továbblépsz. Amikor nyugodtan kijavítjuk a hibáinkat, az segít a hangulatunk enyhítésében is. Amikor megtanulunk mosolyogni a saját hibáinkon, ahelyett, hogy fenyegetnénk magunkat, megbocsáthatunk magunknak, ami valójában sokkal könnyebbé teszi a probléma kezelését.

2. Határozd meg a problémás viselkedést és állítsd le

Ez elsőre nyilvánvalónak tűnhet, de gyakran nem tudatos a viselkedésünk, hanem megszokott. Tehát előfordulhat, hogy nem látod mindazokat a dolgokat, amelyeket tettél, amelyeket mások kissé tapadósnak, ragaszkodónak is értelmezhetnek, mert számodra ez ismerős már, hiszen mindig is így csináltad.

Előfordulhat, hogy néhány dologra már felhívták a figyelmed. Próbáld meg felsorolni ezeket a dolgokat, amelyek már okoztak konfliktusokat. Dolgozz ki olyan kis szabályokat, amelyek segítenek gátat vetni bizonyos egészségtelen mintáknak, amelyekbe esetleg beleestél. 

Például leállíthatod magad, hogy állandóan a közösségi média profilját csekkolod a párodnak és folyamatos messenger üzeneteket küldözgetsz neki. Mindez nehéz és bonyolult lesz és szükséged lesz egy kis önvizsgálatra is. 

3. Lépj hátra kicsit

Ez nem azt jelenti, hogy el kell tűnnöd a Föld felszínéről vagy meg kell szakítanod az összes kapcsolatod (kivéve, ha a másik személy kifejezetten azt mondta neked, hogy egy ideig nem akar veled beszélni). 

Ez csak azt jelenti, hogy egy kis szünet, idő és egy kis szabad tér segíteni fog neked. Különösen azért, mert a fojtogató magatartás általában a probléma része, amikor ragaszkodó vagy. Ha megtanulsz lazítani a gyeplőn és megpróbálsz eltávolodni, akkor valószínűleg automatikusan megoldódik a kialakult feszültség nagy része. 

Ha úgy érzed, hogy több időre van szükséged egyedül, akkor tölts időt a barátaiddal, vagy egyedül önmagaddal. A távolság segít egy kicsit lenyugodni a helyzetben és időt ad arra, hogy ismét hiányozzatok egymásnak a pároddal.

4. Próbáld meg megérteni, mi váltja ki benned ezt a viselkedést

Jogosan merül fel bennünk a kérdés, hogy hogyan is tudnunk leállni a ragaszkodással, ha szeretjük a másikat? Tény, hogy ez nem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik. Különösen akkor, ha a természetünk részének érezzük és nem is feltétlenül értjük, hogy miért csináljuk ezt.

De hogyan változtathatsz a ragaszkodó magatartáson? 

Belső munkára lesz szükséged és el kell jutnod oda, hogy megtudd, miért is vagy ennyire ragaszkodó. 

Méltónak érzed magad a szerelemre? Hiszel abban, hogy valaki téged akar? Nehezen bízol meg a párodban? Úgy érzed, hogy szereted és tiszteled önmagad? 

A magaddal és másokkal való boldog kapcsolatok kulcsa gyakran magában foglalja, hogy meggyógyítjuk a sérült önmagunkat. Ezért is fontos az önszeretet. Minél jobban érezzük önmagunkat, minél nagyobb az önszeretet, annál erősebbek lesznek a kapcsolataink. 

Ha felfedeztél néhány múltban gyökerező önbecsülési problémát vagy traumát, amely hatással volt rád, akkor külső támogatást is kereshetsz. A terápiába vagy coachingba történő befektetés elősegítheti a nehéz kérdések megoldását, amelyek alapjáraton nagyobb figyelmet igényelnének. 

5. Mutass némi függetlenséget

Ezt nemcsak a párkapcsolatod, de önmagad miatt is meg kell tenned. A párod oldaláról ez úgy tűnhet, hogy nagyobb önállóságot mutatsz, a te oldaladról viszont ez magában foglalja a saját függetlenséged megerősítését.

