4 biztos mód, hogy helyes pénzügyi lépéseket tegyél 2020-ban

2020. január 09. 19:09 - Life Advisor

financial_freedom.jpgBárki, aki újévi fogadalomként valaha azt határozta el, hogy pénzt takarít meg tudja, hogy milyen nehéz néhány hét után ezen az elhatározáson maradni. Nehéz motiválni magunkat arra, hogy plusz munkát vállaljunk, ahelyett, hogy inkább a kanapéra zuhannánk és megnéznénk egy új részt a kedvenc sorozatunkból. A pénzügyi célok kitűzése fontos, de ahhoz, hogy hosszútávon ragaszkodjunk hozzá szükségesek olyan szokások, amelyek hozzájárulnak a rendszer működéséhez. Próbáld ki ezt a 4 módszert, hogy helyes pénzügyi lépéseket tehess 2020-ban.

1. Haladj kis léptekkel

Óriási megtakarítás kitűzése remek, de ijesztő is egyben. Sőt tovább megyek előfordulhat, hogy az előrehaladásod lassabb lesz, mint amit elvársz. Oszd fel minden egyes éves célod kisebb részekre és követhető apró lépésekre.

Ha például egy bizonyos adósságot szeretnél kifizetni oszd el ezt havi, heti vagy napi célokra így kezelhetőbbé teszed a célod.  Ne feledd, hogy ezek az apró lépések fognak hozzásegíteni téged ahhoz, hogy a jövőbeli nagy változásokat is nyélbe üthesd.

2. Maradj rugalmas

Az egyik dolog, amely tönkreteszi a céljainkat az, hogy sokszor túlzottan ragaszkodunk hozzájuk. De minden áldozat és szokás, amit a céljaidért csinálsz megváltoztatható. Bármikor.

Próbálj ki dolgokat és állíts be határidőt minden egyes stratégiához. Utána pedig nézd meg, hogy a stratégia működik-e? Például lehet, hogy próbálsz hétvégente is dolgozni, hogy megtudd a nagyobb jövedelem megéri-e azt az áldozatot, hogy a hétvégéd rövidebb lesz. Ha igen, akkor minden rendben. Ha nem, akkor hagyd abba a plusz melót. Engedd meg magadnak azt, hogy más lehetőségeket kutass, kísérletezz és ha szükséges változtass.

3. Gondold át a kockázatot

A pszichológusok szerint valami elvesztésének fájdalma nagyobb, mint annak a bizonyos valami megszerzésének öröme. Ez azt jelenti, hogy a gondolat, hogy nem kapod meg a kívánt dolgot erősebb motiváció lehet, mint maguk a cél.

Amikor a pénzügyi magatartásoddal és életmódoddal kapcsolatos céljaid megfogalmazod, motivációként használhatod akár azt is, hogy átnézed mi kerül veszélybe, ha nem változtatsz a jelenlegi helyzeteden. Például milyen lesz az életed 5 év múlva, ha most nem kezdesz el pénzt takarítani?

4. Ünnepeld meg a győzelmeidet

Keress lehetőségeket az ünnepléshez, miközben a pénzügyi céljaid felé haladsz. Ez nem azt jelenti, hogy minden egyes megtakarítási célod elérésekor az összes pénzed el kell költeni, hanem azt, hogy büszkének kell lenned magadra, hogy milyen messzire jutottál, ami majd továbbra is motiválni fog a céljaid felé vezető úton.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

komment
süti beállítások módosítása