Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Megcsalás házasság előtt? 6 tipp a továbblépéshez

2021. május 17. 10:16 - Life Advisor

megcsalas_eskuvo.jpgNem számít, hogy mennyi ideig voltál együtt a pároddal, 5 hónap vagy 5 év, a hűtlenség fáj. A megcsalást vannak, akik nem tartják nagy ügynek, amíg nem házasok. Végülis még nem köttetett meg a hatalmas fogadalom egymás iránt. De ha kapcsolatban vagytok és mindketten megegyeztetek abban, hogy a megcsalás már házasság előtt sem megengedett, ám mégis megtörténik, az ugyanolyan szörnyű lehet. A bizalom ugyanis eltörik kettőtök között, ami minden kapcsolat alapja. A megcsalás az egyik legnehezebb hátrány, amellyel a kapcsolatotok bármikor szembesülhet.  Lehet viszont, hogy mindez tökéletes katalizátora is lehet a változásnak is, amely a kapcsolatotok új magasságokba emelheti. Szóval, rossz-e a házasság előtti megcsalás? Bár maga a megcsalás nem valami pozitív dolog, íme 6 tipp, amelyek segíthetnek abban, hogy együtt túl legyetek rajta és továbblépjetek. 

1. Megbánta?

Az első dolog amit meg kell nézned, hogy a partnered valóban sajnálja-e a tettét? Nem csak egy egyszerű "Bocs, ez van." kijelentéssel, hanem sokkal inkább egy valódi, szívből jövő bocsánatkéréssel. 

A kettő között hatalmas különbség van és tisztában kell lenned azzal, hogy nálatok melyik áll fent. Szóval, hogy tudsz különbséget tenni? Íme egy-két példa a semmit nem érő "bocsánatkérésről" : 

  • Azt mondja : "Sajnálom" és ennyi : Ha valódi bocsánatkérésről van szó, részletesen elmagyarázná, mit csinált rosszul és miért sajnálja, hogy megtette. Ha csak egy "sajnálom"-al rendezné a helyzetet, akkor mindez azt sugallja, hogy csak kötelességből mentegetőzik.

  • Minden róla szól : Persze, ő az, aki megcsalt, de a bocsánatkérésnek rólad kell szólnia és arról, hogyan bántott meg és ezt mennyire megbánta. Ez a fajta empátia a kulcsa a bocsánatkérésnek. Ha egyszerűen mindent saját magára terel, hogy ő mit élt át és hogyan érzi most magát, akkor egyszerűen csak olyan kifogásokkal van tele, amit te biztos, hogy nem akarsz hallani.

  • A cselekedetei mást mondanak : Hajlandó ugyan bocsánatot kérni, de nem próbálja kijavítani a problémát. Annak ellenére, hogy a szavai szívből jönnek, az a tény, hogy nem hajlandó semmilyen változást eszközölni jelzi, hogy nem igazán gondolja komolyan. 

  • Azt várja tőled, hogy azonnal továbblépj : Senki sem tud csak úgy egyszerűen továbblépni, ha megcsalásról van szó. Ha viszont a párod szerint elég kimondania, hogy "sajnálom" te pedig majd továbblépsz, akkor látszik, hogy nem igazán gondolja komolyan. 

Amikor viszont őszinte bocsánatkérésről van szó, akkor az alábbi dolgokat biztos észre veszed majd : 

  • Elmondja, mit csinált rosszul és teljes felelősséget vállal anélkül, hogy megpróbálná másra terelni a hibát.
  • Aggódik amiatt, hogy milyen hatással volt rád és szeretne beszélni az érzéseidről.
  • Szomorúnak érzi magát azért, hogy a tettei nyomot hagytak benned.
  • Kijelenti, hogy nem fogja újra megtenni és hajlandó megtenni mindent, hogy ez ne ismétlődjön meg megint.

2. Győződj meg róla, hogy vállalja a felelősséget

A következő dolog, amire figyelned kell, hogy a másik fél vállal-e felelősséget a cselekedeteiért vagy sem. Ez azt jelenti, hogy teljesen őszinte abban, hogy miért történt mindez és milyen szerepet játszott benne. Végülis a megcsaláshoz két ember kell. Ha a hibát a kapcsolatotokon kívüli problémákkal akarja eltusolni, akkor nem vállalja a felelősséget a tetteiért. 

