A feleséged a "főnök" a házasságodban?

2020. április 27. 09:51 - Life Advisor

wife_boss_marriage.pngA múlt héten hallgattam egy rádióadást, amelyben egy nyereményjáték keretében te magad választhattad ki, hogy a koronavírus utáni korlátok feloldása után, hova szeretnél elsőre utazni. Külföld,belföld egyaránt szóba jöhet. A nyertes férfi teljesen megvolt lepve, hogy ő nyert és amikor megkérdezték, hogy hova szeretne utazni azt mondta : "Ezt még egyeztetnem kell a főnökömmel.", azaz a feleségével. Ez ugyanannyira bosszantott, mint amikor azt hallom valakitől, hogy a "nőknek mindig igazuk van". A következtetés? A feleségek felelősek mindenért.

Tehát az, hogy ki a főnök a házasságban, valójában trükkös kérdés. A legsikeresebb házasságokban nincs főnök. A kutatások azt mutatják, hogy a legboldogabb kapcsolatok egalitárius (egyenlőségen alapuló) kapcsolatok. De a legtöbben fittyet hánynak erre a kijelentésre. Te is?

Felmerülnek a házasságodban olyanok, hogy a feleséged boldogsága az elsődleges, hogy a feleséged mintegy istennő van jelen és minden akaratát teljesítened kell? Lehet,hogy ennél udvariasabb kifejezésekkel élsz, de minden egyes hasonló gondolat problematikus. Ha a középpontban az egyik partner boldogságára koncentrálunk, akkor a házasság kiegyensúlyozatlan marad.

Bizonyára sok nő nem ért velem egyet, de a feleségek sok házasságban előnyt élveznek. Az általánosan elfogadott elképzelés, miszerint a nők többet tudnak a kapcsolatokról, relatív. Lehet, hogy jobban képesek kifejezni az érzéseiket és nagyobb figyelmet fordítanak a kapcsolatok dinamikájára, de a válások 90%-át is ők kezdeményezik. Tehát számukra is van olyan dolog, amit nem tudnak a kapcsolatokról.

Ezenkívül, ha a nők boldogsága és elégedettsége a házasság elsődleges célja, vajon meglepő-e, hogy ők ezt így meg is akarják tartani? A partnerünk számára helyet biztosítani azt jelenti, hogy feladjuk hatalmunk egy részét. Ezt nem könnyű megtenni, különösen akkor, ha nem ismerjük fel, hogy nekünk is van hatalmunk.

Nem tudom, mikor jött létre a "nőknek mindig igaza van" állítás. Tudom, hogy a történelem nagy részében a nőket először az apák, majd a férjeik tulajdonának tekintették. Egyes helyeken ez a mai napig így van. Azonban túl nagyot fordult a világ az ellenkező irányba, nemde? Mindkét szélsőség - a nők soha nem számítanak vagy csak a nők számítanak - egyenlőtlen és boldogtalan házasságokat hoznak létre.

A nők szeretik kézben tartani a dolgokat egészen addig, amíg nem kezdik el megbánni a meghozott döntéseiket. De addigra már ez a minta berögződött. Gyakran észre sem veszik, ezért nehéz lesz beszélni róla.

Szóval hogyan lehet még nagyobb egyensúlyt létrehozni a házasságban?

A közös megállapodás politikájának elfogadásával. Semmilyen lépésre nem kerül sor, csak akkor, ha mindketten egyetértetek. Ha egyikőtök nincs benne a beszélgetésben, akkor semmi nem történik addig, amíg a valódi megállapodás létre nem jön és amíg nem kerültök közös nevezőre. Ez lehetővé teszi a legjobb megállapodások megkötését. Tehát nem feltétlenül a leggyorsabb vagy a párod számára megfelelő megállapodás fog létrejönni, hanem a kettőtök számára egyaránt legjobb. Persze mindez csak akkor lehetséges, ha mindketten meghallgatjátok a másikat.

Ez a politika egyenlő alapokra helyez titeket. Nincsenek főnökök, csak társak. Azért fog működni, mert ezt szeretnétek. Hidd el, hogy ezt a módszert alkalmazva te is és a házasságod is boldogabb lesz.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

komment
süti beállítások módosítása