5 kérdés, amit tegyél fel, ha valaki tanácsot ad neked?

2020. november 10. 07:30 - Life Advisor

success_advice.jpgA siker felé vezető úton valószínűleg rengeteg meglátást, tanácsot, véleményt fogsz olvasni és kapni azzal kapcsolatban, hogy melyik a legjobb út. De hogyan lehet különbséget tenni a jó és a rossz sikerrel kapcsolatos tanácsok között? Fontos kérdés, mert könnyen letérhetsz az útról, ha nem megbízható forrásokat követsz. Íme 5 kérdés, amely pont ebben segíthet neked.

1. Ki adja a tanácsot?

Talán ez a legfontosabb kérdés, amelyet fel kell tennünk, ha tanácsot kapunk. Ki adja ezt a tanácsot? Milyen a háttere és milyen eredményei vannak? Néha ugyanis a tanácsot osztogató emberek azt mondják, hogy "tedd azt, amit mondok, ne azt, amit én tettem." azaz nem követik a saját tanácsukat.

Mentor kiválasztásakor olyan valakit kell keresned, aki valóban követte mások tanácsait és jó eredményeket ért el. Túl gyakran azok az emberek, akik egy dolgot mondanak, miközben valami mást csinálnak, hátsó szándékkal rendelkeznek és lehet, hogy csak gyors profitra törekednek.

Azt is érdemes megkérdezni, hogy a tanácsot adó személy valaha csinált-e bármit aminek köze van ahhoz, amit te szeretnél csinálni. Az embereknek lehetnek jó szándékaik, de néha félrevezető információkat közölnek vagy öntudatlanul elbátortalanítanak csak azért, mert saját maguknak nincs tapasztalatuk az adott területen. A legmegbízhatóbb tanács azoktól származik, akik ellenőrizhető eredményeket értek el és dokumentálták a folyamatot, hogy megmutassák másoknak, hogyan lehet mindezt megtenni.

2. Az élet minden aspektusára vonatkozik-e a tanács?

Azok a tanácsok, amelyek valójában sikeressé tehetnek téged, az élet minden területét érintik, nem csak a pénzügyeket. A jó tanácsok a személyes fejlődés holisztikus megközelítésére ösztönöznek és a céljuk, hogy jobb emberré válj kívül és belül. Például minden olyan tanács, amely az egészségednek az elvesztésével jár annak érdekében, hogy többet dolgozz és több pénzt keress, alapvetően hibás. Hogyan élvezhetnéd a munkád gyümölcsét, ha beteg leszel és kimerült?

Akkor érezheted majd teljesnek az életben, ha a sikered magában foglalja mások szeretetét és mások megsegítését is. Amint arra törekszel, hogy pénzügyileg stabilan élj, megkapd álmaid munkáját, arra is törekedned kell, hogy javítsd a kapcsolataid másokkal és szoros köteléket alakíts ki a családoddal,barátaiddal. Ha valaki mégis azt mondja, hogy mindent el kell felejtened, hogy 7/24-ben csak magadra koncentrálj, akkor az a rossz tanácsok kirívó jele.

3. A komfortzónádon kívülre kényszerít a tanács?

Vannak olyan népszerű mondatok, mint " ha meg kell történnie, meg is fog" vagy a "minden úgy tökéletes, ahogy van" , amelyek sajnos emberek millióit vezeti félre. A saját fejlődésed akadályozhatja, ha úgy gondolod, hogy minden automatikusan a helyére kerül majd anélkül, hogy bármit is tennél.

Cselekedned kell. Dolgoznod kell. Ez a valóság. Amikor sikeres üzletemberekkel beszélsz, hallani fogod, hogy mennyi munkát, vért és verejtéket tettek a vállalkozásukba. A sikert nem ezüsttálcán nyújtják át neked sem. A siker elérése és fenntartása érdekében el kell hagynod a komfortzónád.

Céljaid eléréséhez le kell bontanod a körülötted lévő falakat. Például,ha félénk ember vagy, akkor lehet, hogy meg kell tanulnod a nyilvános beszédet, hogy kapcsolatba kerülhess potenciális üzleti partnerekkel. Ha weboldalt akarsz készíteni, akkor meg kell tanulnod a webszerkesztést vagy épp rengeteg időt kell töltened az online marketing tanulmányozásával.

Bőséges tudás áll a rendelkezésünkre, de mindig nekünk kell utánuk nyúlni. A jó tanácsok nem mindig olyanok, mint amilyet hallani akarsz, de segítenek a teljes potenciálod elérésében.

4. Mások sikeresen követik-e ezt a tanácsot?

Itt az ideje, hogy esettanulmányokat találj. Kutatást kell végezned és meg kell találnod olyan embereket, akik követték azt a tanácsot, amit most te is kaptál. Ugyanis, ha tényleg működnek, akkor több sikeres példa is lesz rá.

Ha találsz ilyet, akkor megnyugodhatsz. Segíteni fog neked, hogy lásd, az álmod valósággá válhat, mert sok más ember számára már valósággá vált, működött. Ez motivációt nyújthat azokon a napokon is, amikor úgy érzed, hogy a fejlődésed lassú és kicsit elvesztél. További támogatást kaphatsz, amikor olyan emberekkel beszélsz, akik már teljesítették azt, amit te most próbálsz megvalósítani.

5. Hosszú távon működik?

Képzeld el a jövődet 5, 10, 20 év múlva. Akkor is működni fog ez a tanács, amelyet kaptál vagy inkább rövidtávra szól? Természetesen vannak olyan konkrét technológiával és taktikai stratégiákkal kapcsolatos tanácsok, amelyeket azonnali alkalmazásra terveztek. De vannak örökzöld tanácsok is, olyanok, amelyek már a nagyszüleinknek is működtek és beváltak.

Minden olyan tanács, amelyet állítólag a végtelenségig követni kell, valóban a végtelenségig kell, hogy működjön. Tehát, amikor tanácsot kapsz, fontold meg, hogy impulzuson és kétségbeesésen alapul-e vagy valóban kifogja-e állni az idő próbáját.

Számost tényező vizsgálatával megerősítheted a felfogásod és szilárd tanácsok alapján hozhatsz döntéseket. Még akkor is, ha nincs sok tapasztalatod, a fenti kritériumok alapján elemezheted az életben kapott tanácsokat. Tisztában látsz majd a hamis információkkal kapcsolatban, miközben kihasználhatod azokat a bölcsességeket, amelyek a siker útjára terelnek téged.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

komment
süti beállítások módosítása