4 életesemény, amely örökre megváltoztathat minket

2020. szeptember 23. 10:49 - Life Advisor

personality.jpg"Én ilyen vagyok." Népszerű érvelés azoktól az emberektől, akik a párjukkal, főnökükkel vagy kollégáikkal folytatott vitákban a lehető leggyorsabban szeretnének kiszabadulni a felelősség alól. Ha azok közé tartozol, akik soha nem hittek ebben a mondatnak a valódiságában, akkor had mondjam el : a szkepticizmusodat igazolták. A személyiségjegyek ugyanis semmiképpen sem vésődnek belénk emberekbe. Épp ellenkezőleg, drámai módon megváltozhatnak életünk során. Ezt mutatja egy nemzetközi kutatócsoport új tanulmánya is. A tudósok hatalmas adatot értékeltek. 2001 óta ugyanazt a 35.000 embert vizsgálták évente. A kutatócsoport arra volt kíváncsi, hogy hogyan befolyásolják olyan események, mint a házasság, a különélés vagy a hirtelen anyagi problémák az emberek jellemvonásait.

Ahhoz, hogy mindezt mérhetővé tegyék a kutatók pszichológiai koncepcióval dolgoztak. Az 5 emberi személyiség alapvető dimenzióit vették alapul : nyitottság, lelkiismeretesség, extraverzió, kompatibilitás (együttműködés,empátia) és a neurotika (érzelmi kiszolgáltatottság). Ezen jellemzők mindegyike más és más. Mindannyian elérünk egy skálán mind az öt ponthoz. Eddig a kutatók többsége azt feltételezte, hogy az életünk korai szakaszában a megfelelő ponton találjuk magunkat és életünk során nem mozdulunk el innen, tehát a személyiségünk egyszer "beáll" és nem változik.

Ez a feltételezés azonban téves, állítják az új tanulmány szerzői. Vannak ugyanis olyan események az életben, amelyek véglegesen megváltoztathatják a karakteredet. A kutatócsoport ezek közül meghatározta a négy legbefolyásosabb eseményt.

1. Pénzügyi nehézségek

Bárki, aki egyszer komoly pénzügyi problémákkal küzdött, átlagosan extrovertáltabb és kevésbé lelkiismeretes lett. Ez mindkét nemre vonatkozik. A férfiaknál azonban a pénzhiány az érzelmi stabilitást is rontotta, ami a nőknél nem volt jellemző.

2. Súlyos betegség

Azok a nők, akiknek hirtelen betegséggel vagy sérüléssel kellett megküzdeniük, szintén extrovertáltabbá váltak. A nők nyíltabbá tették azt is, amikor egyik családtagjuk megbetegedett, ellentétben a férfiakkal, akiknél ez a hatás teljesen hiányzott. Ez a megállapítás azt sugallja, hogy igaz, hogy a nők nagyobb valószínűséggel osztják meg aggodalmaikat másokkal. Sok férfi még mindig félhet attól, hogy gyengének tartják őket.

3. Házasság

Ez az egyik legnagyobb különbség a férfiak és a nők között. Az esküvő átlagosan érzelmileg instabillá teszi a nőket. Megfigyelhető továbbá, hogy a házasság a kompatibilitási skálán is lecsúszik, így átlagosan kevésbé figyelmesek és empatikusak. A férfiak esetében azonban a kutatócsoport nem figyelt meg jelentős karakterváltozást egy esküvő után.

4. Nyugdíjba vonulás

Itt a kutatók megerősítették a "morcos öreg" hipotézist. Azt írják, hogy a nyugdíjba vonulás idővel a férfiakat egyre tűrhetetlenebbé, kevésbé figyelmessé és kevésbé empatikusabbá teszi. A nők személyisége viszont hosszú távon egyáltalán nem változik a nyugdíj következtében.

 A vizsgálat eredményeiből természetesen mindenki azt szűr le, amit szeretne. Úgy tűnik viszont, hogy mi, emberek, tovább fejlesztjük a jellemünket. Akkor is, ha valami rossz történik velünk, például szakítás. Egy ilyen kapcsolat vége például a férfiakat empatikusabbá, figyelmesebbé és nyitottabbá teszi hosszú távon - írják a szerzők. A nők érzelmi szempontból pedig még stabilabbá válnak a szétválás első sokkja után. Ezen sorsvonások még sokáig pozitívan befolyásolhatják karakterünket.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

komment
süti beállítások módosítása