Például : 

  • Túl sokat ittam.
  • Nem gondolkodtam.
  • Egyik dolog jött a másik után.
  • Azért, mert soha nem vagy velem.

Az ilyen kijelentések azt mutatják, hogy a hibát igazából bárki másra áthárítja, csak önmagára nem.

Legyünk őszinték, mindannyian hibázunk az életben. Ezek egy részét befolyásolja a túl sok alkoholfogyasztás, a kísértésnek való engedés és még sok más. De ezekben a forgatókönyvekben az egyetlen ember, akit hibáztathatunk, saját magunk.

Mi voltunk azok, akik túl sokat ittak. Mi voltunk, akik engedtek a kísértésnek. Bár ezek a tényezők szerepet játszottak a megcsalás során, de te választottad ezt és ezt bizony el kell fogadnod. 

Ha mindez nem történik meg, akkor mi fogja meggátolni, hogy újra megcsaljon? Hiszen, ha egyszer megcsinálta, újra megfogja tenni, mert az ő szemében ez nem az ő  hibája volt. 

De, akkor miért jönnek ezek a kifogások?

Azért, mert a bűntudatot rád akarja áthelyezni. Valószínűleg tudja, hogy rosszat tett. De ahelyett, hogy vállalná a felelősséget, úgy döntött, hogy rád tereli a bűntudatot. Ha pedig nem hajlandó őszinte lenni veled, a történtekkel és az abban játszott szerepével kapcsolatban, akkor nagyon kevés esélyed van arra, hogy újra feltudd erősíteni a kettőtök közötti bizalmat. 

3. Győződj meg róla, hogy felismeritek az érzéseiteket

Amikor megcsalásról beszélünk, fontos, hogy az érintettek érzéseit kezeljük. Ez nem olyan egyszerű, mint megbocsátani, elfelejteni és remélni, hogy továbbléphetünk. Hatalmas árulás történt és ha úgy döntesz, hogy figyelmen kívül hagyod az érzéseiteket, akkor nem érsz el semmit.

Le kell ülnötök és valóban foglalkoznotok kell az érzésekkel. Itt az ideje, hogy kegyetlenül őszinték legyetek a megcsalással és az összes érintettre gyakorolt hatásával. 

Ha egyszerűen a szőnyeg alá söpritek az érzéseket és figyelmen kívül hagyjátok őket, akkor veszekedni fogtok. Végül pedig visszatértek oda, hogy ismét megbántátok egymást. 

Ha hajlandók vagytok az érzéseiteket kezelni, akkor arra is hajlandónak kell lennetek megválaszolni a megcsalással kapcsolatos kérdéseket, mint például : 

  • Ki az a személy, akivel megcsalt?
  • Mikor kezdődött?
  • Mióta tart?
  • Szereti-e őt?
  • Vonzóbbnak találja-e, mint téged?
  • Csak szex volt, vagy még valami más is?
  • Még mindig gondol-e rá?

Miután megvannak a válaszok, akkor pontosan elfogod tudni mondani, hogy mit érzel. 

  • Hogyan hatottak rád a tettei?
  • Mire számítson tőled a jövőben? Például, most egy ideig nem akarsz vele aludni? 
  • Mit gondolsz a továbblépésről?

Annak érdekében, hogy a kapcsolatotok visszatérjen a pályára, mindkettőtöknek tennie kell valamit. Természetesen ehhez időre és odaadásra van szükség, hogy újra felépítsük a bizalmat. Mindez pedig nyílt kommunikációval kezdődik.

4. Keresd meg a megfelelő "orvosságot"

Egy dologra nagy szükséged van, mielőtt döntést hozol a kapcsolatod jövőjéről, valamilyen cselekvési forma. Természetesen ez a lépés minden pár esetében más és más lesz.

Arról van szó, hogy azonosítsuk, mi vezetett elve a csaláshoz és intézkedéseket teszünk, hogy megakadályozzuk, hogy ez újra megtörténjen. 

