Facebook társkereső - Jó vagy rossz? Használjam vagy ne?

2020. október 29. 21:24 - Life Advisor

facebook_dating.jpgNem számít, hogy sokan nem szeretik, mégis szinte mindenki használja a Facebookot. Persze kivételek a mai napig akadnak és lesznek is a jövőben, ennek ellenére a Facebook újabb próbálkozást tett arra, hogy megnyerjen minket. Elindult a Facebook társkereső. Mi értelme ennek a funkciónak? Ki fogja ezt majd használni? Érdemes használni? Sok kérdés felmerül bennünk, de akár kértük, akár nem, itt van.

Kezdjük néhány alap információval. A legfőbb különbség, amiben a Facebook társkereső eltér az elődjeitől, hogy ez egy már meglévő közösségi oldalon található funkció és nem külön álló alkalmazás. Ez akár aggodalomra is okot adhat, hiszen nem feltétlenül szeretnénk, ha a Facebook ismerőseink tudnák, hogy online ismerkedünk. A jó hír, hogy biztos lehetsz benne, hogy a Facebook társkereső profilod teljesen elkülönül a rendes profilodtól és külön aktiválnod kell, illetve külön "társkeresős" profilt kell létrehoznod. A profilodon nem fog látszani, hogy használod a társkeresőt és a társkeresős profilod nem fog megjelenni a Facebook ismerőseidnek. Sőt, ha maximális diszkrécióra vágysz azt is beállíthatod, hogy ne mutassa számodra az ismerőseid ismerőseit, mint lehetséges ajánlás.

A Facebook úgy gondolja, hogy elég jól ismer téged, ezért, amikor először belépsz a Facebook társkeresőre, felajánlja, hogy elkészít neked egy "javasolt profilt" a Facebook profilodon található információk és fotók felhasználásával. Ha te is olyan vagy, mint én és nem nagyon töltögettél fel magadról napi rendszerességgel információkat, posztokat, fényképeket, akkor ez alapvetően egy haszontalan opció és olyan randiprofilt eredményez, amely tele van elavult vagy összefüggéstelen információkkal.

Természetesen mindent megváltoztathatsz, sőt teljesen ignorálhatod is a Facebook által javasolt profilt és indulhatsz a nulláról. A neved, az életkorod viszont a Facebook profilodból jön, így azt nem változtathatod meg.

Mi jelenik/jelenthet meg a profilodon?

  • Egy maximum 500 karakteres bemutatkozás
  • Jelenlegi lakhelyed
  • Azt, hogy mit keresel (beszélgetés,barátság,laza kapcsolat, hosszú távú kapcsolat)
  • A magasságod
  • Munkahelyed
  • Iskoláid
  • Végzettséged
  • Szülővárosod
  • Dohányzol-e?
  • Fogyasztasz-e alkoholt?
  • Van-e gyereked?
  • Vallási nézeted
  • Beszélt nyelvek
  • Hobbik

Ezek általában szabványos profilinformációk, amelyet a legtöbb társkereső alkalmazásban megtalálsz, kivéve a Tindert, amely erősen minimalista megközelítést alkalmaz.

  • Fotók (Akár 9 fényképet is választhatsz a profilodról és a sorrendjüket tetszőlegesen megváltoztathatod.)

A profilod színesítheted még különböző kérdések, mint 3 kedvenc tévéműsorod, kedvenc napszakod stb., megválaszolásával is.

Végezetül pedig összekapcsolhatod az Instagram fiókodat is, amely része a Facebook folyamatos törekvésének a két közösségi média platform integrálásához. Ez az opció lehetővé teszi, hogy a felhasználók megnézzék az Instagram bejegyzéseid és feliratait akkor is, ha az Instagramod privát. Ez szintén egy már megszokott opció a többi társkereső alkalmazásban is. Továbbá a történetek felület lehetővé teszi, hogy a Instagram vagy Facebook sztorik megosztásán keresztül is bemutathassák magukat a társkeresőt használóknak.

Megoszthatók még a Facebook csoportok és az események is, amelyek alapján az algoritmus hasonló érdeklődésű felhasználókat ajánl majd.

Miután a saját profilod beállítottad eljött az ideje, hogy megadd az ideális jelölted preferenciáit.

  • Tőled számított távolság
  • Korosztály
  • Magasság
  • Beszélt nyelvek
  • Végzettség szintje
  • Gyermekek
  • Vallási nézetek

Ezekre mind-mind szűrhetsz, ha szeretnél.

Általánosságban tehát elmondható, hogy a profil beállítása egyszerű és nem különbözik jelentősen más randi alkalmazásoktól.

Miután mindent beállítottál itt az ideje elkezdeni jobbra-balra tologatni. Csak viccelek! A Facebook társkereső elhagyja a Tinder híressé vált tologatós modelljét, hogy arra ösztönözze a felhasználókat, hogy átgondoltabban vegyék figyelembe a potenciális jelölteket. Ha az X-re koppintasz elveted a jelöltet, ha a szív ikonra, akkor kedveled. Ha kedvelsz valakit vagy ha téged kedvelnek, akkor arról értesítést fogsz kapni, ha pedig mindketten kedvelitek egymást, akkor üzenetet is küldhettek.

Ez szintén standard és már megszokott opció a többi társkereső appból. Most jöjjenek azok a funkciók, amelyek megkülönböztetik a Facebook társkeresőt a versenytársaktól.

1. Titkos kedvencek opció

Ezen lehetőség segítségével a facebookos és instagram ismerőseid/követőid közül tudsz kiválasztani maximum 9 személyt, "Titkos kedvencnek" azaz Secret Crush-nak. A megjelölt fél csak akkor szerez minderről tudomást, ha ő maga is használja a társkeresőt és ő is "Titkos kedvencként" jelölt meg téged. Az algoritmus senkit nem kínál fel potenciális partnernek, senki bejelölését sem sugallja. Ha nincs meg a kölcsönös jelölés, nem szereznek tudomást arról, hogy a másik fél bejelölte őket.

2. Videós randi

Ha párban állsz valakivel, videochatet is indíthattok egymással. Mindkét félnek jóvá kell hagynia a hívást. Üzenetküldésekor és a videó randi során is csak a társkereső profilod fog megjelenni, így a személyes Facebook profilod továbbra is rejtve marad.

Végül de nem utolsó sorban, jöjjenek a kilátások.

Mark Zuckerberg szerint:

"Ez nem holmi felszedős app."

Most úgy tűnik, hogy a Facebook társkeresője a Tinder vetélytársa szeretne lenni és a jelenlegi helyzet szerint az újdonság varázsa alapján mindenki azt állítja, hogy "sokkal jobb, mint a Tinder". Eddig ezt még nem tapasztaltam, de ne kapkodjunk, nemrég indult a Facebook társkereső.

Mindenesetre az eddig látott találatok és egyezések megleptek. Persze, mint minden társkeresőben itt is vannak "furcsaságok" , sok embert meg kell szűrnünk, de az eddigi tapasztalatok alapján az elsődleges felhasználói bázis kicsit "prémium minőségibb", mint mondjuk a Tinderen, ami meglepett.

A Facebook társkeresője tehát rendben van és igazából ennyit lehet mondani róla. Az alkalmazáson belüli barátok/munkatársak/barátok barátaiba botlás elleni fokozott védelem kivételével valójában nem kínál semmi jelentőset, ami nagy mértékben versenyelőnyhöz juttatná.

Ajánlom a Facebook társkeresőt? Nem különösebben. Meg fogom akadályozni, hogy használd? Nem, csinálj, amit akarsz.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

6 komment
süti beállítások módosítása