9 dolog, amit a kozmetikus szerint soha nem kellene megtenned

2019. június 19. 07:30 - Life Advisor

dermatology.pngEgy igényes férfi igenis ápolja az arcbőrét (is). Személy szerint sosem tartottam piperkőc dolognak felkeresni egy kozmetikust annak érdekében, hogy egészséges arcbőrt tudjak magaménak és ez még a mai napig része az életemnek. Persze, ha már egy blogon igyekszem minél hasznosabb információkat megosztani veletek, akkor ezt nem fogom lekorlátozni bizonyos életterületekre, így történt, hogy kicsit beszélgettünk a kozmetikusommal azokról a dolgokról, amelyeket soha nem szabadna megtenned, az otthoni szépségápolás során.

Amikor bőrápolásról beszélünk vannak természetesen olyan dolgok, amelyeket rendszeresen meg kell tennünk. Például napozáskor a naptej használata, az arcunk rendszeres tisztítása, megmosása. Vannak azonban olyan dolgok is, amelyeket nem szabadna megtenned a bőröddel, hajaddal, körmeiddel. Íme 9 olyan dolog a régi szokásoktól (pattanások nyomkodása) az új trendekig (új és furcsa összetevők használata), ami inkább ártalmas, mint hasznos.

1. Olajos termékek használata

Jó ötletnek tűnhet a szennyeződéseket vagy a sminket az arcodról nagy mennyiségű olajat tartalmazó termékkel letisztítani, de nem a legjobb megoldás, mivel ez is okozhat különböző szennyeződéseket. A manapság kapható termékek után sokszor akné is kialakulhat. 

Az egyik fő oka, hogy hirtelen aknék keletkeznek a pubertás korban a fokozott faggyútermelés. A zsíros bőr pedig kiváló feltételeket teremt az aknét kiváltó baktériumok számára. Ezért mindenféle olajos termék használata, csak az aknék kialakulását segítheti elő.

2. Pattanások nyomkodása

Ezt inkább hagyjuk szakemberre. Egyébként érthető, hogy meglátunk az arcunkon egy pattanást és szabadulni akarunk tőle, de ez a szokás, csak rosszabbítja a helyzetet. A nyomkodással nemcsak a pattanások rosszabbodhatnak (mivel a tüszők a bőr alá stimulálódhatnak) de még hegeket is okozhatsz az arcodnak.

3. Almaecet az arcra

Egy újonnan felkapott trend szerint, az almaecettel való arcápolás - a természetes alapanyagok jegyében - tökéletes, azonban vannak olyan természetes összetevők, amelyek problémákat okozhatnak, egyik ilyen például az almaecet, ugyanis agresszíven eltávolítja a bőr természetes védőrétegét és bőrpír alakulhat ki.

4. Szakképzetlen kozmetikus

Ez sajnos lehet a barátnőd, párod is. :) Sajnos ezen a piacon is sok szakképzetlen munkaerőt találunk, így érdemes jól kozmetikus választanunk, plusz esetlegesen (problémától függően) akár bőrgyógyász segítségét is kérnünk. Ha fogorvos esetében nem tűrjük, hogy bárki a szánkba turkáljon, akkor a bőrünkkel kapcsolatban se adjunk alább. 

5. Ne kövesd a közösségi média tippjeit

Bizonyára te is szeretnél tippeket kapni a kedvenc példaképedtől vagy egy nagy követőtáborral rendelkező influencertől (vélemény vezér), azonban amit nem szabad elfelejtened az az, hogy az ő bőre, nem a tiéd. Sok nagyszerű termék van, amit ajánlhatnak neked, de nem mindegyik felel meg a te bőrtípusodnak is. Ha lehet mielőtt bármit elkezdesz használni keress fel egy bőrgyógyászt.

6. Állandóan copfban hordani a hajad

Nyilván vannak olyan helyzetek, amikor ez elengedhetetlen, azonban tartósan így hordani a hajad akár hajhulláshoz is vezethet, bármennyire is modern megoldásnak tűnik.

7. Fekete kenőcs használata

A mai napig bele lehet futni a bőrrák kezelésére ajánlott fekete kenőcsbe. A fekete kenőcs összetevője egy Amerika északkeleti részén őshonos évelő növény, a vérzőmák. Ezek a krémek általában cinket is tartalmaznak, amelyek tovább fokozzák a vérzőmák alapvető maró tulajdonságát, bár a gyártók állítják, hogy csak a beteg bőrsejteket pusztítja el a krém. Ennek ellenére, ha úgy érzed valami nem stimmel, keresd fel a bőrgyógyászod.

8. Túl sok termék (együttes) használata

Nem kell több tucat terméket venned ahhoz, hogy egészségesen tartsd a bőröd. Alapesetben 3 maximum 5 termék elég kell, hogy legyen és ezeket nem kell havonta újra cserélni.

9. Túl erősen dörzsölni az arcod

Az elhalt bőrsejteket kétféleképpen lehet eltávolítani. Az egyik módszer, hogy ezeket az elhalt bőrsejteket kefével vagy szivaccsal eltávolítjuk, azonban néha túl erősen dörzsölhetjük a bőrünket, amely káros lehet a bőr számára. Vörösséghez, sötét foltokhoz és aknék megjelenéséhez vezethet. Ha biztonságosabb módszerre vágysz, inkább válaszd például a rózsavizet, amely nemcsak tisztít, de vitaminokkal is ellátja a bőröd.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

komment
süti beállítások módosítása