11 tipp, hogy felelősséget vállalj az életedért

2021. április 22. 07:30 - Life Advisor

felelosseg_vallalas.jpgEbben a posztban mindent megtudhatsz arról, hogyan kell felelősséget vállalni az életedben. Mi az, amit meg kell tenned és mi az, amit ne tegyél és ami a legfontosabb, hogyan hatalmazhatod fel magad arra, hogy kifizetődő, eredményes és teljes életet élj. Ehhez pedig most 11 tippet fogok neked bemutatni.

1. Ne hibáztass másokat

Az életedért való felelősségvállalás legfontosabb lépése, hogy abbahagyod mások hibáztatását. Miért? Mert ha nem vállalsz felelősséget az életedért, akkor szinte biztos, hogy más embereket vagy helyzeteket hibáztatsz a szerencsétlenségeidért. 

Legyen szó negatív kapcsolatokról, rossz gyerekkorról, társadalmi-gazdasági hátrányokról vagy más nehézségekről, amelyek elkerülhetetlenül együtt járnak az élettel, mindig te vagy a hibás.

Ne érts félre : az élet igazságtalan. Van, akinek rosszabb, mint másoknak bizonyos esetekben pedig te vagy az áldozat. De még ha ez igaz is, mit ad neked, ha másokat hibáztatsz? Áldozati kártyát? Áldozat szerepet? Az élet nem kielégítő körülményeinek igazolását? 

A valóságban a hibáztatás csak keserűséget, haragot és erőtlenséget eredményez. Azokat az embereket, akiket hibáztatsz valószínűleg nem érdekli, hogy mit érzel. A lényeg : ezek a gondolatok és érzések nem segítenek abban, hogy sikeres és boldog legyél.

A hibáztatásról való lemondás nem indokolja mások tisztességtelen cselekedeteit. Nem hagyja figyelmen kívül az élet nehézségeit. De az igazság az, hogy az életed nem róluk szól. Rólad szól. Fel kell hagynod a hibáztatással, hogy visszaszerezhesd a szabadságod és a hatalmad. Könnyű és kényelmes dolog másokat hibáztatni, de hosszú távon ezzel nem javítasz az életeden. 

2. Ne mentegetőzz

A kifogások, mentegetőzések táplálják a kognitív elfogultságot. Amikor kifogásokat keresel, nem adsz lehetőséget arra, hogy tanulj a hibáidból. Ha nem tudod elszámoltatni önmagad, nem fogsz tudni fejlődni. Ugyanott ragadsz, panaszkodsz a negatív dolgokra, anélkül, hogy valaha is tovább lépnél. 

Amikor felelősséget vállalsz az életedért és abbahagyod a mentegetőzést, elhallgattatod a negativitást. Rájössz, hogy nem számít, mi történik rajtad kívül. Csak az számot, amit te csinálsz.

3. Kérdezd meg magadtól, hogy mások milyen hatással vannak rád

Ha saját életed áldozatának érzed magad, meg kell állnod és el kell gondolkodnod azon, hogy más emberek hogyan befolyásolják az életszemléleted. Például, ha valaki kemény megjegyzést fogalmaz meg rólad, a logika azt diktálná, hogy ebből fejlődünk, tanulunk és felhasználjuk az önfejlesztésünkhöz.  

Sok esetben viszont logikátlanul gondolkodunk és úgy érezzük, hogy megtámadtak minket. Ne feledd, hogy, amit másokról mondasz, sokat elárul rólad. A negatív személyiségvonások hatalmas csoportja társul ahhoz, hogy másokat negatívan nézel.

Tehát, ha ezeket a dolgokat a szívedre veszed, akkor ennek semmi értelme sincs. Amit mások rólad mondanak, egyértelműen többet mond róluk, mint rólad.

4. Szeresd magad

Ha nehezen vállalod a felelősséget önmagadért és a cselekedeteidért, akkor önmagad sem értékeled. Miért? Mert az önértékelési problémákkal küzdő emberek általában nem vállalnak felelősséget az életükért. Ehelyett más embereket hibáztatnak és áldozati mentalitás jön létre. Az önbecsülésed addig nem fog növekedni, amíg nem vállalod a felelősséget az életedért. A felelősség ugyanis felhatalmaz téged arra, hogy lépéseket tegyél saját magad fejlődésének érdekében. 

Az önbecsülés mindkét irányba működik. Ha külső értékelésre támaszkodsz, mint például másoktól való bókok, dicséretek azért, hogy az önbecsülésed javuljon, akkor hatalmat adsz mások kezébe. Ehelyett inkább értékeld önmagad és azt, aki vagy. Amikor szereted magad, nincs más lehetőség, mint a felelősség vállalása. Végülis ez a te valóságod és az egyetlen módja annak, hogy a legtöbbet hozd ki belőle és felelősséget vállalj a tetteidért.

5. Hogy néz ki a napod?

Az életedért való felelősségvállalás kulcsfontosságú eleme a mindennapi szokások. Javítod az életed? Fejlődsz? Gondoskodsz a testedről, elmédről és a szükségleteidről? 

Mit kellene tenned?

