8 dolog, ami garantáltan szabotálja a munkakeresésed!

2019. január 24. 07:30 - Life Advisor

job_search.pngEgy jó munkahely megtalálása sokszor nem könnyű feladat. Bizonyos szokások követése elősegíthetik, de ugyanakkor szabotálhatják is a munkakeresésed. Néhány rossz szokás teljesen nyilvánvaló ugyanakkor vannak olyanok is, amelyekről nem gondolnánk, hogy meggátolnak bennünket a munkakeresésben. Íme a 8 leggyakoribb olyan szokás, amely biztosan hátráltathat téged is.

 

1. Nem bírod a networkinget

Hallottál már arról, hogy a szabad munkahelyek 80%-a soha nem kerül nyilvánosságra? De akkor, hogyan lesznek betöltve ezek a pozíciók, ha nem hirdetik meg őket? Sokan törekednek arra, hogy időt spóroljanak az álláshirdetések megírásával, publikálásával oly módon, hogy ajánlási programokat indítanak és/vagy a saját hálózatukon, ismerőseiken keresztül próbálják meg feltöltetni a nyitott pozíciókat. A networking egy életmód és nem csak kizárólag networking eseményeken történhet. Repülőn, vonaton, étteremben, nyári partikon stb. Fontos, hogy mindig legyél elérhető és nyitott mindenféle beszélgetésre bárhol is jársz éppen. A nyitottságod energiái hatalmas lehetőségeket teremthetnek az életedben.

2. Rossz megfogalmazás, hibás nyelvtan

Függetlenül attól, hogy valaki beajánlott-e téged egy állásra vagy sem, biztosan szükséged lesz egy önéletrajzra. A munkáltatók 58%-a elismerte, hogy amennyiben nyelvtani hibát találnak az önéletrajzban akkor a jelölt azonnal kiesik. Érdemes szakértő segítségét is igénybe venni, ha tényleg jó CV-t akarsz készíteni. 

3. Nem illeszkedik a CV-d és a motivációs leveled az adott pozícióhoz

Ugye itt tudnak igazán kiderülni, hogy ki melyik internetes oldalt használta az önéletrajza és a motivációs levele megírásakor. Hidd el a tapasztalt HR-s kiszúrja a Profession.hu vagy az CVOnline.hu-t és társait használod. Nem azt akarom ezzel mondani persze, hogy nem adnak egy jó vázat az egész pályázatodnak, de mindig próbálj meg arra törekedni, hogy azokat az információkat emeld ki, amelyek jobb színbe tüntetnek fel téged a megpályázott pozícióhoz. 

Ugyanez igaz a motivációs leveledre. Mindenképpen hangsúlyozd, hogy miért pont te lennél erre a pozícióra a legalkalmasabb. Meg kell mutatnod, hogy piszok jól járnának veled, ehhez pedig csak az kell, hogy téged válasszanak. 

4. Késni az interjúról

Az állásinterjú az első olyan benyomás, amelyet a leendő munkáltatódra gyakorolhatsz, így kritikus pont, hogy az interjúra felkészülten és még inkább időben érkezz. Számolj rá bőven az érkezési időre, hiszen soha nem tudhatod, hogy milyen forgalmi vagy egyéb akadály jön közbe. Akár futhatsz egy gyors kört, ha nagyon aggódsz és lemérheted, hogy mennyi időbe telik oda érni vagy előre feltérképezheted a parkolási lehetőségeket. Ha pedig túl korán érkezel, akkor ragadj magadhoz egy kávét vagy teát a szomszédos kávézóból.

5. Nem készültél fel arra, hogy a fizetésről beszélj

Az első dolog még a munkakeresésed megkezdése előtt, hogy tisztázod önmagaddal milyen fizetést is szeretnél. Nézd meg a területeden kapható fizetést és próbálj meg belőni egy jó tól-ig határt. Apró dolognak tűnik, de készen kell állnod az interjú előtt arra, hogy a fizetésről beszélj. 

6. Nem vagy elég tájékozott a cégről vagy a pozícióról

A legrosszabb, ha egyikről sem. Ha "bebizonyítod" hogy semmit sem tudsz a cégről és a pozícióról sem, akkor azt az üzenetet adod tovább a munkáltatónak, hogy téged aztán ez az egész egyébként nem is nagyon érdekel. A munkáltató értékeli, ha kezdeményező vagy és látják rajtad, hogy felkészült vagy a céget illetően. Próbálj meg olyan információkat is keresni, amelyek közvetlenül az adott pozícióhoz kapcsolódnak. 

7. Hazugság

Sajnos ilyen még a mai napig megtörténik. Ne hazudj az önéletrajzodban és az interjún sem. Bizonyára hallottál már róla, hogy a pályázatodban lévő információknak manapság már egyre több munkáltató utánanéz és ellenőrzi azok valóságtartalmát. A hazugsággal olyan károkat okozhatsz, amelyek a szakmai hírnevedet kockáztatják nem beszélve a lelkiismeret furdalásról, tehát nem éri meg. 

8. Nem érdekel, mi lesz az interjú után

Az interjú eredményéről való érdeklődés elég kritikus pont tud lenni, főleg ha nem vagyunk képesek megtartani a határokat. Próbálj meg mindenképpen visszajelzést kérni illetve kifejezni az érdeklődésed az interjú után is. Elcsépeltnek tűnhet egy interjú utáni köszönő levél, pedig nem az. Egy felmérésből alapján a munkaadók 86%-a úgy gondolja, hogy ha nem kapnak interjú utáni emailt, akkor az a jelentkező alul motiváltságát tükrözi, 56%-uk szerint pedig mindez azt jelenti, hogy soha nem is vette komolyan a jelentkező a kiírt ajánlatot.

A jelenleg kialakult munkaerő piaci helyzet miatt kiemelten fontos, hogy a fenti 8 dolgot messziről elkerüld. Ezek közül ugyanis bármelyik lehet az, amely megakadályoz téged abban, hogy megkapd a kiszemelt pozíciót. Szánj tehát elég időt, figyelmet és energiát a munkakeresésre, elkerülve ezeket a hibákat.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

komment
süti beállítások módosítása