Egy-két példa, amit végig gondolhatsz : 

  • Ha kábítószer vagy alkohol miatt történt a megcsalás : Itt az ideje rehabilitációs lehetőségek után nézni. Ezek nem mentségek, sokkal inkább a csalás kiváltó okai és foglalkozni kell velük, ha reménykedünk, hogy együtt lépünk tovább.

  • Szexfüggőség : Talán azért csalt meg, mert szexfüggő. Ismét fontos eljutni a kérdés gyökeréhez, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy a megcsalás soha többé nem fordul elő. Szintén érdemes tanácsadó vagy rehabilitációs központ segítségét igénybe venni, hogy meggyőződhess róla, a párod tényleg tesz valamit a probléma megoldásának érdekében.

  • Soha nem vagy vele : Még egyszer, ezek nem mentségek a tettei számára. De olyan valami, amivel foglalkoznotok kell. Keressetek fel egy párkapcsolati szakembert, akinek kiöntitek minden érzéseiteket és aki végig kalauzol titeket rajtuk a megoldás felé.

Ez tökéletes módja annak, hogy megoldjátok azokat a mögöttes problémákat, amelyek a kapcsolatotokban mindeddig kialakultak, annak biztosítására, hogy ne éljétek át újra.

5. Derítsd ki, hogy megtudsz-e bocsátani

Ennek azonnal meg kell történnie. 

Időbe telhet, de a nap végén, ha abban reménykedsz, hogy folytatod ezt a kapcsolatot, akkor végül meg kell bocsátanod. 

Ha nem gondolod, hogy ez valaha megtörténik, akkor most vissza kell lépned. A megbocsátás kritikus eszköz a továbblépés szempontjából, emellett érzelmileg és fizikailag is segíthet. Gondolj csak bele, ha neheztelsz a párod iránt, miközben próbálod helyrehozni a kapcsolatotok, az előbb-utóbb felemészt.

Életed minden területén hatással lesz rád és hatalmas hatással lehet az egészségedre és a jólétedre is.

John Hopkins egészségügyi szakértő szerint a megbocsátás csökkentheti a szívroham kockázatát, csökkenti a koleszterinszintet, javítja az alvásunk minőségét, csökkenti a fájdalmat, a vérnyomást, a szorongást, a depressziót és a stresszt. 

Szóval, hogy dolgozhatsz azon, hogy megbocsáss a párodnak? Íme egy-két tipp : 

  • Győződj meg róla, hogy hajlandó vagy megbocsátani
  • Keress egy nyugodt helyet, ahol elterelheted a figyelmed azokról a negatív gondolatokról, amelyek folyamatosan benned lakoznak.
  • Ne próbálj bosszút állni azért, amit veled tett. Végülis két megcsalás biztos nem lesz jobb.
  • Légy türelmes magadhoz. A megbocsátás nem mindig könnyű, ezért szánj rá időt és keresd meg, hogy számodra milyen módszer a legmegfelelőbb.

Csak akkor tudsz megbocsátani a párodnak és valóban továbblépni, ha nem érzel semmilyen ellenszenvet. 

6. Indíts tiszta lappal

A folyamat utolsó lépése a tiszta lap megtalálása. Ezt persze könnyebb mondani, mint megtenni. 

Semmilyen kapcsolat nem mozdulhat előre, ha mindketten ellenérzéseket tápláltok egymás iránt. Például, ha te neheztelsz a tetteire, míg ő nehezményezi, hogy folyamatosan ellenőrzöd őt. 

Ez a lépés eltart egy ideig. Az előző pontban említett megbocsátás felé kell menned, neki pedig vissza kell építenie a bizalmat azzal, hogy türelmes veled és lehetővé teszi, hogy újrakezdjétek. 

Egyik sem történik meg egyik napról a másikra. Lényegében újra létre kell hoznotok a kapcsolatotokat. Engedd el azokat a részeket, amelyek nem működnek és folytasd azokkal, amit időközben felfedeztetek egymásról. Arról kell szólnia, hogy megtaláld a kapcsolatotok.

Itt az ideje visszatérni a gyökerekhez és megadni a kapcsolatotoknak a szükséges új kezdetet. Íme néhány ötlet, ami ebben segíthet : 

  • Tervezz egy utazást : Ha eljött az ideje (miután minden lépést végig jártál), tervezz egy közös utazást a pároddal. Nincs jobb módja az újrakezdésnek, minthogy elszakadjunk a mindennapi élet elfoglaltságaitól és csak egymásra koncentráljunk. 