Annak ellenére, hogy mindannyian azt akarjuk érezni, hogy a párunk megbecsül és szeret minket, senki sem akarja, teljesen rábízni önmagát a másikra és senki sem akarja, hogy valaki más igényét teljesítse. Irreális dolog saját boldogságunkat kizárólag mások kezében pihentetni. 

Ha túlságosan ragaszkodsz a párodhoz, akkor valaki más érdekében elhanyagolod a saját érdekeid. Ügyelj arra, hogy időt és energiát fordíts a saját életed ápolására. Fedezd fel azokat a hobbikat és tevékenységeket, amelyek örömöt okoznak neked. Próbáld meg jobban megismerni magad egy kis "én idő" segítségével. Helyezd önmagad a világod középpontjába, ne pedig a párod legyen ott. 

6. Fontold meg, hogy kielégülnek-e az igényeid

Természetes, főleg a randizás korai szakaszában, hogy felmerül a kérdés vajon mit érez irántunk a másik. Aggódhatunk, hogy mi jobban szeretjük őt, mint ő minket, ami kiválthatja belőlünk, hogy kissé furcsán viselkedjünk, amikor beindulnak a védelmi mechanizmusaink. 

Vagy, ha egy korábbi kapcsolatunkban megbántottak vagy megcsaltak, akkor az is előfordulhat, hogy emiatt félelemben élsz. Azonban a párod cselekedetei és szavai bizonyos mértékig meg kell, hogy nyugtassanak téged.

Természetesen, ha nagyon bizonytalan vagy, akkor dolgoznod kell az önértékeléseden, mivel ez soha nem származhat mástól. A jó önértékelés erős alap, amelyre életünk minden egészséges kapcsolatát kiépíthetjük. Az is fontos viszont, hogy egészséges határok legyenek arra vonatkozólag, hogy miként várjuk el mások viselkedését. 

Kérdezd meg magadtól, hogy ebben a kapcsolatban kielégülnek-e az igényeid. Például, ha úgy érzed, hogy a párod visszatartja az érzelmeit, nem világos, hogy mit érez, elutasítóan viselkedik vagy arra késztet téged, hogy megkérdőjelezed, hogy mit is csinál nélküled. 

Ha felismered, hogy bizonyos dologok, amelyeket a párod csinál, túlzott ragaszkodásra késztet téged, akkor fontos megkérdezned és eldöntened, hogy ez a kapcsolat megfelel-e az igényeidnek. 

Ha nem, akkor nyílt és őszinte beszélgetést kell folytatnod a pároddal erről, mivel ez nemcsak a te oldaladon, hanem potenciálisan az övében is változásokat fog hordozni. 

7 Ne feledd, hogy a cselekedetek hangosabbak, mint a szavak

Különösen, ha megmutattad valakinek, hogy nagyon igényled az idejét vagy energiáját, a szavak nem elengedők a helyzet megoldásához. Az, ha megígéred, hogy változtatsz, nem olyan hatékony, mint annak bizonyítása, hogy megváltoztál. 

Ha tudod, hogy korábban szomorú és mérges voltál, ha nem válaszolt azonnal minden üzenetedre, akkor mutasd meg neki, hogy most már nyugodtan kezeled az ilyesmit. 

Ha eddig a fejéhez vágtad, hogy már nem is szeret, amiért nem ment át hozzád egy fárasztó munka nap után, csak felhívott, akkor mutasd meg neki, hogy értékeled, hogy telefonon beszélhettek és ne kérdőjelezed meg, hogy vajon szeret-e. 

Hasznos lehet kialakítani határokat a pároddal, így tudod, hogy mi a jó mindkettőtöknek. Például, hogy milyen gyakran beszéltek vagy milyen gyakran tudtok találkozni. Értsd meg, hogy kis időbe telhet, mire meglátják, hogy erőfeszítéseket teszel. Tehát türelmesnek kell lenned, mialatt a cselekedeteiddel alátámasztod a szavaid.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

1 komment
süti beállítások módosítása