  • Aludj rendesen
  • Étkezz egészségesen
  • Adj időt és teret magadnak arra, hogy megértsd a saját személyiséged
  • Mozogj rendszeresen
  • Adj hálát önmagadnak és a környezeteben élőknek
  • Játssz, amikor szükséged van egy kis játékra
  • Meditálj

A felelősségvállalás és önmagad szeretetet nem csupán lelkiállapot, hanem a mindennapos cselekedetekről és szokásokról szól. 

6. Fogadd el a negatív érzelmeket, mint az élet része

Ez nehéz feladat, hiszen senki nem akar negatív érzelmeket átélni. Viszont, ha felelősséget vállalsz önmagadért, akkor az érzelmeidért is felelősséget kell vállalnod. 

Az igazság az, hogy senki sem lehet állandóan pozitív. Mindannyiunknak van egy "sötét oldala". Még Buddha is azt mondta, hogy a szenvedés elkerülhetetlen. A felelősség vállalása azt jelenti, hogy elfogadod az érzelmeidet. Légy őszinte magaddal!

7. Ne külső dolgoktól várd a boldogságot

Szintén nem túl könnyű feladat. Sokan azt gondolhatjuk, hogy a boldogság azt jelenti, hogy beszerezzük a legújabb iPhonet vagy magasabb fizetésért előléptetést szerzünk a munkahelyen. Ezt mondja nekünk ugyanis a társadalom. 

Rá kell jönnünk viszont, hogy a boldogság csak önmagunkban létezik. A külső dolgok átmeneti örömöt okoznak, de amikor az izgalom és az öröm érzése elmúlik, visszatérünk arra a ciklusra, hogy ismét ilyen magaslatokra vágyunk. 

Kicsit extrém példa, de ez érvényesül a drogosoknál is. Boldogok, amikor drogoznak, de feszültek, dühösek, amikor nem. Ez egy olyan ciklus, amibe senki nem akar bekerülni. 

Az igazi boldogság, csak belülről jöhet. 

8. Csináld meg azt, amit mondasz

Ted azt, amit mondasz. Ezzel a cselekedeteid és a felelősség vállalásod összeforr. Megbízhatónak kell lenned és tisztességesen kell élned az életed. Gondolj bele, te hogy érzed magad, amikor valaki azt mondja, hogy csinál valamit, közben mégsem? Szerintem ezzel azonnal elveszíti a hitelességét. 

Ne kövesd el ugyanezt a hibát és ne veszítsd el a hitelességet önmagaddal szemben. A lényeg, hogy nem vállalhatsz felelősséget úgy, ha nem teszed meg, amit mondasz. Hogyan győződhetsz meg arról, hogy azt csinálod-e, amit mondasz?

  1. Soha ne fogadj el és ne ígérj semmit, hacsak nem vagy 100%-osan biztos abban hogy meg tudod csinálni. Az "igen"-t szerződéskötésként kezeld.
  2. Legyen egy ütemterved, vagyis valahányszor igent mondasz valakinek, vagy akár önmagadnak, írd be a naptáradba.
  3. Ne mentegetőzz! Néha történnek rajtunk kívül álló dolgok. Ha kénytelen vagy megszegni az elkötelezettséged, akkor ne mentségeket keress. Tudatosan próbálj rendet tenni.
  4. Légy őszinte! Az igazságot nem mindig könnyű kimondani, de ha képes vagy rá és ezt nem durván teszed, akkor hosszú távon mindenkinek segíthetsz vele. 

9. Ne panaszkodj

Senkinek sem nagy élmény egy állandóan panaszkodó személlyel együtt lenni, ráadásul, ha panaszkodsz, akkor hiányzik az a képességed, hogy a jelenre és a cselekedeteidre figyelj. Olyan dologra pazarolod az energiád, amelyek helyett inkább cselekedhetnél. Ha nem tudsz ellene tenni, akkor mi értelme a panaszkodásnak? A felelősségvállalás lényege, hogy a saját életed érdekében cselekedj. A panaszkodás ennek pont az ellentéte.

10. Összpontosíts a tetteidre

Valószínűleg ez a legkritikusabb rész. Mindannyiunknak vannak céljai, ambíciói, de cselekvés nélkül nem érhetjük el őket. És miért jó az, ha csak beszélünk valamiről, de soha nem teszünk meg semmit? Cselekvés nélkül lehetetlen felelősséget vállalni. Még ha apró lépésekről is van szó, mindaddig, amíg cselekedsz és haladsz előre, az életed javulni fog.   

11. Olyan emberekkel legyél együtt, aki nem húznak le téged

A hozzád legközelebb álló 5 ember átlaga vagy. A te felelősséged, hogy olyan embereket válasz, akik hozzájárulnak az életedhez. Olyan embereket, akik növekedésre ösztönöznek. 

Ha folyamatosan mérgező emberekkel lógsz, akik mindig panaszkodnak és másokat hibáztatnak, akkor végül ugyanezt fogod tenni te is. Töltsd az időd felelősségteljes emberekkel, akik produktív életet szeretnének élni. 

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

komment
süti beállítások módosítása