  • Randizzatok újra : Igaz, hogy idővel a kapcsolatotok elveszíti ezt a különleges szikrát. Tehát kezdjétek előről és kezdjetek el ismét randizni. Menjetek el moziba, kirándulni, egy remek étterembe, szánjatok időt arra, hogy mindketten a kapcsolatotok újjáépítésével foglalkozzatok. 

  • Folytassátok a tanácsadást : Ne mondj le rögtön róla. Eltarthat egy ideig, amíg a megoldatlan érzések felszínre törnek, ezért tartsd fent a szakemberrel folytatott tanácsadást.

  • Használd a szeretet nyelved : Hallottál már a szeretet nyelvekről? Ez az egyik legjobb módszer arra, hogy mindketten ugyanazon az oldalon legyetek. Mindenkinek más a szeretet nyelve, ha viszont ismeritek egymás szeretet nyelvét, akkor teljesen új szintre léphet a kapcsolatotok.

A fenti tippeket használva helyreállíthatjátok a dolgokat és megadhatjátok mindkettőtök számára a legnagyobb esélyt arra, hogy boldogan együtt legyetek.

El kell mondanom a barátaimnak vagy a családomnak, hogy a párom megcsalt?

Ha úgy döntesz, hogy nyitott vagy a barátaid és a családod felé, akkor ez segíthet a cselekedeteid átgondolásában. 

Kétségtelen, hogyha egyszer elmondod nekik, a barátaid és a családod nagy valószínűséggel azt fogják mondani, hogy ideje befejezni a kapcsolatot. Végülis csak a legjobbat akarják neked és ha a párod megcsalt, akkor biztos, hogy nem ő az. 

Ha tudod, hogy a családod és a barátaid nem fognak jól reagálni a párod tettére, akkor ez segíthet kiválasztani, hogy kinek mondod el és kinek nem. 

Túlságosan csábító lehet a pillanat hevében cselekedni és nyilvánosan dühöngeni a tettei miatt, de ez hosszú távon senkinek nem segít. Bár pillanatnyilag remekül érezheted magad. Bármennyire is panaszkodsz erről a helyzetről a körülötted élőknek, ez nem változtat azon, ami történt. 

Ez csak annyit jelent, hogyha mégis úgy döntesz, hogy működtetni akarod a kapcsolatot, akkor máris a párod ellen hangoltad a barátaid és a családod. Ezzel pedig minden sokkal nehezebb lesz. 

Egyszerűen válassz okosan a barátaid és a családtagjaid közül, ha úgy döntesz, beavatod őket.

A párommal maradjak, miután megcsalt?

Ez nem ilyen egyszerű. Míg a hűtlenségből nehéz felépülni, vannak módszerek arra, hogy új esélyt adjunk a kapcsolatunknak. A fenti tippek felhasználásával teljesen új alapot teremthetsz a kapcsolatotokhoz és valami még jobb érdekében dolgozhatsz. 

Tehát, hogy mit csinálsz ezután, rajtad múlik. Azon viszont például ne aggódj, hogy mit mondanak majd a barátaid és a családod, ha ezekután mégis a pároddal maradsz. Nem ismerik a konkrét helyzet és nem értik, mi változott a kapcsolatotokban. 

Tedd azt, ami számodra a legjobb. Idővel a barátaid és a családod is látni fogja majd, mennyire boldogok vagytok együtt.

Továbblépni miután megcsaltak

Ha úgy döntesz, hogy a párod mellett maradsz és működőképessé teszed a kapcsolatot, akkor sok sikert hozzá! Nem szépítek, hosszú folyamat áll elötted.

De a jó hír az, hogy ha belefogsz a kemény munkába, akkor még erősebb kapcsolatba kerülhetsz. Most ezért kell harcolnod.

Ne feledd, hogy a kapcsolat két embert vesz igénybe és csak kettőt. Itt az ideje, hogy elhallgattasd a körülötted lévő zajokat és bízz az ösztöneidben, amikor arról van szó, mit szeretnél ebből a kapcsolatból.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

19 komment
süti beállítások módosítása