5 mítosz a nyári folyadék fogyasztással kapcsolatban

2019. június 29. 07:30 - Life Advisor

drinking_water_myth.pngVégre eljött a nyár. Magyarországon a hétvégén is 30-35 fok körüli hőmérséklet várható és ez a kánikula bizony a jövő héten is folytatódik. Azért, hogy élvezhessük a meleget, sokan árnyékos helyet keresnek és megpróbálnak nagyon sok vizet inni. Minél többet, annál jobb. Ez azonban csak egy mítosz, amely sokunkban megragadt. Íme 5 további, amely a nyári folyadék fogyasztással kapcsolatban benned is felmerülhetett.

 

 

1. Ha szomjas vagy, már rég innod kellett volna

Sokan azt hiszik, hogy a szomjúság érzése azt jelzi, hogy a szervezetünknek folyadékra van szüksége. Ezért rengetegen próbálják rávenni magukat, hogy elkerüljék a szomjúság érzését. Sokan akkor is isznak amikor egyáltalán nem szomjasak és vannak akik különböző applikációkat használnak azért, hogy emlékeztesse őket a rendszeres folyadék fogyasztásra. 

A szomjúság érzése tényleg egy jel a szervezetünktől. Azt jelenti : most van szükségem vízre, nem előbb és nem is később. A szabály tehát egyszerű : igyál akkor, amikor tényleg szükségét érzed. Ez nem csak azokra vonatkozik, akik ülő munkát végeznek, ugyanúgy igaz a sportolókra és a maratont futókra is. 

2. Nem tudsz túl sokat inni

Sajnos ez sem igaz. A túl sok víz fogyasztás esetén ugyanis akár vízmérgezés is kialakulhat. A szaknyelv ezt Hyponatrémiának nevezi. Bizonyára kitaláltad, hogy a nátrium jelentős szerepet kap majd.Normális körülmények között a vérplazma 136 és 145 mEg/L nátriumot tartalmaz. Hyponatrémiáról akkor beszélünk, ha a vér nátriumszintje 135 mEg/L alá esik. Ilyenkor a sejtek megpróbálják növelni a testfolyadékok nátrium szintjét, úgy hogy hatalmas mennyiségű vizet vesznek fel.

Emiatt érezhetünk fejfájást, szédülést, kimerültséget, levertséget, izomgyengeséget, de legrosszabb esetben akár halálos is lehet.  2 éve Frankfurtban egy testépítő halálát például vízmérgezés okozta. Emiatt a sportolók számára például kiemelten fontos, hogy figyeljenek a megfelelő nátriumszintre is.

3. Ha meleg van, legalább napi 3 liter folyadékot kell fogyasztani

Az, hogy egy embernek mennyi folyadékra van szüksége egy nap, egyénenként változik. Befolyásolja az életkor, a testsúly, a hőmérséklet és például az állóképesség is. 

Logikus, hogy más a folyadék fogyasztása annak, aki egész nap egy klimatizált irodában tartózkodik, mint aki építkezésen dolgozik. Ehhez jön még hozzá az is, hogy nyáron örömmel fogyasztunk sok-sok zöldséget/gyümölcsöt, amelyek szintén tartalmaznak folyadékot. Gondoljunk csak bele, hányszor megyünk mosdóba két szép szelet görögdinnye után. :) Ezért érdemesebb a szervezetünkre hallgatni, mint elfogadni a felröppent tanácsokat.

4. A melegebb folyadék jobb hőség esetén, mint a hideg

A nap éget, forróság van, izzadsz. A szád már teljesen kiszáradt. Erre nincs is jobb, mint egy nagy pohár....langyos víz. NEM!

Gyakran hallott, ám nem megerősített tény, hogy ne fogyasszunk hideg italokat a nagy melegben. Miért? Állítások szerint azért, mert a szervezetünk a hideg folyadékra fog reagálni és elkezd hőt termelni.

Ehelyett, igyunk azt, amit szeretnénk. Ez pedig valljuk be őszintén ritkán egy pohár langyos víz. Ha arra kényszerítenek minket, hogy csináljunk valamit, amit nem szeretnénk, az csak boldogtalanságot okoz, mert nem elégíted ki az alapvető testi szükségleteid. 

5. Szénsavmentes vizet kell innod, mert az egészségesebb

Ez is csak egy mítosz. Ugyanúgy, mint az első pontnál említett szomjúság érzéssel kapcsolatban, itt is inkább hallgass a testedre. A testünk általában tudja, hogy mi jó neki, csak figyelnünk kell rá. 

Tehát, ha mi a szénsavas vizet szeretjük, akkor az igyunk és ne erőszakoljuk magunkba a szénsavmentes vizet. Az egyetlen dolog, ami számít, hogy folyadékot kapjon a szervezetünk.

Ez alól esetlegesen a sportolók lehetnek kivételek, akik számára a szénsavmentes víz fogyasztása javasolt, mert könnyebben emészthetőbb, nem okoz csuklást és vagy büfögést. 

És most, élvezd a napod. Nem számít mennyi víz van most a poharadban. 

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

komment
süti beállítások módosítása