Sikeresnek lenni jó, de a kudarc tényleg rossz?

2019. október 26. 19:41 - Life Advisor

faulire.jpgValahol a földön egyik sarkában élt egy fiú. Vidám és boldog ember volt. Aztán egy nap az az állandó nagy mosoly eltűnt az arcáról. A mosoly helyett, könnyek jelentek meg az arcán. Mi történt vele? Nagy katasztrófa. Megbukott egy vizsgán. A régi színes mindig sikeres élete most szürke és kilátástalan életté vált. Az emberek megvitatták, hogy vajon mit fog kezdeni az életével. Úgy tűnt, hogy nincs remény semmilyen jövőbeni sikerre.

Tehát ez volt a Föld egyik sarka, most beszéljünk a másikról. Ott egy fiatal ember egy extrém lépést tervezgetett és a Googlen rákeresett arra, hogy "Hogyan lehet véget vetni a haszontalan életnek?" Miért csinálta ezt? Azért, mert az álom vállalkozásként indult cége csődbe ment és a társadalom teljesen negatív gondolatokkal sújtotta őt.

A kudarc tényleg ilyen rossz? Tényleg vége az életednek, amikor kudarcot vallasz? NEM.

Egyezzünk meg abban, hogy a siker is jó dolog és a kudarc is, hiszen tapasztalatot ad nekünk. Ezek a tapasztalatok pedig arra késztetnek téged, hogy elérd a siker olyan magasságát, amelyről még csak álmodni sem mertél. Nem hiszel nekem?

Ebben az esetben nézd meg a híres emberek történetét. Megfogod látni, hogy hányszor vallottak kudarcot, mielőtt sikeresek lettek. Lusta vagy kikeresni ezeket a történeteket? Nos, akkor beszéljünk róluk most.

Lekapcsolod a lámpát. Mi történik? Sötét lesz. Illetve így lenne, ha Thomas Edison nem találta volna fel az izzót. Könnyű dolga volt igaz? Nem. Sokszor kudarcot vallott, de tudod mit mondott?

"Nem vallottam kudarcot, csupán ezer módot találtam, amellyel nem lehet villanyfényt előállítani. Ennyivel közelebb jutottam ahhoz, amelyikkel lehet."

Ha nem ilyen pozitívan látta volna ezeket a helyzeteket, vajon sikeressé vált volna?  Menjünk tovább, Steve Jobs neve ma már mindenki számára egyenlő az Apple-lel. 1985-ben összerúgta a port a vállalat többi vezetőjével, szabályosan kirúgták a saját maga által alapított cégtől. Ez azért már valami kudarc féleség, nem? Steve Jobs számára nem.

Nem veszítette el a reményt, sőt két harcot vívott egyszerre. Az első, hogy visszaszerezte pozícióját és jó hírnevét, a második pedig a rákkal való küzdelme. Lehet, hogy a második csatát elvesztette, mert nem teljesen tartotta az előírt kezeléseket, de megnyerte az első csatát és ezzel a szívünket is.

Megismerték volna az igazi siker érzését, ha nem tapasztalták volna meg a kudarcot? Nem. Tudjuk, hogy milyen az édes étel, mert megkóstoltuk a keserű ételeket is és ugyanez vonatkozik a sikerre is.

Mit jelent a kudarc?

Egész életünkben hibásan definiáltuk a "kudarc" kifejezést. A kudarc egy tanár. Sőt, a legjobb tanár. Türelemre tanít, megtanít, hogyan kell önmagadért kiállni, amikor senki nem áll ki melletted. Ez valami hasonló, mint amit a tanáraink, szüleink is tanítanak nekünk nem? Ha a tanárok jók, akkor a kudarc miért tanítja ugyanezeket?

1. A kudarc új utakat nyit számunkra.

Ki akarna más szempontból megvizsgálni egy problémát, ha az első alkalommal sikeresen megoldaná? Senki.

Csak akkor próbálunk alternatívákat találni, ha az eredeti ötletünk kudarcot vall. Ez az emberi természet. Ezért a kudarcok szükségessé váltak. Segítségükkel új szemszögből tekinthetünk a kialakult helyzetre, hogy felfedezhessünk további lehetséges megoldásokat egy adott problémára.

2. A kudarc motivál

Igen, a kudarcok motiválnak is. Amikor többször is kudarcot vallasz, egy apró gondolat jelenik meg a fejedben, amely azt mondja : "Elfáradtam már újra és újra ugyanazt csinálni, ezért most végig csinálom, bármi is történjen."

Mit csinált tehát a kudarc? Arra ösztönzött téged, hogy adj bele minden tőled telhetőt és sikerrel jársz.

3. A kudarcokkal elismerést gyűjtesz

Ha kudarccal szembesülsz, az emberek kritizálni fognak, azonban ha harcolsz, akkor ugyanazok az emberek hangosabban tapsolnak majd a sikereidért. Hirtelen a "Nem tudsz megcsinálni semmit" mondatot felváltja a "Soha nem gondoltuk volna, hogy megcsinálod. Igazi harcos vagy."

4. A kudarc erősebbé tesz

Ez vitathatatlan. A kudarcok erősebbé tesznek. Főleg szellemileg, hogy bebizonyítsd magadnak, hogy igenis képes vagy talpra állni. Segít, hogy figyelmen kívül hagyd a társadalmi nyomást és nagyobb lendülettel és lelkesedéssel valósítsd meg az álmaid.

Még mindig azt gondolod, hogy a kudarc rossz dolog, vagy most már megértetted mit is jelent valójában? Még ha kudarcot is vallasz, ne add fel. Helyette tanulj inkább belőle és menj tovább az álmaid felé vezető úton. Egy nap igenis sikeres leszel. Aki harcol veszíthet, de aki nem harcol, már vesztett is. Kelj fel és harcolj!

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

komment
süti beállítások módosítása