Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

7 tipp, ha unod a szexet!

2019. január 25. 07:30 - Life Advisor

no_sex_no_intimacy.pngA szerelem csodálatos dolog az életünkben. A rózsaszín köd miatt úgy érezhetjük, hogy az életünk teljes mértékben megváltozott és olyan mértékben elönt minket a boldogság, hogy úgy gondoljuk, miénk a világ, örökké együtt leszünk és minden tökéletesen klappolni fog. A szerelem és a párkapcsolat része a szexualitás is. Mi történik azonban akkor, ha eltűnik a vágy? Ettől valójában mindenki retteg és valójában bármikor beüthet. Fontos azonban kiemelni, hogy előfordulhat ugyan, hogy úgymond alábbhagy a szexuális vágy, de azért még ott van. A vágy körüli zűrök mindkét nemre jellemzőek.

Szex,szerelem,vágy,szenvedély. Mindegyik jól hangzik, nemde? Pontosan ugyanennyire ijesztőek is sok ember számára. A mindennapokban felmerülő egyéb gondok és feladatok nagyon hamar elvonják a figyelmünket a szexuális életünkről. Azonban,ha lehetőségünk van kikapcsolódni, feltöltődni hamarosan visszatér az egymás iránti vágy. Ha viszont azt veszed észre, hogy újabb és újabb hetek telnek el szex nélkül, akkor érdemes elgondolkodnod. 

A szex iránti érdeklődés elvesztése egyébként betegség. Helen Singer Kaplan amerikai pszichiáternő az 1980-as években vezette be az ISD-szindróma fogalmát. Aki ISD-ben szenved semmilyen helyzetben sem érez szexuális izgalmat partnere iránt, sőt, még fantáziájában sem foglalkozik szexszel. 

Természetesen nem lehet minden esetben ISD-t diagnosztizálni, különbség van ugyanis vágyhiány és vágyhiány között. Többször előfordul ugyanis, hogy a párok azt mondják, hogy már nem érzik a szenvedélyt egymás iránt. A kezdeti szenvedély csökkenése azonban a kapcsolat folyamatos előrehaladtával természetes dolog, hiszen az újdonságot felváltja a megszokott tény. A szenvedély intenzitásának változásától tehát nem kell megijedni, gond akkor van, ha teljesen eltűnik mindez.

Lehet-e a düh az ok?

Gyakran előfordul, hogy a másik fél iránti tudatalatti düh miatt csökken a szexuális vágy. Ilyenkor szintén magát az okot kell megkeresnünk, hiszen előfordulhat, hogy olyan lelki sérelmünk van, amelyet nem sikerült feldolgozni. Ilyenkor bizony a párunkon fogjuk leverni ezen negatív érzelmeinket, amely akár lehet az is, hogy nem kívánjuk többé a szexet partnerünkkel. 

Fantáziahiány = szexhiány?

Jó pár tanulmány kimutatta, hogy sok párnál akkor lehet ISD-re gyanakodni, amikor az illető a partnere egyik korábban semmi problémát nem okozó tulajdonságával, viselkedésével lesz elégedetlen. Hirtelen taszító lesz a partnerünk dohányzása, öltözéke, sörhasa stb. Olyan, mintha lebeszélnénk magunkat a másikról. A tudatalattink így próbálja meggátolni az intimitást. Ez az kép, amely kioltja a szenvedélyt. 

Vannak párok, akik úgy vélik, hogy megtudják beszélni egymással ezt a helyzetet, míg mások inkább próbálják elkerülni, hogy ilyen kínos dolgokról beszéljenek egymással. Ilyen esetben mindenképpen érdemes szexuálpszichológus segítségét és szakértelmét igénybe venni.

Nézzük, mi az a 7 dolog, amit megtehetsz, ha úgy érzed unod a szexet?

  1. Ugyanúgy ahogy az egész életed, a szexuális életedet is úgy kell megélned, ahogy te szeretnéd. Ne akarj másoknak megfelelni.

  2. Ha úgy érzed, hogy valami megváltozott a szexuális életedben, akkor vedd észre ezeket a jeleket és ne próbáld meg homokba dugni a fejed.

  3. Járj a végére annak, hogy a szex megritkulásának hátterében nem-e valami szexuális probléma áll pl. potenciazavar, fájdalmas közösülés stb.

  4. Válaszold meg magadnak az alábbi kérdéseket : 
    Mióta áll fent ez a probléma?
    Történt-e abban az időben valami (nagy) változás az életedben?
    Mikor voltatok utoljára a pároddal kikapcsolódni?

  5. Ha még férfiként és nőként éltek együtt, nem pedig "mint a testvérek", akkor nincs nagy gond. Töltsetek minél több időt egymással és figyeljetek a külsőtökre.

  6. Ha már eljutottatok odáig, hogy szakembert kerestetek fel, de a párod ellenkezik az egész ellen, akkor előfordulhat, hogy a vágy nélküliség hátterében olyan dolog rejlik, amit a párod nem szeretne, ha kiderülne, például egy másik partner. Vedd észre, ha ez így van, mert nyilván ilyenkor más irányba kell, de igenis tovább kell lépni.

  7. Ha kiderül számodra, hogy a vággyal együtt az érzelmek is elmúltak, merd kimondani ezeket.

 

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

komment
süti beállítások módosítása