Egyensúlyban van-e a munkám és a magánéletem?

2019. február 08. 07:30 - Life Advisor

work_life_balance.jpgA valódi munka-magánélet egyensúly elérése bizony nagy kihívás tud lenni. Egyre több ember meséli a coaching ülések során is, hogy ez bizony egyre nehezebb, hiszen számtalan dolognak kell megfelelni egy időben. Hosszabb munkanapok, nagyobb nyomás hogy sikeresek legyünk, hogy gyorsabban elvégezzünk mindent és kevesebb én idő. Mindezt összeadva bizony egy meglehetősen stresszes életet kapunk. Az alábbi teszt segítségével kiderítheted, hogy mennyire van egyensúlyban a munkád és a magánéleted.

Egyre több beszélgetés során hallom a szokásos "Mivel foglalkozol?" kérdés mellett a "Hány órát dolgozol?" kérdést is. Nyugat-Európában csökken a teljes munkaidőben foglalkoztatottak száma, amelynek több oka is van : 

  • fokozódó munkahelyi stressz
  • a gyermeküket egyedül nevelő szülők számának növekedése
  • a szociális rendszerek hiánya

Vannak akik nem akarnak, és vannak, akik nem tudnak teljes állásban dolgozni, mert gyermeket nevelnek, esetleg beteg vagy idős családtagot gondoznak.

A munka-magánélet egyensúlyának gondolata egyébként a 19. századból származik, amikor korlátozni kezdték a gyermekmunkát. 
Húsz évvel ezelőtt a munka és magánélet egyensúlya a munka és a szabadidő, az erőfeszítés és a lazítás közötti egyensúlyt jelentette. Manapság azonban a modernkori feladataink, a munka, a magánélet és a háztartás Bermuda-háromszögében való tájékozódást jelenti.

Nem könnyű boldogulni, azonban fontosnak tartom leszögezni, hogy a munka-magánélet egyensúlyának megteremtése nem ördögtől való és pláne nem lehetetlen. Itt is minden a gondolataiddal kezdődik. Gondolkodj másképp és élj másképp!

Természetesen személyenként változik, hogy mennyire könnyű számunkra ezt a harmóniát beépíteni az életünkbe.

Most azonban térjünk rá a tesztre és derítsük ki, hogy a te életedben mennyire van egyensúlyban a munka és a magánélet.

Gondolj vissza az elmúlt 6 hónapra és válaszolj az alábbi kérdésekre IGEN-el vagy NEM-el.

  1. A munkád miatt annyira kimerültnek érzed magad,hogy nehezedre esik érzelmileg ráhangolódni a családtagokra és/vagy a barátaidra?

  2. Magánéleti gondok is akadályozzák a teljesítőképességed?

  3. Úgy érzed, hogy a magánéleted megakadályoz abban, hogy időt fektess abba a munkába, amely a karriered szempontjából hasznos lenne?

  4. Ha párkapcsolatban élsz, úgy érzed, hogy a házimunka elosztása igazságtalan?

  5. A munkahelyeden kerülöd a személyes kapcsolatot a kollégáiddal?
  6. Könnyen eltudják terelni a figyelmed különböző zavaró tényezők, amelyek után nehezen rázódsz vissza a munkádba?

  7. Reggelente kimerülten ébredsz?

  8. Erőfeszítés számodra, hogy munkába menj és ott teljesíts?

  9. Számodra az iroda valóságos felüdülés a családi feladatok után?

  10. Munka után nyugtalannak érzed magad? Alábbhagy ez az érzés, amikor internetezel?

Bár a teszt segítségével felállított diagnózis nem teljes körű, ha háromnál több kérdésre igennel válaszoltál, érdemes lehet tanácsadóhoz fordulnod.

Az egyensúly megteremtése aközött, ahogyan gondolkodsz, ahogy dolgozol és ahogy a szabadidőd töltöd kiemelten fontos a hosszútávú mentális és fizikai egészséged szempontjából is. A változtatás iránti vágy kizárólag belülről jöhet.

Remélem, hogy a fenti teszt neked is segítségedre lesz, hogy megvilágosodj és megtedd a szükséges lépéseket. 

komment
süti beállítások módosítása