Ezzel az 5 soft skillel rendelkezik minden sikeres vállalkozó

2019. augusztus 12. 12:45 - Life Advisor

vallalkozo_soft_skill.pngAz Amerikából származó "soft skill" kifejezést habár megpróbálták magyarosítani (puha faktorok, soft készségek), mégis kevesen tudják behatárolni ennek a megfoghatatlan készség-, és képességkörnek a határait tartalmát. Egyszerűen fogalmazva ide tartozik minden olyan képesség, amely a szakmai tudáson felül alapvetően meghatározzák a beilleszkedési-,motiválhatósági-, kezelhetőségi-, kreativitási jellemzőit. De vajon egy vállalkozó számára, melyek azok a készségek, amelyekkel rendelkezni kell a siker érdekében?

Számtalan alkotóeleme van egy sikeres vállalkozás létrehozásának, amelybe beletartoznak a soft skillek is. A munkáltatók közel 93%-a mondja azt, hogy a soft skillek nagyon is fontos tényezők egy bér megállapítása során. Ha képesek vagyunk kihasználni a soft skilljeinkben lévő erőt, akkor vállalkozóként nagy dolgokat tudunk véghez vinni.

1. Bizalom

A sikeres vállalkozás a bizalmon alapul. Mások motiválása, inspirálása érdekében a vállalkozónak bíznia kell saját magában és a munkatársaiban. Más vállalkozások és maguk a fogyasztók is akkor fognak bízni benned, ha te bízol saját magadban.

A magabiztosság azt is jelenti, hogy ha például kockázatot kell vállalni, akkor megteszed és a versenytársak fölé emelkedsz a cégeddel. Nemcsak kezdeti lépésként fontos a bizalom, hanem minden egyes vállalkozásodban véghez vitt cselekvésnél is.

2. Önismeret

Alapvető fontosságú, hogy tisztában legyél a saját személyiségeddel különös tekintettel az erősségeiddel, gyengeségeiddel, gondolataiddal, érzelmeiddel.

Ha egy vállalkozó öntudatos, akkor képes lesz a partnereivel is sikeres megállapodásokat kötni. Öntudat nélkül a vezetők könnyen beképzeltek és gerinctelenek lehetnek. Az öntudatba pedig beletartozik az ellenőrzés is. Tehát, ha túlzottan érzelmessé válasz, észre kell venned, hiszen minden például káros impulzív döntéshozatalt eredményezhet.

3. Együttműködés

Attól a pillanattól kezdve, hogy belekezdünk egy beszélgetésbe döntő fontosságú az együttműködés, legyen szó bármilyen projektről. Vállalkozóként meg kell értened a saját felelősséged. Ehhez meg kell határoznod az üzleti kultúrád és rendelkezned kell azzal a képességgel, hogy az együttműködéseket remekül kezeld.

Az aktív hallgatás inspirálja a csapaton belüli együttműködést és megteremti a tanulási lehetőségeket.Információ megosztása, megvitatása nélkül a siker sem fog könnyedén elérkezni.

4. Időbeosztás

Nem számít ki vagy és mit csinálsz, mindannyiunknak ugyanúgy 24 órából áll egy nap. A sikeres vállalkozókat azonban az különbözteti meg a többiektől, hogy ők képesek remekül menedzselni az idejüket.

Vállalkozóként sok felelősséged van, gyakran ugrálhatsz a feladatok, megbeszélések között és miközben különböző eseményeken is részt veszel.

Vállalkozóként fontos, hogy megtaláld azt a szervezeti rendszert, amely a vállalkozásod és a céljaid érdekében működik. Olyan prioritási rendszereket kell létrehoznod, amelyeket biztosítják az üzleti sikerek elérését.

5. Rugalmasság

A vállalkozói életünk során váratlan akadályok és kudarcok üthetik fel a fejüket. Az indulás nem lesz tökéletes. A legfontosabb azonban mégis az, hogy hogyan haladsz továbbra is a célod felé, amikor még egyenlőre nem látszik a fény az alagút végén.

A képesség, hogy kemény maradj a nehéz helyzetekben a végén hatalmas sikerekhez vezet majd.

A rugalmasság során növekedni fog a hitelességed mások szemében, sőt azt is nyilvánvalóvá teszi az ügyfeleidnek, hogy hajlandó vagy harcolni a végsőkig.

komment
süti beállítások módosítása