5 embertípus, akik elakadnak, ha célokat kell kitűzni

2018. december 31. 07:30 - Life Advisor

rawpixel-658253-unsplash.jpgMár félsz, hogy elfog bukni az újévi fogadalmad? Éppen ezért már nem is tervezel semmit? Vagy éppen most döbbentél rá, hogy a tavalyi ígéretedet sem sikerült megtartani? Miért van az, hogy van akinek sikerül és van akinek nem? Számos oka van annak, hogy az emberek nem tudják elérni a céljaikat, viszont ezekre is van megoldás. Nézd meg, hogy te melyik típusba tartozol és hogy ezalapján mit kellene másképpen csinálnod.

 

 

1. A típus - A nem elkötelezett hozzáállással rendelkező

A tapasztalatok szerint a kudarc legfőbb oka, hogy nem igazán vagyunk elkötelezettek a változás iránt. Ha például megfogadod, hogy ebben az évben lefogysz, az elsőre bizony kemény feladatnak tűnhet, ezért mindig meg kell kérdezned magadtól, hogy hogyan is fogod mindezt megtenni.

Megoldás : Azért, hogy elkötelezett legyél, világosan kell látnod minden egyes lépést, amit a siker érdekében teszel. Maradjunk az előző lefogyok példánál. Ilyen esetben például tudnod kell, hogy milyen gyakorlatokat fogsz végezni, a hét melyik napjain és mikor fogsz időt szakítani a testmozgásra. Ha ezt már előre eldöntöd, akkor kevesebb lesz a kifogás. Ezenkívül pedig beszélj róla másoknak is, így mindig lesz egy külsős személy is, aki számon kérhet és megfigyelheti a fejlődésed.

2. B típus - A tervezést ellenző

Sokan nem szeretnek tervezni, mert még mindig nem látják az ebben rejlő lehetőségeket. Úgy látják, hogy azok, akik mindent elterveznek unalmasabb és egyhangúbb életet élnek, nekik pedig nincs szükségük tervekre és rendszeres rutinokra. Tudom, mert én is ilyen voltam, túl fiatal voltam, túl lusta és a spontaneitás volt a legjobb barátom. Amit azonban ma már tudok, hogy tervezéssel sokkal többet érek el.

Megoldás : Állíts fel egy célt magadnak és tervezd meg, hogyan fogod elérni. Kezdj kicsiben : ha például könyvet szeretnél írni, tervezd meg az első fejezetet és adj neki egy határidőt is. Amikor ezt a mérföldkövet eléred, látni fogod, hogy mennyire könnyen is megy minden és megtudod tervezni a következő lépést is. Tervezz rendszeres kis lépéseket a naptáradban és meglátod, hogy mennyi mindent megvalósítasz majd.

3. C típus - A hitetlen

A legtöbben bizonyára ismeritek Henry Ford szavait :

Akár azt hiszed, képes vagy rá, akár azt, hogy nem, igazad lesz.

Ez ugyanúgy igaz a céljaidra is. Ha kitűzöl egy célt, de nem hiszel benne, akkor csak az idődet vesztegeted.

Megoldás : Olyan célokat tűzz ki, amelyeknek a sikerében hiszel is. Mi van akkor,ha nem hiszel saját magadban? Használj pozitív megerősítéseket, amelyek segítenek motiválni téged, ezért figyelj arra, hogy minden gondolatod pozitív legyen. Ha pedig negatív gondolatok kerülnének a "gépezetbe", helyettesítsd őket pozitív gondolatokkal.

4. D típus - A könnyen irányítható

Vannak olyanok, akik másokban keresnek megerősítést, de inkább rossz irányba viszik őket. Ne menj el futni, gyere igyunk egy sört, az sokkal jobb program. Nos, jobb program a barátodnak, hiszen nem ő fogja rosszul érezni magát azért, mert nem edzett aznap. Sokan vannak, akik megpróbálják szabotálni a sikereinket, amit gyakran azért tesznek, mert rossz lenne nekik látni, hogy van, akinek sikerült megvalósítani a céljukat.

Megoldás : Olyan emberekkel tölts időt, akik támogatnak téged. Ha ez nem lehetséges mert mondjuk épp a feleséged/férjed/testvéred az, aki szabotálni próbál téged, akkor ismerd fel, hogy mi történik és tartsd ki rendületlenül a céljaid mellett. Amikor felismered, hogy van, aki akadályoz, nem fogod hagyni többé.

5. E típus - Mindent vagy semmit elv alapján élő

Rengeteg olyan emberrel találkoztam már, akik "a mindent vagy semmit" elvét alkalmazzák. Mindent akarnak és most azonnal akarják. Ha holnap nem fog megtörténni, akkor nincs is értelme az egésznek.

Megoldás : Ellenőrizd a valóságot - semmi sem történik meg azonnal. Állíts be kisebb célokat is, amelyek elérésekor szánj időt az ünneplésre, ami további motivációt ad a távoli, nagy célok eléréséhez is.

A tudatosság kulcsfontosságú ha változást szeretnénk. Azáltal, hogy megérted magad és a kifogásaid, jobb döntéseket fogsz tudni hozni, amelyek segítenek neked a céljaid elérésében és a fogadalmaid megvalósulásában. 

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

komment
süti beállítások módosítása