6 tipp, hogy produktívvá tedd a munkanapokat

2020. április 14. 16:12 - Life Advisor

productivity_tipps.jpgA produktivitás igenis számít és hatással van az életünkre. A dolgok kihúzása a teendők listájáról olyan motivációt és produktív érzést jelent, amely a hangulatodra is pozitív hatással lesz. Néha viszont túl nagy nyomást helyezünk magunkra, hogy minden feladatunkat megcsináljuk. Amikor közelednek a határidők, panaszkodik a főnök, várnak rád az ügyfelek, a stressz néha kontraproduktív lehet. Zavaró tényezők viszont mindig és mindenhol vannak. A beszédes kollégáktól, a telefonhívásokon át, a vírus szerűen terjedő videókig. Könnyen elrabolják az időnket. Ahol és ahogyan dolgozol óriási hatással lehet arra, hogy mennyire vagy produktív. Tehát a "kis napi szokásaid" nagy hatással lehetnek a jövődre.

Nem kell azonban megijedned. Ha a nap folyamán szeretnéd fenntartani a motiváltságod, akkor bizony van néhány dolog, amit megehetsz, hogy irányítsd az elméd. Íme pár tipp, amivel motivált maradhatsz és produktívan végezheted el a feladataid.

1. Nézz rá később a telefonodra

Legtöbbünk számára az első dolog ébredés után, hogy a telefonunkhoz nyúlunk. Gyakran még azelőtt, hogy kikelnénk az ágyból. Általában azzal kezdünk, hogy kikapcsoljuk az ébresztőt, aztán végig görgetjük az Instagramot, majd megnézzük az e-mailjeinket és némelyekre még válaszolunk is mielőtt a lábunk leért volna a földre.

Ha azonban megengednéd magadnak, hogy ne a telefonoddal kezd a napod, rájönnél, hogy sokkal jobb az így nyert időt inkább egy tápláló reggelire fordítani vagy megengedni a kávéból származó koffeinnek, hogy bejusson a szervezetedbe. Adj magadnak időt arra, hogy valami mással foglalkozz reggel, mielőtt valami munkával kapcsolatos dologba kezdenél. Kevésbé leszel stresszes és sokkal produktívabb lesz a napod.

2. Fontossági sorrend

Ha egy rendkívül hosszú teendő listával találod szembe magad, akkor bonyolultnak tűnhet, hogy elvégezd a felírt feladatokat. A határidők betartása és az időd hatékony kezelése tökéletes módja annak, hogy az egész napod jól teljen. Légy tisztában azzal, hogy melyik feladatot kell most azonnal figyelmet fordítanod és mi az, ami várhat.

3. Maradj szervezett

Rendes környezet, produktív elme. Ne maradjon szemét, koszos kávéscsésze az asztalodon. Ha mindig a régi papírok alatt keresed a szükséges dokumentumokat, akkor nem csak időt pazarolsz, de a figyelmed is össze-vissza fog vándorolni.

Függetlenül attól, hogy íróasztalon, laptopon vagy telefonon dolgozol, vagy sok időt töltesz autóban, ha tiszta környezetben vagy, akkor könnyebben koncentrálsz a feladataidra. A tiszta és rendezett környezet a végtelenségig javíthatja a produktivitásod.

4. Mozogj rendszeresen

A testmozgás felfrissíti az elméd. A sikeres vállalkozók és üzleti guruk tudják, hogy mentális egészség és a fizikai egészség szorosan együtt járnak. A testmozgás segít kikapcsolni, levezetni a stresszt és jobban kitudsz szakadni a munkából. Ez pedig azt is magával hozza, hogyha újból visszatérsz a munkába akkor felfrissült és felkészült leszel.

Már napi 20 perc segíthet visszarázódni a helyes útra. Ha úgy érzed, hogy nincs időd, akkor mondjuk menj biciklivel dolgozni vagy szakíts ki 20 percet az ebédszünetedből egy kis testmozgásra. Rengeteg lehetőséged van, így az idő nem lehet kifogás.

5. Természetes fény

Nyilvánvaló, hogyha irodában dolgozol, akkor kicsit körülményes lehet, hogy átrendezd a dolgokat. A tudomány azonban azt mutatja, hogy akik természetes fény közelében dolgoznak 12%-kal produktívabbak.

Ha otthon dolgozol, akkor próbáld meg úgy rendezni a bútorokat, hogy az asztalod ablak közelében helyezkedjen el. Ha pedig mindenképpen sötét helyre szorulsz, akkor tarts rendszeresen szüneteket világos helyen. Igyál kávét, teát természetes fényen. Ha üzleti telefonhívást bonyolítasz, akkor is próbálj meg mondjuk természetes fényben sétálgatni. Végül anélkül leszel produktívabb, hogy észrevennéd.

6. Tarts szünetet

Manapság rendkívül könnyen beszippant minket a munka. Az okostelefonok világában szinte lehetetlennek tűnik, hogy elszakadjunk az emailjeinktől és a munkánktól. De mindenkinek szüksége van szünetre. Ha nem tartasz szünetet, hanem mindig a munkával foglalkozol, akkor hamarosan ki fogsz égni.

Szakíts időt arra, hogy a barátaiddal legyél, új készségeket tanulj, meditálj, élj kicsit a hobbidnak stb. Bár furcsának tűnhet, de a produktív élethez szünetre is szükségünk van.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

komment
süti beállítások módosítása