Napi 5 percbe kerül, hogy egészségesen tartsd az elméd

2019. december 01. 18:04 - Life Advisor

5minutes_meditation.pngSok mindent megtenni nagyon rövid idő alatt sokszor bizony lehetetlennek tűnik. A Zen állapot létrehozása nemcsak a stressz csökkentésére használható, de az agyunk megfelelő egészségi állapotának fenntartásához is hozzájárulhat. Egy nemrégiben készült tanulmány azt mutatja, hogy a 20-as éveink vége felé az agyunk elkezd veszíteni az addig tapasztalt funkcionalitásából. Ez leginkább akkor nyilvánul majd meg, amikor egyre többször tapasztaljuk, hogy elfelejtünk dolgokat.

A meditáció nyolc hét után képes megváltoztatni az agyunkat. Dr. Sara Lazur kutatása arra világított rá, hogy azok az emberek, akik rendszeresen meditáltak 8 héten keresztül, az agyuk minden területén tapasztaltak fejlődést és pozitív irányú változást.

Egészséges elmét tehát a meditációval igenis létre fogunk tudni hozni, de hogyan vágjunk bele?

1. Keresd meg a saját meditációs stílusod és váljon a meditáció a szokásoddá

A meditációhoz jobb kognitív képességek és csökkent stressz szint társul. Noha nem feltétlen vesszük észre a meditáció hosszú távú előnyeit az agyunk számára, megfogjuk őket tapasztalni. Keress egy számodra megfelelő stílust és tartsd magad a kiválasztott gyakorlathoz. Az elején még akár többféle meditációs technikát is kipróbálhatsz, amíg meg nem találod azt, amelyik a legjobban illik hozzád. A tanulmányok szerint már napi 5-10 perc képes jelentős változásokat hozni.

2. Tervezd be a napirendedbe a meditációt

Ha nagyon elfoglaltak vagyunk, akkor miért lenne időnk meditálni? Gondolj rá úgy, mint a fogmosásra. Azt is mindennap megcsinálod annak érdekében, hogy ne legyen fogászati problémád, ugye? Ugyanígy gondolj az elméd egészségének megóvására is.

Meditálni íróasztalnál, autóban vagy akár egy séta során is tudsz. Tervezd be a napirendedbe a meditációt és szánj rá időt rendszeresen.

3. Kezdj egyszerű gyakorlatokkal

A jóga és meditációs oktatók szerint a lélegzetünk tudatosságával már nagyon jó eredményeket érhetünk el. Mindez segít az elménkre összpontosítani. Hihetetlen dolgokra leszel képes, ha összehangolod az elméd a tested és a lélegzeted. Ezt teszi ugyanis lehetővé, hogy a múlt és a jövő stressze és szorongása felszabaduljon. Megtapasztalhatod a nyugalmat, könnyedséget, lelkesedést és a felfrissült elme állapotát.

Itt mutattam be neked 5 meditációs technikát, amivel elkezdheted te is rendbe tenni az elméd >>>

Itt pedig olyan technikákat olvashatsz, amelyeket akkor javaslok, ha már többször próbálkoztál meditációval, de valamiért neked nem jött be >>>

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

komment
süti beállítások módosítása